Εορτασμός του πολιούχου Αγίου Γεράσιμου της Κεφαλληνίας στον ομώνυμο Ι.Ν. στο Μανχάταν

Στιγμιότυπο από την τελετή Εσπερινού μετ’ Αρτοκλασίας στον Ιερό Ναό Αγίου Γεράσιμου στο Μανχάταν. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ/Δέσποινα Αφεντούλη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σε σεπτό κλίμα τελέστηκε ο εορτασμός του πολιούχου και προστάτη Αγίου της Κεφαλονιάς, Αγίου Γερασίμου, με εσπερινό μετ’ Αρτοκλασίας από τον Αρχιμανδρίτη π. Μάξιμο Πολίτη στις 15 Αυγούστου 2018 στον Ιερό Ναό Αγίου Γερασίμου στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης (153 W 105th St, New York, NY 10025).

Αναφορικά με το μήνυμα του εορτασμού της μνήμης του Αγίου Γεράσιμου, ο Αρχιμ. π. Μάξιμος Πολίτης τόνισε στον «Ε.Κ.» ότι είναι σημαντικό «να μιμηθούμε το παράδειγμα του Αγίου Γεράσιμου, όχι το ασκητικό γράμμα του βίου, αλλά το πνεύμα. Οι εντολές του Ιησού Χριστού εμπεριέχουν τον ασκητικό βίο – είναι μια άσκηση της εν Χριστώ ζωής – και πραγματώνονται με την εμπιστοσύνη σε όσα προνοεί ο Θεός για το καλό της ψυχής μας».

Ακολούθησε κέρασμα προς τους παρευρισκομένους στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιερού Ναού, ενώ όπως ανακοινώθηκε, ο εορτασμός της μνήμης του Αγίου Γερασίμου αναμένεται να συνεχιστεί στις 16 Αυγούστου 2018.

Από αριστερά: Γεράσιμος Κανάκης, Αλίκη Βικάτου, Κατερίνα Βικάτου, Αρχιμ. π. Μάξιμος Πολίτης, Ανδρέας Δόρυζας, Ουρανία Ανδρεάτου. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ/Δέσποινα Αφεντούλη

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Ιεράς Μητρόπολης Κεφαλληνίας, ο Αγιος Γεράσιμος (κατά κόσμον Γεώργιος) γεννήθηκε στα Τρίκαλα Κορινθίας το 1506 από τον Δημήτριο και την Καλή, προπάππος του ήταν ο τελευταίος Πρωθυπουργός του Βυζαντίου Λουκάς Νοταράς.

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι έζησε στη Ζάκυνθο, στην Κωνσταντινούπολη, στο Άγιο Όρος ως Μοναχός, στα Ιεροσόλυμα όπου χειροτονήθηκε Ιερέας και Αρχιμανδρίτης στην Αγιοταφική Αδελφότητα και στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, στην Κρήτη, στη Ζάκυνθο και τελικά, παρέμεινε στην Κεφαλονιά ως ερημίτης σε σπηλιά στην περιοχή Λάσση και αργότερα, στο οροπέδιο των Ομαλών, όπου αναστήλωσε το Παρεκκλήσι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και ίδρυσε τη γυναικεία Μονή «Νέα Ιερουσαλήμ», γνωστή ως η Μονή «Αγίου Γερασίμου».

Όπως επισημαίνεται στην επίσημη ιστοσελίδα της Ιεράς Μονής Αγίου Γερασίμου Κεφαλληνίας, το Λείψανο του Αγίου Γερασίμου βρίσκεται στην παλαιά Εκκλησία της Ιεράς Μονής.

Σημειώνεται ότι η μνήμη του Αγίου Γερασίμου εορτάζεται στις 16 Αυγούστου, αλλά και στις 20 Οκτωβρίου.

ΠΗΓΗ: Εθνικός Κήρυκας