Εκδήλωση μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ελληνοεβραίων: «Οι καλοί ποιμένες»

Εθνικός Κήρυξ

Από την διαδικτυακή εκδήλωση της Πρεσβείας και των Προξενικών Αρχών της Ελλάδας για το Ολοκαύτωμα. (Φωτογραφία: Zoom)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον και με τη συμμετοχή όλων των Προξενικών Αρχών της Ελλάδας στις Η.Π.Α. διοργανώθηκε, σε παναμερικανικό επίπεδο και για πρώτη φορά διαδικτυακά, λόγω της πανδημίας, η ετήσια εκδήλωση για την ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ελλήνων Εβραίων («Holocaust Remembrance Day of the Greek Jewry») στις 21 Ιανουαρίου 2021.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε η περιοδική έκθεση του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδας, με τίτλο «Οι Καλοί Ποιμένες» («The Good Shepherds»), σε συνεργασία με τους Αμερικανούς Φίλους του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδας (The American Friends of the Jewish Museum of Greece/JMG).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εκδήλωσης, η ιδέα υλοποίησης της εν λόγω έκθεσης ήταν του προέδρου του JMG, Σαμουήλ (Μάκη) Μάτσα (Samuel (Makis) Matsas). Να σημειωθεί ότι η έκθεση υλοποιείται στο πλαίσιο της τριετούς προγραμματικής συνεργασίας μεταξύ του μουσείου και της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο διευθυντής του Hellenic Film Society, Δημήτρης Χατζηδημητρίου (Τζίμη ΝτεΜέτρο), ο οποίος υπογράμμισε -μεταξύ άλλων- ότι είναι σημαντικό να θυμόμαστε το παρελθόν και κυρίως να υπερασπιζόμαστε το δίκαιο στην πράξη. Τόνισε ότι μέσω της συγκεκριμένης εκδήλωσης επαναδιαβεβαιώνεται «απερίφραστα» η αντίθεση στον αντισημιτισμό. Οπως είπε, η Ελλάδα, περισσότερο από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα υπέστη το μεγαλύτερο πλήγμα, όσον αφορά την εξόντωση εβραϊκών πληθυσμών από τους ναζί.

Η Πρέσβης της Ελλάδας στις Η.Π.Α., Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, τόνισε ότι τιμάται η μνήμη 6.000.000 Εβραίων που έχασαν τη ζωή τους στο Ολοκαύτωμα. Οπως τόνισε, στο πλαίσιο της έκθεσης τιμώνται άνθρωποι που επέδειξαν θάρρος στις πιο σκοτεινές στιγμές της ιστορίας, υπερασπιζόμενοι τις αξίες και τις αρχές του ανθρώπου. Ανέφερε ότι η ελληνική Εκκλησία ήταν ένας από τους βασικούς φορείς που τίμησε αυτές τις αρχές, εκπληρώνοντας τον ρόλο της ως καλός ποιμένας.

Ο Σολομών Ασερ (Solomon Asser), πρόεδρος των Αμερικανών Φίλων του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδας, τόνισε – μεταξύ άλλων – ότι όσο περνάνε τα χρόνια, η ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος γίνεται ολοένα και πιο σημαντική, καθώς οι επιζώντες και οι μάρτυρες χάνονται. Υπογράμμισε ότι η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία ήταν η μόνη που αντιστάθηκε επίσημα στους ναζί κατακτητές.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Δρ Μίμης Κοέν (Mimis Kohen), ομότιμος καθηγητής Πλαστικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής και πρώην διευθυντής του Κρανιοπροσωπικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Ιλινόι στο Σικάγο, ο οποίος παρουσίασε ιστορικά στοιχεία. Οπως τόνισε, οι περισσότεροι Ελληνες Εβραίοι επέζησαν του Ολοκαυτώματος χάρη στην υποστήριξη και προστασία που τους παρείχαν οι άνθρωποι που αντιστάθηκαν με αυτοθυσία, από Ελληνες χριστιανούς, έως την ηγεσία της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας, της Αστυνομίας και ραβίνους κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Υπενθύμισε ότι έως τότε ζούσαν 78.000 Εβραίοι στην Ελλάδα, σε 27 κοινότητες και διέθεταν συναγωγές, σχολεία, κοινοτικά κέντρα, νοσοκομεία και άλλους φορείς.

Η ραβίνος Νταιάν Γκέρσον (Rabbi Diane Gerson), εκτελεστική αντιπρόεδρος του «The New York Board of Rabbis» έψαλε τον ψαλμό 23 του Δαυίδ «Adonai ro-i» («Ο Κύριος είναι ο ποιμήν μου»), την επιμνημόσυνη προσευχή «El Μalei Ρachamim» και ανέπεμψε την προσευχή «Kaddish Yatom» για την ανάπαυση των ψυχών των μαρτύρων. Επίσης, απήγγειλε το ποίημα «We Remember Them» των Sylvan Kamens και Rabbi Jack Riemer. Οπως είπε, σκοπός της εκδήλωσης ήταν «να θυμηθούμε» και «να εκπληρώσουμε την ευθύνη μας […]και να τιμήσουμε εκείνους που συνέβαλαν να σωθούν τόσες ζωής, με αυτοθυσία».

Απευθυνόμενος στη ραβίνο Γκέρσον, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, ανέφερε ότι συγκινήθηκε ακούγοντας τον ψαλμό του Βασιλέως Δαυίδ. Οπως τόνισε, η έκθεση με θέμα «Οι Καλοί Ποιμένες», μητροπολίτες και αρχιραβίνοι κατά το Ολοκαύτωμα, είναι η πιο επίκαιρη υπενθύμιση ότι σήμερα υπάρχει ανάγκη για πραγματική πνευματική ηγεσία. Αναφέρθηκε στους ιστορικούς και αδιάρρηκτους δεσμούς μεταξύ Ελλήνων Εβραίων και Ελλήνων Χριστιανών, υπογραμμίζοντας ότι «εκφράζουμε την πίστη μας στον ένα αληθινό Θεό διαφορετικά, αλλά με κοινές βασικές ηθικές αξίες».

Κλείνοντας, είπε να μη ξεχάσουμε αυτούς του καλούς ποιμένες, που ενώθηκαν υπέρ της δικαιοσύνης, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και τη ζωής.

Ευχαριστίες εκφράστηκαν προς τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρα Κωνσταντίνο Κούτρα, στους συντελεστές της εκδήλωσης και στους συμμετέχοντες.

Πηγή: Εθνικός Κήρυξ