199η επέτειος της 25η Μαρτίου

Από τη Δέσποινα Αφεντούλη*

199 ολόκληρα χρόνια συμπληρώνονται από την έναρξη του ελληνικού απελευθερωτικού αγώνα, ο οποίος συνδέθηκε με τον εορτασμό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Είχαν ήδη περάσει τέσσερεις αιώνες από την άλωση της Πόλης (1453). Με την υπογραφή της συνθήκης της Κωνσταντινούπολης και μετέπειτα συνθήκης της Κύπρου (1878), η Κύπρος εκχωρήθηκε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στην Αγγλία. 

Ο πόθος του ελληνικού λαού για την ελευθερία παρέμεινε ωστόσο, άσβεστος. Η έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα ήταν μια συνειδητή επιλογή, η οποία δεν πάρθηκε με τη λογική, αλλά με την καρδιά. Ήταν η ελληνική ψυχή, που ενέπνευσε Φιλέλληνες από όλον τον κόσμο, να υποστηρίξουν έμπρακτα αυτόν τον αγώνα.

Σήμερα, βιώνουμε την πανδημία του κορωνοϊού, τις συνέπειες της χρηματοπιστωτικής κρίσης, της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης. Σε μια εποχή που όλα αλλάζουν με γρήγορους ρυθμούς και που δοκιμάζονται οι σταθερές του ανθρώπου, ο ελληνικός λαός εξακολουθεί να απαντά με τις πανανθρώπινες, διαχρονικές αξίες της ελληνικής παιδείας, δικαιώνοντας τα λόγια του βραβευμένου με Νόμπελ ποιητή, Γιώργου Σεφέρη:

«Ανήκω σε μία χώρα μικρή. Ένα πέτρινο ακρωτήρι στη Μεσόγειο, ποὺ δεν έχει άλλο αγαθὸ, παρὰ τον αγώνα του λαού, τη θάλασσα και το φως του ήλιου. Είναι μικρὸς ο τόπος μας, αλλὰ η παράδοσή του είναι τεράστια και το πράγμα ποὺ τη χαρακτηρίζει είναι ότι μας παραδόθηκε χωρὶς διακοπή. Η ελληνικὴ γλώσσα δεν έπαψε ποτὲ της να μιλιέται. […] Άλλο χαρακτηριστικὸ αυτής της παράδοσης είναι η αγάπη της για την ανθρωπιά, κανόνας της είναι η δικαιοσύνη. […]. Σ’ αυτὸ τον κόσμο, ποὺ ολοένα στενεύει, ο καθένας μας χρειάζεται όλους τους άλλους. Πρέπει ν’ αναζητήσουμε τον άνθρωπο, όπου και να βρίσκεται. […]».

*Η Δ. Αφεντούλη είναι Δρ Κοινωνιολογίας – Δημοσιογράφος.