200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση (+video)

«Φέτος, συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και ο νους μας είναι στραμμένος σε όλες και όλους εκείνους που με αυτοθυσία διεκδίκησαν το υπέρτατο αγαθό, την ελευθερία.

Ο ελληνικός αγώνας για την ανεξαρτησία, την ελευθερία και τη δικαιοσύνη ενέπνευσε και συγκίνησε, κερδίζοντας την έμπρακτη υποστήριξη σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Η πνευματική αναγέννηση, η οποία έφθασε στο αποκορύφωμα της με τον Νεοελληνικό Διαφωτισμό, συνέβαλε στη διεθνοποίηση του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων και δημιούργησε ένα κύμα αλληλεγγύης και Φιλελληνισμού. 

Ηγετικές μορφές του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, όπως ο Αδαμάντιος Κοραής, ο Θεόφιλος Καίρης και ο Άνθιμου Γαζής, παρακινούσαν τους Έλληνες να επενδύσουν στην παιδεία.

Σε αυτήν την προσπάθεια, κομβική ήταν η συμβολή του Ελληνισμού της Διασποράς, στη διάδοση του άνισου αγώνα των Ελλήνων για την ελευθερία.

Ο ελληνισμός της Διασποράς επένδυσε στην παιδεία, ιδρύοντας σχολεία, βιβλιοθήκες και χρηματοδοτώντας τις σπουδές Ελλήνων φοιτητών σε πανεπιστήμια της Δυτικής Ευρώπης. 

Φέτος, 200 χρόνια μετά από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης, οι αξίες της ελευθερίας, της αλληλεγγύης και της δικαιοσύνης αποτελούν σταθερά πηγή έμπνευσης, για να συνεχίσουμε τον αγώνα για την προάσπιση του Ελληνισμού, με τη διατήρηση της παράδοσης, των ηθών και των εθίμων. Έτσι, διαμορφώνεται ένα καλύτερο Αύριο για τις επόμενες γενιές. 

Ο ποιητής από τη Σμύρνη και τιμώμενος με Νόμπελ Λογοτεχνίας, Γιώργος Σεφέρης, είχε πει κάποτε:

«Τα ιδανικά της ειρήνης και της δικαιοσύνης, όσο νωρίτερα μπαίνουν στις καρδιές, τόσο βαθύτερα θα ριζώσουν και τόσο περισσότερο θα διατηρηθούν.»

Σήμερα, παρά τις αντίξοες συνέπειες της πανδημίας, η ελληνική ψυχή δικαιώνει τα παραπάνω λόγια του ποιητή, καθώς ο ελληνικός λαός εξακολουθεί έμπρακτα να τοποθετεί τον πήχη ψηλά, σε αξίες και ιδεώδη, όπως είναι ο σεβασμός στον συνάνθρωπο, το φιλότιμο και η κοινωνική αλληλεγγύη.

Σήμερα και πάντα, είναι χρέος μας να τιμάμε τη σημασία αυτής της επετείου.

Είναι χρέος μας να ανταποκριθούμε επάξια στις εθνικές προκλήσεις που συνεχίζονται για την Ελλάδα και την Κύπρο έως  σήμερα. 

Ενωμένοι μπορούμε και πρέπει να πετύχουμε. Χρόνια πολλά!»*

*Απόσπασμα ομιλίας για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση από τη Δρα Δέσποινα Αφεντούλη, στο πλαίσιο της εορταστικής εκδήλωσης της Κοινότητας Αγίου Πέτρου του Αποστόλου στη Νέα Υόρκη στις 28 Μαρτίου 2021.