Εορτασμός αποκατάστασης αγιογράφησης του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος

Εορτασμός αποκατάστασης αγιογράφησης του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος

Αναμνηστική φωτογραφία με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βοστώνης, κ. Μεθόδιο (κέντρο), τους συλλειτουργούντες ιερείς, τα μέλη του Εκκλησιαστικού συμβουλίου και της Φιλοπτώχου του Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος: «Εθνικός Κήρυξ» – Δέσποινα Αφεντούλη.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου εορτάστηκε η αποκατάσταση αγιογράφησης του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος στις 14 Οκτωβρίου, στο Ουάσιγκτον Χάιτς.

Τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, μετ’ Αρτοκλασίας και Καθαγιασμός των Ιερών Εικόνων, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Βοστώνης, κ. Μεθόδιου, συνεπικουρούμενος από τον αρχιδιάκονο της Ιεράς Μητρόπολης Βοστώνης, π. Διονύσιο Παπίρη, τους αιδεσιμότατους ιερείς, που υπηρέτησαν τον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος, π. Αλκιβιάδη Καλύβα (1968-1976), π. Κωνσταντίνο Ξανθάκη (1964-1970), π. Κωνσταντίνο Κομπίτση (2001-2006), π. Ευαγόρα Κωνσταντινίδη (2015-2016) και τον Αιδεσιμώτατο πρωτοπρεσβύτερο Δρα Νικόλαο Καζαριάν, ο οποίος υπηρετεί σήμερα.

Στην ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βοστώνης κ. Μεθόδιος, συνεχάρη την πρόεδρο, Λυδία Καλλιμάνη, και τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου για το έργο, χάρη στη συνεργασία του συμβουλίου και στη συμμετοχή της κοινότητας.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην Ευαγγελική περικοπή της «Εξήλθεν ο σπείρων του σπείραι τον σπόρον αυτού»: «Αυτός ο Ναός … σπείρει τον σπόρο της Ορθοδοξίας … για πολλές δεκαετίες … μέσα στις καρδιές, όχι μόνο αυτών, οι οποίοι γεννήθηκαν εις την Ορθόδοξη Εκκλησίαν, αλλά και σε αυτούς, οι οποίοι διψούν για να ποτιστούν από τα νάματα της εκ γης Ορθοδοξίας».

Από αριστερά: Ο αγιογράφος, Μιλτιάδης Αφεντούλης, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ Κωνσταντίνος Κούτρας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βοστώνης, κ. Μεθόδιος και η πρόεδρος του Εκκλησιαστικού συμβουλίου, Λυδία Καλλιμάνη. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Δέσποινα Αφεντούλη.

Ο π. Νικόλαος Καζαριάν ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη, κ. Μεθόδιο, τους ιερείς που συλλειτούργησαν, τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ Κωνσταντίνο Κούτρα, τους ιεροψάλτες και τους παρευρισκομένους. Κάλεσε την πρόεδρο για να προσφέρει στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη, κ. Μεθόδιο, την όμορφη, όπως είπε, εικόνα του Αγίου Σπυρίδωνα, αναφέροντας ότι φιλοτεχνήθηκε από τον αγιογράφο, Μιλτιάδη Αφεντούλη, ο οποίος, όπως ανακοίνωσε, αποκατέστησε τις αγιογραφίες του Ναού.

Ο ταμίας του Εκκλησιαστικού συμβουλίου, Τζον Ψάλτος, ευχαρίστησε την πρόεδρο, Λ. Καλλιμάνη, για το έργο και της προσέφερε άνθη.

Ακολούθησε γεύμα στον ανακαινισμένο χώρο εκδηλώσεων του Ναού.

Χαιρετισμοί

Μετά το γεύμα, η κ. Καλλιμάνη καλωσόρισε τους παρευρισκομένους στον εορτασμό της αποκατάστασης των αγιογραφιών του Ιερού Ναού, αναφέροντας ότι παράλληλα, εορτάζεται η συγκέντρωση των μελών της κοινότητας. Απευθυνόμενη προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη, κ. Μεθόδιο, ανέφερε αναμνήσεις από το σύντομο διάστημα που υπηρετούσε τότε ως ιερέας στον Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος (1980-1982).

