Επέτειος 78 χρόνων από τη Μάχη της Κρήτης
Από τη Δέσποινα Αφεντούλη
δημοσιογράφο-Δρ Κοινωνιολογίας
Σαν σήμερα ξεκίνησε η Μάχη της Κρήτης, μιας μάχης που καθόρισε αποφασιστικά την έκβαση του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.
Οι δυνάμεις του Άξονα είχα ήδη καταλάβει την ηπειρωτική Ελλάδα και ο Χίτλερ θεωρούσε ότι η κατάληψη της Κρήτης (Επιχείρηση Ερμής) θα διαρκούσε μόλις 24 ώρες.
Για πρώτη φορά στην παγκόσμια Στρατιωτική Ιστορία – και όπως αποδείχθηκε για τελευταία – επιχειρούνταν κατάληψη ξηράς από αέρος, με επίλεκτες δυνάμεις αλεξιπτωτιστών.
Η αντίσταση ωστόσο, που συνάντησε στην Κρήτη ήταν σθεναρή, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει δώδεκα ημέρες την επίθεση της Γερμανίας κατά της Ρωσίας («Επιχείρηση Βαρβαρόσα»).
Οι Σύμμαχοι – Βρετανοί, Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί – κατάφεραν για πρώτη φορά, ο να αποκρυπτογραφήσουν τον γερμανικό κώδικα επικοινωνιών («Επιχείρηση Αίνιγμα») αναφορικά με το γερμανικό σχέδιο επίθεσης, με επικεφαλής τον Κουρτ Στούντεντ.
Τα άνευ προηγουμένου αντίποινα των Γερμανών δεν πτόησαν το ηθικών των αγωνιστών: υπό τον Νεοζηλανδό στρατηγό Μπέρναρντ Φράιμπεργκ, έχοντας στο πλευρό του Συμμάχους, ο ελληνικός λαός, δηλαδή γυναίκες, ηλικιωμένοι, νέοι, παιδιά, καλόγεροι πολέμησαν ηρωικά με ό,τι μέσα είχαν διαθέσιμα.
Ο αριθμός των ανδρών ήταν περιορισμένος, καθώς η Μεραρχία Κρητών, η οποία πολέμησε στο αλβανικό μέτωπο, δεν μετέβη στην Κρήτη λόγω απαγόρευσης από την τότε «κυβέρνηση».
Η πληροφόρηση των Συμμάχων για τα σχέδια των Γερμανών μπορούσε να είχε οδηγήσει σε νικηφόρο αποτέλεσμα. Ωστόσο άλλοι παράγοντες συνετέλεσαν στην επικράτηση των Γερμανών και την κατάληψη της Μεγαλονήσου.
Οι γερμανικές απώλειες σε έμψυχο δυναμικό και άψυχο υλικό ήταν τόσο μεγάλες, ώστε η νίκη των Γερμανών χαρακτηρίστηκε «πύρρειος».
Ο Χίτλερ δεν επιχείρησε ξανά αεραποβατική επιχείρηση, ενώ οι Σύμμαχοι εξέλιξαν τη συγκεκριμένη πολεμική τακτική.
Η μάχη της Κρήτης θεωρείται μια από τις ηρωικότερες μάχες της σύγχρονης ιστορίας.
Ήταν ένας αγώνας άνισος και υπερβατικός που ανέδειξε τη δύναμη ψυχής των αγωνιστών και κέρδισε τον θαυμασμό, όλων, ακόμα και των αντιπάλων. Οι κριτικές του διεθνούς Τύπου ήταν διθυραμβικές.
Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο που ο βρετανός ιστορικός, Άλαν Κλαρκ, είπε για τη Μάχη της Κρήτης: «Πόσο διαφορετικός θα ήταν ο ρους της ιστορίας, αν ένα χρόνο πριν οι κάτοικοι της Δύσης είχαν δείξει το ίδιο θάρρος με τους Κρητικούς κατά την εισβολή των Γερμανών στα χωριά τους.»