65 χρόνια από τα Σεπτεμβριανά
 

 

 

 

 


Από τη Δέσποινα Αφεντούλη 

Φέτος, συμπληρώνονται 65 χρόνια από το οργανωμένο σχέδιο αφανισμού της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας της Πόλης στις 6-7 Σεπτεμβρίου 1955 από το κράτος της Τουρκίας.

Μεταξύ άλλων, λεηλατήθηκαν καταστήματα, οικίες, ιεροί ναοί, κοιμητήρια, ιδρύματα στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη, ενώ δολοφονήθηκαν και κακοποιήθηκαν μέλη της Ελληνορθόδοξης κοινότητας.

Τα λεγόμενα «Σεπτεμβριανά», έμειναν στην ιστορία και ως «Η Νύχτα των Κρυστάλλων», λόγω των ομοιοτήτων στην οργάνωση και υλοποίηση της «Νύχτας των Κρυστάλλων», κατά της εβραϊκής μειονότητας της Γερμανίας και της Αυστρίας στις 8-9 Νοεμβρίου 1938 από το ναζιστικό καθεστώς.

Η θέση της διεθνούς κοινότητας, διεθνών οργανισμών που προασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και κυρίως, των κρατών που είχαν δεσμευτεί για την προστασία του Ελληνισμού της Πόλης ήταν τουλάχιστον απαθής.

Οι πληγές δυστυχώς, παραμένουν ανοικτές και δεν περιορίζονται στα Σεπτεμβριανά και στις απελάσεις του 1964, αλλά και σε άλλες ενέργειες, όπως το κλείσιμο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, στην πρόσφατη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, στις συνεχείς προκλήσεις στο Αιγαίο και στην Κύπρο.

Η αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας είναι επιβεβλημένη, όχι μόνο για τις σχέσεις της σύγχρονης Τουρκίας με τις μειονότητές της, αλλά και γιατί αποτελεί διακύβευμα εκδημοκρατισμού του κράτους της Τουρκίας και ως εκ τούτου, για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή φωτ.: Ημεροδρόμος