Πλήθος κόσμου τίμησε με την παρουσία του τον εορτασμό του έργου αποκατάστασης των αγιογραφιών στον Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος. Διακρίνονται ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ Κωνσταντίνος Κούτρας και η Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Λάνα Ζωχιού. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Δέσποινα Αφεντούλη.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στον π. Ευαγόρα, τονίζοντας ότι ανέλαβε καθήκοντα ως ιερατικός προϊστάμενος του Ι.Ν., μετά από μια πολύ δύσκολη περίοδο για την κοινότητα. Είπε ότι ο π. Ευαγόρας υπογράμμισε την ανάγκη αποκατάστασης των τοιχογραφιών, οι οποίες, όπως υπογράμμισε η ίδια, κυριολεκτικά κατέρρεαν:

«Οι ποσότητες σκόνης και καπνού που κάλυπταν τις όμορφες αγιογραφίες ήταν τεράστιες. Καταλάβαμε αμέσως, ότι έπρεπε να προχωρήσουμε και να αποκαταστήσουμε την εκκλησία με την αρχική της ευπρέπεια».

Εξήγησε ότι η κοινότητα ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα αυτό. «Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Μιλτιάδη και τη Νατάσα Αφεντούλη, τους αγιογράφους μας, που έκαναν το όνειρό μας πραγματικότητα», είπε η Λυδία Καλλιμάνη, ευχαριστώντας παράλληλα, τις κυρίες της Φιλοπτώχου για το γεύμα, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, τους συντελεστές της εκδήλωσης και τους παρευρισκομένους. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι χρειάζονται ακόμα την υποστήριξη της κοινότητας.

Ο Αιδεσιμώτατος πρωτοπρεσβύτερος Δρ Νικόλαος Καζαριάν τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «ο Αγιος Σπυρίδωνας ονομάζεται θαυματουργός και σήμερα εορτάζουμε ένα νέο θαύμα».

Από αριστερά: Ο π. Διονύσιος Παπίρης, π. Ευαγόρας Κωνσταντινίδης, ο π. Κωνσταντίνος Καλύβας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βοστώνης, κ. Μεθόδιος, ο π. Κωνσταντίνος Ξανθάκης, ο π. Κωνσταντίνος Κομπίτσης και ο π. Νικόλαος Καζαριάν. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Δέσποινα Αφεντούλη.

Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ Κωνσταντίνος Κούτρας, αναφέρθηκε στην ιστορική, όπως είπε, ενορία του Αγίου Σπυρίδωνα, ενώ τους συνεχάρη όλους για το έργο και για το ενωτικό πνεύμα που υπάρχει.

Μιλώντας για τα εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου στο «Σημείο Μηδέν», που θα γίνονταν στις 13 Οκτωβρίου 2018, είπε ότι η συγκεκριμένη εκκλησία «δεν είναι μόνο Ελλάδα. Δεν είναι μόνο Ορθοδοξία. Είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο. Να λοιπόν, τι καταφέρνουμε όταν είμαστε ενωμένοι… Με τη δύναμη του Θεού, Σεβασμιώτατε, η Ορθοδοξία, η Εκκλησία μας και η Ελλάδα θα πάνε μπροστά και θα βρεθούν εκεί που πρέπει να είναι».

Ο Αιδ. πρωτοπρεσβύτερος, π. Αλκιβιάδης Καλύβας αναφέρθηκε στην ιστορία του Ιερού Ναού, εστιάζοντας στην πρώτη μεγάλη αποκατάσταση που έγινε όταν πήγαινε ακόμα στο Κατηχητικό.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βοστώνης, κ. Μεθόδιος, είπε ότι η ελληνική Ορθόδοξη κοινότητα ιδρύθηκε από Μικρασιάτες, Ηπειρώτες, Μεσσήνιους και άλλους που «φύτεψαν» τον σπόρο της Ορθοδοξίας στη γη αυτή. Ερχόμενος προς την ενορία, ανέφερε ότι θυμήθηκε τον παππού της προέδρου και τους πρωτοστάτες της Κοινότητας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα ήταν περήφανοι για το έργο που επιτελείται σήμερα: «Οταν μπήκα στην εκκλησία και είδα πόσο όμορφη ήταν, είπα ‘Δόξα τω Θεώ’. Ο πάτερ (Νικόλαος Καζαριάν) είπε ότι ήταν ένα θαύμα που έγινε εδώ: Πράγματι ήταν».

ΠΗΓΗ: Εθνικός Κήρυκας