35ο ετήσιο συνέδριο της ΠΣΕΚΑ
- Written by Despina Afentouli
Πλήθος πολιτικών και άλλων εκπροσώπων παρευρέθηκαν στο 35ο ετήσιο συνέδριο της ΠΣΕΚΑ («Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα» / “PSEKA”), το οποίο πραγματοποιήθηκε μεταξύ 4-6 Ιουνίου 2019 στην Ουάσινγκτον.
Η ΠΣΕΚΑ, η οποία συντονίζει οργανισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο, αναφορικά με το Κυπριακό ζήτημα, διοργάνωσε το φετινό συνέδριο της, σε συνεργασία με τους φορείς «Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή» (“AJC”), «Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας» (“HALC”), «Συντονισμένη Προσπάθεια του Ελληνισμού» (“CEH”), «Ομοσπονδία Κυπροαμερικανικών Οργανώσεων» (“FCAO”), «ΑΧΕΠΑ» (“AHEPA”), «Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο» (“AHI”), «Κυπρο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο» (“Cyprus-US Chamber of Commerce”) και «Ελληνοαμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο» (“HANC”).
Σημειώνεται ότι η ΠΣΕΚΑ ιδρύθηκε το 1976, έδρα τη Νέα Υόρκη και τρίτος, κατά σειρά πρόεδρος της, είναι ο Φίλιπ Κρίστοφερ.
Στο συνέδριο, τέθηκαν προς συζήτηση το αμερικανικό Νομοσχέδιο για την Ανατολική Μεσόγειο, η τριμερής συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, τα ενεργειακά, η λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας σε περίπτωση που προχωρήσει στην αγορά των S-400, η άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο και η ισλαμοποίηση των κατεχομένων.
Εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης, στο συνέδριο παρευρέθηκε ο Προεδρικός Επίτροπος, Φώτης Φωτίου και εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ο Υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης.
Σχετική ενημέρωση προς του παρευρισμομένους παραχώρησαν ο Πρέσβης της Ελλάδας στις Η.Π.Α., Χάρης Λάλακος, και Πρέσβης της Κύπρου στις Ηνωμένες Πολιτείες, Μάριος Λυσσιώτης.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου τιμήθηκαν ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας, Ευάγγελος Αποστολάκης, ο πρέσβης της Ε.Ε. στην Ουάσιγκτον, Σταύρος Λαμπρινίδης, ο βουλευτής και εισηγητής του νομοσχεδίου για την Ανατολικής Μεσόγειο, Ντέιβιντ Σιτσιλίνε, και ο γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν.
Στο συνέδριο παρευρέθηκαν ο επιτετραμμένος της Κυπριακής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, Ανδρέας Νικολαϊδης, ο Γενικός Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη, Αλέξης Φαίδωνος – Βαντέ, ο Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον, Κωνσταντίνος Πολυκάρπου, η σύμβουλος του Πολιτικού τμήματος, Ρόνα-Μαρί Παντελή, ο στρατιωτικός ακόλουθος, Γεώργιος Ιωάννου. Από την Πρεσβεία της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον, το παρόν έδωσαν ο επικεφαλής του Πολιτικού τμήματος, Αλέξιος Μητσόπουλος, ο ακόλουθος Άμυνας, συνταγματάρχης, Βασίλειος Λαμπρόπουλος, ο Αεροπορικός Ακόλουθος, σμήναρχος Στέφανος Αμπουλέρης, ο Ναυτικός Ακόλουθος, πλοίαρχος Χαράλαμπος Πεγκλίδης και ο εκτελών χρέη Προϊσταμένου Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας, Γεώργιος Αποστολάκης. Τέλος, παρευρέθηκαν γερουσιαστές και βουλευτές των Η.Π.Α, ο πρώην πρέσβης των Η.Π.Α. στην Ελλάδα, Ντάνιελ Σμιθ, η πρώην πρέσβης των Η.Π.Α. στην Κύπρο, Κάθλιν Ντόχερτι, η διευθύντρια Νοτίου Ευρώπης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Γιούρι Κιμ, και ο επικεφαλής σύμβουλος της μειοψηφίας της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ντάμιαν Μέρφι και άλλοι.
Χαιρετισμοί και δηλώσεις
Σειρά από δηλώσεις των παρευρισκομένων κατά τη διάρκεια του συνεδρίου καταγράφηκαν από επίσημες πηγές και από τον Τύπο.
Ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, χαιρέτισε τον συλλογικό αγώνα για την επίλυση του Κυπριακού, τονίζοντας ότι κανένας οργανισμός δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνος του. Παράλληλα, επεσήμανε ότι ο αγώνας συνεχίζεται, προκειμένου να περάσει το νομοσχέδιο για την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς, όπως είπε, υπάρχουν πολλοί φίλοι στο Κογκρέσο.
Ο Προεδρικός Επίτροπος Αποδήμων, Φώτης Φωτίου, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς Έλληνα Υπουργό Άμυνας, Ευάγγελο Αποστολάκη, ενώ απευθυνόμενος στους παρόντες στην εκδήλωση Αμερικανούς αξιωματούχους, έκανε λόγο για τουρκική εισβολή και κατοχή της Κύπρου και εισβολή στην ΑΟΖ της Κύπρου, η οποία, όπως τόνισε, συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Εξέφρασε την προσδοκία υποστήριξης των Η.Π.Α. προς την Κύπρο, αναφορικά με την Ειρηνευτική Δύναμη του Ο.Η.Ε. στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), την άρση του εμπάργκο, ενώ χαιρέτισε το νομοσχέδιο για την Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Υπουργός Άμυνας της Ελλάδας, Ευάγγελος Αποστολάκης, κάλεσε την Τουρκία «να σεβαστεί τα δικαιώματα της Κύπρου στη θαλάσσια ζώνη της και να αποφύγει περαιτέρω μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και υπονομεύουν τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή», τονίζοντας ότι «… η Ελλάδα απέδειξε ότι είναι πυλώνας σταθερότητας και πάροχος ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και πιο πέρα».
Για τις τριμερείς συνεργασίες που προωθούν Ελλάδα και Κύπρος στην Ανατολική Μεσόγειο και την τετραμερή στα Βαλκάνια, είπε: «Η στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ, συνδυαζόμενη με τη δέσμευσή μας στο ΝΑΤΟ, αποτελεί για μας αμυντική προτεραιότητα…».
Ο Αμερικανός γερουσιαστή και επικεφαλής της μειοψηφίας στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ, ανέφερε το νομοσχέδιο για την Ανατολική Μεσόγειο εστιάζει στην ενδυνάμωση των σχέσεων με τους «πραγματικούς συμμάχους» των Η.Π.Α., με τους οποίους έχουν τις ίδιες αξίες, πιστεύουν στην δημοκρατία και σέβονται τη διεθνή τάξη. Μιλώντας για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, είπε: «Ένας τέλειος σύμμαχος δεν θα εξερευνούσε παράνομα ενεργειακούς πόρους εντός της ΑΟΖ της Κύπρου […],δεν θα παραβίαζε καθημερινώς τον εναέριο χώρο της Ελλάδας πάνω από το Αιγαίο, απειλώντας […] και δεν θα σκεφτόταν να αγοράσει το ρωσικό σύστημα S400, αναμένοντας ότι θα μπορούσε να το σταθμεύσει δίπλα στα αμερικανικά F-35».
Ο βουλευτής του Ρόουντ Άιλαντ και μέλος του Κογκρέσου, Ντέιβιντ Σιτσιλίνε, τόνισε ότι είναι υπέρ της επανένωσης της Κύπρου και της αναβάθμισης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Αναφορικά με το νομοσχέδιο για την Ανατολική Μεσόγειο, είπε ότι διευθετεί ζητήματα, όπως η άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο και η απαγόρευση μεταφοράς των F-35 στην Τουρκία. Παράλληλα, το νομοσχέδιο καθιερώνει ένα αμερικανικό ενεργειακό κέντρο Ανατολικής Μεσογείου, με στόχο τη διευκόλυνση της ενεργειακής συνεργασίας ανάμεσα σε Αμερική, Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ.
Ο βουλευτής του Μέριλαντ, Κρις Βαν Χόλεν, αναγνώρισε ότι η Τουρκία παρακωλύει την επίλυση του Κυπριακού και προσκάλεσε όλους να υποστηρίξουν την επανένωση της Μεγαλονήσου. Είπε ότι μίλησε με τον Ευάγγελο Αποστολάκη για το θέμα των προκλήσεων της Τουρκίας σε Ελλάδα και Κύπρο. Υπογράμμισε ότι οι Η.Π.Α. οφείλουν να διασφαλίσουν τη χρηματοδότηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, να καλέσουν την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο στην Ανατολική Μεσόγειο και να επιλέξει ανάμεσα στους S-400 και της Ατλαντικής Συμμαχία, εάν επιθυμεί να παραμείνει μέλος του ΝΑΤΟ.
