Άκρως διδακτικό το αφιέρωμα του «Cosmos – FM» και της Δ. Αφεντούλη στην Βόρειο Ήπειρο (βίντεο)
Του Δημήτρη Τσάκα
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η διδάκτωρ κοινωνιολογίας και συνάμα δημοσιογράφος και παραγωγός Δρ. Δέσποινα Αφεντούλη και το κοινωφελές ραδιόφωνο «Cosmos-FM» προ μερικών εβδομάδων αποφάσισαν να τιμήσουν την διπλή επέτειο της Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων και κατ΄επέκταση της Ηπείρου (21 Φεβρουαρίου 1913) και της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου (17 Φεβρουαρίου 1914) με ένα αφιέρωμα στον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου και κατάφεραν να εκπλήξουν τους ακροατές τους στην Αμερική και σε όλον τον κόσμο με τον επαγγελματισμό τους, με τον ρεαλισμό και πάνω από όλα με την αγάπη τους για τον μαρτυρικό ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου.
Προ τριών περίπου εβδομάδων, όταν η Δέσποινα μου πρότεινε να μιλήσουμε για τον πολύπαθο ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου και την μητέρα των ευεργετών ήμουν διστακτικός και αυτό για δύο λόγους. Ο πρώτος σχετίζονταν με το γεγονός ότι οι δημοσιογράφοι παίρνουν και δεν δίνουν συνεντεύξεις και ο δεύτερος με το γεγονός ότι είναι φύσει αδύνατον σε μια ωριαία εκπομπή, όπως ο «Νόστος» να προβάλεις την προσφορά, τους αγώνες, τις θυσίες, τους πόθους και τα οράματα αυτού του γηγενή, ακραιφνή και μαρτυρικού ελληνισμού.
Η επιμονή της Δέσποινας και κυρίως η δίψα της να διδαχτεί και η ίδια την τρισχιλιετή ιστορία της Βορείου Ηπείρου με υποχρέωσαν να ενδώσω, να δεχτώ την πρόσκληση και να αφιερώσω αρκετό χρόνο στην επιλογή των φωτογραφιών και των βίντεο από το αρχείο των «Αναμνήσεων» ούτως ώστε να της δώσω την δυνατότητα να αποκτήσει μια σφαιρική εικόνα.
Παρακολουθώντας τον “Νόστο” διαπίστωσα ότι η Δέσποινα ξεπέρασε το δάσκαλό της και με την βοήθεια του Στυλιανού Νικολάου που επιμελήθηκε τον ήχο κατάφεραν να παρουσιάσουν μια εκπομπή την οποία θα ζήλευαν πολλά ραδιοτηλεοπτικά μέσα της γενέτειρας, πόσο μάλλον της Αμερικής που δεν έχουν ούτε τις οικονομικές και ούτε την στρατιά των ηχοληπτών, των εικονοληπτών, των τεχνικών και των αρχείων που διαθέτουν τα ελλαδικά μέσα.
Η Δέσποινα δεν αρκέστηκε μόνο με την συνέντευξη, αλλά ερεύνησε σε βάθος πολλά αρχεία, συμπεριλαμβανομένου και του ΟΗΕ και κατάφερε να καθηλώσει τα βλέμματα του ακροατή / θεατή και να τον ξεναγήσει νοερά στα κακοκτράχαλα βουνά, όπου γράφτηκαν οι πιο λαμπρές σελίδες της σύγχρονης ιστορίες του Έθνους μας, στις εύπορες πεδιάδες, στους αρχαιολογικούς χώρους, στο Βουθρωτό, στην Χειμάρρα του καπετάν Σπύρου Μήλιου, στο Αργυρόκαστρο και στην γενέθλια γη των εθνικών ευεργετών.
Το ξενάγησε και στις πηγές του Γαλάζιου Ματιού, στους πρόποδες του Μακρύκαμπου, όπου ο μύθος ενώνεται με την πραγματικότητα και απ’ όπου αναβλύζουν 7.3 κυβικά μέτρα νερού ανά δευτερόλεπτο και αντί να ξεδιψάσει τον θεατή – ακροατή του άναψε την δίψα να αγγίξει αυτόν τον μαρτυρικό τόπο και να γνωρίσει την ιστορία και τον πολιτισμό του.
Κι αυτό διότι η ιστορία της Βορείου Ηπείρου έπαψε να διδάσκεται στα σχολεία της γενέτειρας.
Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου την Δρ. Δέσποινα Αφεντούλη και τον διευθυντή του «Cosmos-FM» και συνάμα πρόεδρο του GAEPIS Στέλιο Τακετζή για το αφιέρωμα και πάνω από όλα για την αγάπη τους για τον μαρτυρικό τόπο και κόσμο.
Πηγή: Anamniseis