Επέτειος 80 ετών για την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος NY
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης, Κλεάνθη Μεϊμάρογλου, στη Δέσποινα Αφεντούλη για τον «Ε.Κ.» στο γραφείο του στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο της Αστόριας. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Δέσποινα Αφεντούλη.
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με την ευκαιρία της 80ής επετείου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης (The Federation of Hellenic Societies of Greater New York), Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, μιλώντας στον «Ε.Κ.», είπε ότι το έργο των 80 ετών είναι πολύ «βαρύ» και πρέπει να συνεχιστεί.
Παράλληλα, προσκάλεσε την Ομογένεια και ειδικά τη νέα γενιά να προσέλθουν, τονίζοντας ότι η Ομοσπονδία είναι «ανοικτή» σε συνεργασία με όλους.
Αναφερόμενος στα πρώτα χρόνια της Ομοσπονδίας, είπε ότι υπήρχε κύμα μετανάστευσης Ελλήνων στην Αμερική και προτεραιότητά τους ήταν η ίδρυση εκκλησιών και ελληνικών σχολείων.
Το λεύκωμα της Ομοσπονδίας για την 178η επέτειο της παρέλασης για την 25η Μαρτίου ανέφερε ότι οι διαδικασίες ιδρύσεώς της ξεκίνησαν στις 22 Νοεμβρίου 1937, βάσει σχετικής απόφασης των τότε εξουσιοδοτημένων εκπροσώπων Κοινοτήτων, Αδελφοτήτων και Τοπικών Οργανώσεων, που συνεδρίασαν στις εγκαταστάσεις του Συλλόγου Κρητών «Ομόνοια».
Η ίδια πηγή αναφέρει ότι στις 24 Μαΐου 1938, εγκρίθηκαν οι πρώτοι κανονισμοί από εκπροσώπους των σωματείων Αθηναίων, Αιτωλοακαρνάνων, Ανδρου, Βρυσεών Αναβρυτής, Βορειοηπειρωτών, Ευβοιωτών, Θεσσαλών, Ικαρίων, Καρυστινών, Καστοριανών, Κεφαλονιτών, Κορινθίων, Κρητών, Κυθηρίων, Λακεδαιμονίων, Μεσσηνίων, Ναυπάκτιων, Πειραιωτών και Χιωτών.
Σύμφωνα με το Καταστατικό του 1938, οι σκοποί της Ομοσπονδίας ήταν η διατήρηση των ιδανικών της Αμερικής και της Ελλάδας, η υποστήριξη πατριωτικών, φιλανθρωπικών και ανθρωπιστικών επιδιώξεων των Αμερικανών και των Ελλήνων, η υποστήριξη των ενδιαφερόντων των Σωματείων-μελών της, η ηθική και οικονομική ενίσχυση της νέας ελληνοαμερικανικής γενιάς, μέσω υποτροφιών ή άλλης ηθικής αναγνώρισης και η ίδρυση ενός Ελληνικού Οίκου στη Νέα Υόρκη ως κέντρο πολιτισμού.
Ο κ. Μεϊμάρογλου επεσήμανε ότι η Ομοσπονδία εξακολουθεί να υποστηρίζει εθνικά θέματα, όπως το Βορειοηπειρωτικό, και αναφέρθηκε στη συνεργασία της Ομοσπονδίας με κυπριακές οργανώσεις για το Κυπριακό.
Πρόσθεσε ότι ένας από τους νέους στόχους είναι η προώθηση Ελλήνων σε κυβερνητικές θέσεις στις ΗΠΑ, η οικονομική ενίσχυση του πρόσφατα πληγέντος από τις πυρκαγιές Λυρείου Ιδρύματος στη Νέα Μάκρη Αττικής και η ανάδειξη μικρασιατικών και άλλων θεμάτων.

Το 90% των σκοπών παραμένουν ίδιοι, είπε ο πρώην πρόεδρος και νυν πρώτος αντιπρόεδρος, Πέτρος Γαλάτουλας, εξηγώντας ότι η Ομοσπονδία διοργάνωσε και υποστήριξε τα φετινά συλλαλητήρια για το Σκοπιανό, ενώ για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων τόνισε ότι είναι ευτύχημα για τους Πόντιους που υπάρχει ο Ιβάν Σαββίδης.
