Εκδήλωση προς τιμήν του τ. Αντιπρύτανη-ομ. Καθηγητή ΕΚΠΑ, Ναπολέοντα Μαραβέγια

Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και Καθηγητής, Μελέτιος-Αθανάσιος Κ. Δημόπουλος απευθύνει πρόσκληση για την εκδήλωση που διοργανώνεται προς τιμήν του τ. Αντιπρύτανη Διοικητικών Υποθέσεων του ΕΚΠΑ και Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ναπολέοντα Μαραβέγια. Η εκδήλωση αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 18.00 στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών (κεντρικό κτήριο, Πανεπιστημίου 30).

Όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα της πρόσκλησης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα γίνει προσφώνηση από τον Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Καθηγητή, Μελέτιο-Αθανάσιο Κ. Δημόπουλο, ο οποίος θα επιδώσει και τιμητική πλακέτα στον τιμώμενο τ. Αντιπρύτανη Διοικητικών Υποθέσεων του ΕΚΠΑ και Ομότιμο Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ναπολέοντα Μαραβέγια, ο οποίος με τη σειρά του θα προβεί σε αντιφώνηση. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης και Καθηγητής, Χαράλαμπος Χρυσανθάκης, ενώ θα γίνουν και δυο ομιλίες. Πιο συγκεκριμένα,  ο Καθηγητής του Τμήματος ΠΕΔΔ, Μιχαήλ Τσινισιζέλης, θα παρουσιάσει την ομιλία με τίτλο «Παρόν και μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσίωτης, την ομιλία «Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Λίγα λόγια για τον κ. Ναπολέοντα Μαραβέγια

Ο κ. Ναπολέων Μαραβέγιας. Πηγή φωτογραφίας: https://napmaravegias.com/Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα (https://napmaravegias.com/) του, ο κ. Ναπολέων Ν. Μαραβέγιας κατάγεται από την Κεφαλλονιά και τη Θεσπρωτία. Έλαβε Πτυχίο από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Γκρενόμπλ της Γαλλίας. Υπήρξε υπότροφος της Αγροτικής Τράπεζας και του Ιδρύματος Α.Σ. Ωνάσης, ενώ εργάστηκε και ως Ερευνητής στο Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών. Ακολούθως, εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής, Αναπληρωτής Καθηγητής και Καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 2000, δίδαξε ως Καθηγητής της «Μακροοικονομικής Ανάλυσης και Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ολοκλήρωσης» στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου διετέλεσε και Αναπληρωτής Πρόεδρος. Έχει προσκληθεί να διδάξει σε ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια, όπως της Γκρενόμπλ, της Οξφόρδης, του Παρισιού, του Μονπελιέ, της Βαλένσια και της Βουδαπέστης τόσο σε προπτυχιακό, όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο.

Μεταξύ 2015-2019, υπηρέτησε ως Αναπληρωτής Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης, μεταξύ 1999-2004, διετέλεσε Πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ) και μεταξύ 2003-2004, Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Κέντρο Ανώτατων Αγρονομικών Σπουδών της Μεσογείου (CIHEAM). Μεταξύ άλλων, υπήρξε Πρόεδρος της Ελληνικής Πανεπιστημιακής Ένωσης Ευρωπαϊκών Σπουδών (ΕΠΕΕΣ), μέλος της ΑΔΙΠ (Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση) και Πρόεδρος της Δ.Ε. του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ιονίων Νήσων. Να σημειωθεί ότι από το 1995 είναι κάτοχος της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet στην Ευρωπαϊκή Οικονομία, καθώς επίσης ότι πό το 2010 μέχρι σήμερα είναι Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας Jean Monnet του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 2001, τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας για την προσφορά του στην Επιστήμη με τη Λεγεώνα της Τιμής.

Το 2012, κατά τη συγκρότηση της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης της Ελλάδας από μη Πολιτικά Πρόσωπα κοινής αποδοχής, υπηρέτησε ως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Από το 2013, είναι μέλος της πενταμελούς Επιστημονικής Επιτροπής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή των Ελλήνων, από το 2019, μέλος της Εθνικής Επιτροπής «Ελλάδα 2021» για την υλοποίηση δράσεων ή εκδηλώσεων στο πλαίσιο της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 και από το 2020, μέλος της Επιτροπής Αξιολόγησης Ποιότητας της Νομοπαρασκευαστικής Διαδικασίας της Γενικής Γραμματείας Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων.

Το συγγραφικό του έργο συναποτελείται από μονογραφίες, μελέτες, σχεδιάσεις και εκθέσεις ερευνητικών προγραμμάτων, ενώ έχει επιμεληθεί συλλογικά συγγράμματα. Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Ο κ. Μαραβέγιας είναι Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Οικονομικής Πολιτικής, Διακυβέρνησης και Ανάπτυξης του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, και Διευθυντής Σύνταξης του Επιστημονικού Περιοδικού «Περιφέρεια».

Επισυνάπτεται η σχετική πρόσκληση: