Εορτασμός Αγίου Γεράσιμου στη Νέα Υόρκη

Της Δέσποινας Αφεντούλη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, Η.Π.Α. Σε εορταστικό κλίμα τιμήθηκε η εορτή του Αγίου Γεράσιμου στον Ιερό Ναό Αγίου Γερασίμου (153 West 105th Street, New York, NΥ, 10025).

Ειδικότερα, το Σάββατο, 19 Οκτωβρίου τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, μετ’ Αρτοκλασίας, προεξάρχοντος του Αρχιμανδρίτη Χρυσοστόμου Πάνου, του Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομου Γκίλμπερτ, του εφημέριου π. Νικόλαου Πάρου και του π. Παναγιώτη Παπαζαφειρόπουλου.

Ο εφημέριος του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια , π. Νικόλαος Πάρος, μίλησε για τον βίο του Αγίου Γερασίμου, στέλνοντας μήνυμα ενότητας και αγάπης.

Ο Ιερός Ναός Αγίου Γερασίμου ήταν κατάμεστος. Εδώ: από την τέλεση του Εσπερινού, μετ’ Αρτοκλασίας, στις 20 Οκτωβρίου 2019. Φωτογραφία: Δέσποινα Αφεντούλη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Την Κυριακή, 20 Οκτωβρίου τελέστηκε Όρθρος και Θεία Λειτουργία από τον Ιερολογιώτατο Διάκονο, π. Παναγιώτη Παπαζαφειρόπουλο, ο οποίος παλαιότερα υπηρετούσε στο Τμήμα Νεολαίας Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας, ενώ από πέρισυ υπηρετεί στην Κοινότητα Αγίου Γερασίμου.

Ο π. Παναγιώτης Παπαζαφειρόπουλος εξέφρασε τη χαρά του για τη συμμετοχή των πιστών στον εορτασμό του Αγίου Γερασίμου: «Χαρήκαμε πάρα πολύ που είχαμε τόσο πολύ κόσμο από όλα τα μέρη της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσει. […] Χαίρομαι ιδιαιτέρως, για τα παιδιά […] τα οποία είναι πάντοτε μια ανάσα ζωής που τα βλέπουμε στις Εκκλησίες […]. Αυτό πάντοτε με χαροποιεί, γιατί αυτά θα μείνουν, θα συνηθίσουν να έρχονται στους Ναούς μας – έτσι πιστεύουμε και  ο Άγιος Γεράσιμος να έχει ζωή και πέρα από τα χρόνια τα δικά μας.»

Η παλαιότερη, αλλά και η νεότερη γενιά των ενοριτών του Ιερού Ναού Αγίου Γερασίμου έδωσαν το παρόν στην εορτή του Αγίου Γεράσιμου. Φωτογραφία: Δέσποινα Αφεντούλη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, Ανδρέας Δόριζας, απέστειλε τις θερμότερες ευχές του σε όλους.

Ο ταμίας του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και αντιπρόεδρος του συλλόγου «Αίνος», Γιώργος Μενεγάτος, ευχήθηκε: «Ο Άγιος Γεράσιμος να βοηθάει όλους τους Κεφαλονίτες και Κεφαλονίτες να μη ξεχνάνε ότι υπάρχει ο Άγιος Γεράσιμος στη Νέα Υόρκη. Είναι το προξενείο του Αγίου από τα Ομαλά στους 105 δρόμους της Νέας Υόρκης.»

(Από αριστερά:) Βασίλης Κοκκόσης, Ανδρέας Δόριζας και Γιώργος Μενεγάτος.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το μέλος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, Βαλσαμάκης Σκλαβούνος, ευχήθηκε σε όλους «χρόνια πολλά και πάντα με υγεία».

Ο πρόεδρος του συλλόγου «Αίνος», Βασίλης Κοκκόσης, ευχήθηκε αντίστοιχα «υγεία και χαρά σε όλους».

Η Φιλόπτωχος Αδελφότητα «Ευσπλαχνία» προσέφερε ελαφρύ γεύμα στους παρευρισκομένους εντός του χώρου εκδηλώσεων της Κοινότητας και πάντοτε υποστηρίζει την Εκκλησία, έχοντας την αίθουσα ανοικτή σε κάθε περίσταση.

Να σημειωθεί ότι όπως έχει ανακοινωθεί και στο παρελθόν, ο Ιερός Ναός Αγίου Γερασίμου στο Μανχάταν είναι η μοναδική Εκκλησία στις Η.Π.Α. που φέρει το όνομα του Αγίου Γεράσιμου.

(από αριστερά:) Κωνσταντίνος Δομένικος, Ουρανία Ανδρεάτου, Κωνσταντίνα Μουλίνου και Βαλσαμάκης Σκλαβούνος. Φωτογραφία: Δέσποινα Αφεντούλη

 

 

 

 

 

 

 

 

Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων της Κοινότητας Αγίου Γερασίμου παρατέθηκε γεύμα, με την ευγενική υποστήριξη της Φιλοπτώχου. Φωτογραφία: Δέσποινα Αφεντούλη.