Για την ενίσχυση εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, πρότεινε -μεταξύ άλλων- την ένταξή της ως μάθημα σε σχολεία «τσάρτερ» και ανέφερε ότι λόγω της παρούσας μετανάστευσης Ελλήνων στις ΗΠΑ, η Ομοσπονδία λειτουργεί – ατύπως – ως γραφείο εύρεσης εργασίας. Και συμπλήρωσε πως ότι η σχέση με το εθνικό κέντρο, την Ελλάδα, μεταβλήθηκε.
Την ανάγκη υποστήριξης των συλλόγων υπογράμμισε ο ταμίας, Α. Αρώνης, τονίζοντας ότι οι οργανώσεις, όπως η AHEPA, από το 1930 και έπειτα, συνέβαλαν στην αποδοχή του Ελληνα ως ισότιμου πολίτη στην αμερικανική κοινωνία.
Η διαφορά στην αντιμετώπιση των Ελλήνων, ανέφερε ότι έγινε πιο αισθητή από το 1974 και έπειτα, λόγω του Κυπριακού, επειδή, όπως είπε, η Ομογένεια συσπειρώθηκε περισσότερο και ανέδειξε την ελληνική παρουσία στην αμερικανική κοινωνία, μέσα από συλλαλητήρια.
Ως ένδειξη ισχύος της Ομοσπονδίας, στο ίδιο λεύκωμα αναφέρονται, οι διοργανώσεις διαμαρτυρίας περίπου 75.000 Ελληνοαμερικανών στην Ουάσιγκτον για το Σκοπιανό το 1992 και σχεδόν 10.000 ατόμων στα Ηνωμένα Εθνη για το κυπριακό ζήτημα το 1994.
Ηδη, το 1996, σε άρθρο του «Ε.Κ.» με κεντρικό τίτλο «Διαδήλωση Φοιτητών έγινε στη Νέα Υόρκη», επισημαίνεται η προετοιμασία διαδηλώσεων υπέρ των ελληνοκυπριακών θέσεων στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη από την οργανωτική επιτροπή Ελλήνων Φοιτητών Νέας Υόρκης, συναποτελούμενης από τους Λ. Τούχτα, Σ. Καλαμοτουσάκη και Β. Πετράτο.
Στο ίδιο λεύκωμα, στις δραστηριότητες της Ομοσπονδίας συμπεριλαμβάνονται η διοργάνωση προγραμμάτων ενημέρωσης της Ελληνικής Κοινότητας για το αμερικανικό πολιτικό σύστημα, η εγγραφή εκλογέων στους καταλόγους, η διοργάνωση διαλέξεων για το μεταναστευτικό, η ενδυνάμωση της σχέσης της Ομοσπονδίας με την ευρύτερη Κοινότητα, υποστηρίζοντας την Παρέλαση Εθνικοτήτων την Ημέρα του Κολόμβου («Columbus Day Nationalities Parade»), η πρόσκληση τοπικών αξιωματούχων για συζήτηση τοπικών θεμάτων, η ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού, η συνδιοργάνωση διαλέξεων και συμποσίων για την Παιδεία με την Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής και η παρέλαση της 25ης Μαρτίου στη Νέα Υόρκη.
Ο κ. Γαλάτουλας τόνισε ότι προκειμένου να ενωθεί ο Ελληνισμός, βρίσκεται σε εξέλιξη η ίδρυση του σωματείου «Hellenic Congress of America», με έδρα τη Νέα Υόρκη και με ιδρυτικά μέλη -μεταξύ άλλων- τις ομοσπονδίες Νέας Υόρκης, Βοστώνης, Φιλαδέλφειας, Σικάγου, με τη συνεργασία της Παμποντιακής, Παμμακεδονικής, Παναρκαδικής, ενώ είπε ότι το Κογκρέσο Καναδά επιθυμεί την ένωση με την Αμερική για να συναποτελέσουν το Κογκρέσο Αμερικής – Καναδά.
Αναφορικά με το μέλλον του Ελληνισμού στις ΗΠΑ, ο κ. Μεϊμάρογλου δήλωσε αισιόδοξος, καθώς, όπως είπε, οι Ελληνες σημείωσαν επαγγελματική και μορφωτική πρόοδο και είναι σημαντικό να αξιοποιηθούν.
ΠΗΓΗ: Εθνικός Κήρυκας