Εορτασμός της Κοίμησης της Θεοτόκου στον Ι.Ν. Αγίου Πέτρου του Αποστόλου στο Μπρονξ
Στιγμιότυπο από την Θεία Λειτουργία μετ’ Αρτοκλασίας, στον Ιερό Ναό του Αγίου Πέτρου του Αποστόλου στο Μπρονξ. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ/Δέσποινα Αφεντούλη.
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σε κλίμα κατάνυξης τελέσθηκε η εορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου 2018, στον Ιερό Ναό του Αγίου Πέτρου του Αποστόλου στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης (3245 Kingsbridge Ave, Bronx, NY 10463).
Ειδικότερα, τελέστηκε Θεία Λειτουργία μετ’ Αρτοκλασίας από τον ιερατικό προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αγίου Πέτρου του Αποστόλου, Αρχιμ. π. Μάξιμο Πολίτη, ο οποίος αφού εξέφρασε τις ευχές του προς τους εορτάζοντες, μίλησε για το θέμα του πόνου και του θανάτου.
Από την αρχή του Αυγούστου γίνονται οι Παρακλήσεις προς την Παναγία ως περίοδος «προετοιμασίας» για την πανήγυρη της ιεράς Της μνήμης, ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι ζητείται, όχι απλά η πρεσβεία και η μεσιτεία υπέρ των πιστών, αλλά και η σωτηρία, προτάσσοντας των τροπαρίων τον στίχο «Υπεραγία Θεοτόκε σώσον ημάς». Οπως διευκρίνισε, παρόμοια τιμή και προσκύνηση αποδίδεται στον Θεό.

«…Η Παναγία συγκεντρώνει όλους τους πιστούς για να Την τιμήσουν, αλλά και να ευφρανθούν πνευματικά», επεσήμανε, αναρωτώμενος, ποιος να είναι άραγε ο λόγος για την πνευματική αυτή ευφροσύνη, παρά το γεγονός της Κοιμήσεως, του θανάτου Της, όπως τιμάται και η μνήμη των περισσοτέρων Αγίων της Εκκλησίας;
»Αυτή την ευφροσύνη, η Παναγία μεταδίδει και στους οικείους Της όταν συγκεντρώνονται για να τιμήσουν τόσο τη δική Της Κοίμηση, όσο και την κοίμηση ενός πιστού Της τέκνου, όπως είναι όλοι οι χριστιανοί» είπε, τονίζοντας ότι αν αποδεχθεί κανείς «αυτή την αλήθεια, τότε το μυστήριο του θανάτου αποκτά μιαν άλλη διάσταση και τότε το θλιβερό κοινό χρέος, ο θάνατος δηλαδή, μεταλλάσσεται σε χαρμόσυνη ευεργεσία».
Η λύπη του αποχωρισμού ενός αγαπημένου προσώπου είπε ότι είναι ένα αίσθημα το οποίο γεύεται ή μπορεί να γευθεί κάθε χριστιανός, ωστόσο, όπως διευκρίνισε, «το βάρος και η θλίψη παραχωρούν πλέον τη θέση τους στην ανακούφιση και θυμηδία».

«Λυπάται μεν γιατί πρόσκαιρα και με βίαιο τρόπο χωρίζεται από ένα αγαπημένο του πρόσωπο. Ευφραίνεται όμως επειδή έχει την ακλόνητη πεποίθηση ότι ο άνθρωπός του βρίσκεται κιόλας στα χέρια του Θεού», τόνισε χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι η Εκκλησία όρισε να εορτάζονται ορισμένα σημαντικά γεγονότα από την ζωή της Παναγίας, ώστε να σκεφθούμε, τι θα έλεγε ο Κύριος εάν μας άκουγε να λέμε αυτή την στερεότυπη ευχή: «πρώτα η υγεία».
Παρομοιάζοντας τη θλίψη, τον πόνο και το γεγονός του θανάτου των οικείων ανθρώπων ως ένα προσωπικό θάνατο και τάφο, ανέφερε ότι η Παναγία γνωρίζει τι σημαίνει πόνος αφού διαπέρασε την ψυχή Της κατά την θανάτωση του Χριστού: «Γι’ αυτό να Την παρακαλέσουμε να μας βοηθήσει στο θέμα του πόνου και του θανάτου, να τα βιώσουμε σωστά».
«Τότε θα γίνει πράξη η αποστολική ρήση ότι ‘πάντα συνεργεί εις αγαθόν’, όλα γίνονται για το καλό της ψυχής μας και αυτός ο προσωπικός πόνος και η θλίψη που μοιάζουν με τάφο θα μεταλλαχθούν σε κλίμακα προς Ουρανό, αφορμή δηλαδή της δικής μας σωτηρίας», κατέληξε.
ΠΗΓΗ: Εθνικός Κήρυκας