ΚΟΝΕΚΤΙΚΑΤ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΑΝΑ

 page15image19342896Μια μοναδική ευκαιρία είχε ο Ελληνισμός της Κοινότητας Αγίας Τριάδος να παρακολουθήσει το αφιέρωμα για τα Σεπτεμβριανά του 1955 στην Κωνσταντινούπολη, στον χώρο εκδηλώσεων του Ιερού Ναού στο Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ (Η.Π.Α.) στις 30 Σεπτεμβρίου 2018.

Μετά την προβολή της ταινίας, η Δ. Αφεντούλη απάντησε σε ερωτήσεις των παρευρισκομένων για τα Σεπτεμβριανά του 1955.

Αναφορικά με το ιστορικό πλαίσιο της παρουσίας του Ελλήνων στη Μικρά Ασία, μίλησε η Δρ Κοινωνιολογίας-δημοσιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου Η θέση του βρετανικού Τύπου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, 1955-1965, Δέσποινα Αφεντούλη, εστιάζοντας στο ιστορικό και δημοσιογραφικό μέρος του σχεδίου απέλασης των Ελλήνων υπηκόων της Τουρκίας κατά την κρίσιμη δεκαετία 1955 με 1965. Στη συνέχεια, παρουσίασε τη ζωή των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, πριν και μετά τα Σεπτεμβριανά, μέσα από την προβολή της ταινίας «Διπλή Μνήμη» (2003) του Γιώργου Μουτεβελλή και της Νίκης Τσιλιγκίρογλου: δύο δί- δυμες αδελφές, γεννημένες το 1916 στην Κωνσταντινούπολη, διηγούνται τις παιδικές και νεανικές τους αναμνήσεις στο Μέγα Ρεύμα του Βοσπό- ρου, όπου Ρωμιοί, Τούρκοι, Αρμένιοι και Εβραίοι συνυπήρχαν αρμονικά.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη διοργάνωση εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας ανάδειξης της ελληνικής ιστορίας και παράδοσης της Δ. Αφεντούλη.

Πηγή: εφ. «Ο Πολίτης», τεύχος Νοέμβριος 2018, σελ. 15.