Η διευθύντρια Νοτίου Ευρώπης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Γιούρι Κιμ, είπε ότι θέμα του Διεθνούς Κανονισμού για την Κυκλοφορία Όπλων (ITAR) πρέπει να εξεταστεί εκ νέου για την ευρύτερη περιοχή, ενώ υποστήριξε ότι οι Η.Π.Α. επικεντρώνονται στην ενδυνάμωση των σχέσεων με την Κύπρο και την Ελλάδα. Για το θέμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ είπε ότι εξετάζεται με βάση τις αμερικανικές θέσεις ευρύτερα όσον αφορά τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις. Αναφερόμενη στους S-400 και την Τουρκία, είπε ότι είναι σημαντικό η Τουρκία να πράξει, βάσει της συμμετοχής της ως μέλος τους ΝΑΤΟ και της φιλοδοξίας της να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο πρόεδρος της CEH, Αντι Μανάτος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις θετικές, όπως είπε, εξελίξεις αναφορικά με τα ενεργειακά, τη σχέση μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, την αναβαθμισμένη σχέση Ελλάδας-Κύπρου-ΗΠΑ και τη νομοθεσία για τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) Ανδρέας Παπαευριπίδης, αναφέρθηκε στα τεκταινόμενα σε σχέση με το Κυπριακό στο Ηνωμένο Βασίλειο, στα θέματα που ανακύπτουν, λόγω της συνεχούς προσήλωσης των Βρετανών πολιτικών στο Brexit και στο πρόβλημα που προκύπτει με την εκλογή ατόμων τουρκικής καταγωγής σε δημοτικά συμβούλια, λόγω έλλειψης ελέγχου των εκλογικών καταλόγων, στους οποίους εγγράφονται χωρίς να είναι υπήκοοι.
Ο πρόεδρος του ΑΗΙ, Νίκος Λαρυγγάκης, αναφερόμενος στις κλιμακούμενες απειλές της Τουρκίας σε Ελλάδα και Κύπρο, εξέφρασε την ανησυχία του για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και την ικανοποίησή του για την αναγνώριση από μέρους Αμερικανών αξιωματούχων του ρόλου της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και την Κύπρο ως στρατηγικό εταίρο.
Ο εκτελεστικός διευθυντής του HALC, Εντι Ζεμενίδης, αναφέρθηκε στους πρωτεργάτες του Κυπριακού Αγώνα στις Η.Π.Α και ιδιαίτερα στην προσφορά του, Νίκου Μουγιάρη. Παράλληλα, ανέφερε ότι η AJC προωθεί από μέρους της το νομοσχέδιο για την Ανατολική Μεσόγειο σε μέλη της αμερικανικής Γερουσίας και Βουλής.
Ο εκτελεστικός διευθυντής της ΑΧΕΠΑ, Βασίλης Μωσαϊδης, εστίασε στη αξία της ενημέρωσης της αμερικανικής κοινής γνώσης αναφορικά με το Κυπριακό, καθώς και θεμάτων ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Ο πρόεδρος της FCAO, Κυριάκος Παπαστυλιανού, υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να υπάρχει πνεύμα ενότητας, επικαλούμενος τις κινητοποιήσεις για την επιβολή εμπάργκο στην Τουρκία το 1974.
Φωτογραφίες:
(Από δεξιά:) Ο πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ, Ανδρέας Παπαευριπίδης, ο πρόεδρος της Νεολαίας της ΠΟΜΑΚ (ΝΕΠΟΜΑΚ), Κρις Τούτον, ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ και ο πρόεδρος της ΝΕΠΟΜΑΚ ΗΠΑ, Αργύρης Ελευθερίου. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Ανδρέα Παπαευριπίδη.
Ο Αμερικανός γερουσιαστή και επικεφαλής της μειοψηφίας στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος θεωρείται πρωτεργάτης του νομοσχέδιου για την Ανατολική Μεσόγειο. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Ανδρέα Παπαευριπίδη.
Ο Αμερικανός Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος Τζόναθαν Κόεν, μιλώντας στο συνέδριο της ΠΣΕΚΑ. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Ανδρέα Παπαευριπίδη.
Ο πρόεδρος της AJC, Ντέβιντ Χάρις, κατά την τοποθέτησή στο συνέδριο της ΠΣΕΚΑ. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Ανδρέα Παπαευριπίδη.
ΠΗΓΗ: NewGreekTV