Επίσημη πρώτη της Ένωσης «Η Αγία Σοφία»- Δημοσίευση της εφ. “Βορεινή”

Δημοσίευση από την εφ. “Βορεινή” στις 16 Φεβρουαρίου, 2012

ΠΗΓΗ: www.voreini.gr/?p=84205 

 

 

Περισσότερα από 250 άτομα παρακολούθησαν την πρώτη επίσημη παρουσίαση της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών και Μικρασιατών Βόρειας Αττικής «Η Αγία Σοφία» τη Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2012 στο Πνευματικό Κέντρο Αγίου Στεφάνου του Δήμου Διονύσου.

Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε από τη Δέσποινα Αφεντούλη, η οποία και συντόνισε την όλη παρουσίαση. Η εκδήλωση αποτελεί «το ξεκίνημα για ένα «ταξίδι» στις ρίζες μας: Να θυμηθούμε ή και να γνωρίσουμε καλύτερα το παρελθόν μέσα από δραστηριότητες και πρωτοβουλίες και κυρίως να μεταλαμπαδεύσουμε την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα στις επόμενες γενιές», υπογράμμισε η κα Αφεντούλη, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη «να αντλούμε δύναμη από αξίες όπως η ομόνοια, η αλληλεγγύη και η αρμονική συνύπαρξη και κυρίως να έχουμε θετική σκέψη για να μπορέσουμε όλοι μαζί να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να προσφέρουμε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, συμβάλλοντας ακόμη και με την παρουσία μας.»

Στη συνέχεια αναδείχθηκαν οι κεντρικοί στόχοι του Σωματείου, που είναι α) η σύσφιξη των σχέσεων και η αλληλεγγύη των Κωνσταντινουπολιτών και Μικρασιατών, β) η προάσπιση των δικαιωμάτων των Κωνσταντινουπολιτών και Μικρασιατών και γ) η ανάδειξη και η διατήρηση των πολιτισμικών και πολιτιστικών στοιχείων της Κωνσταντινούπολης και της Μικράς Ασίας. Επιπλέον, έγινε η παρουσίαση του πρώτου διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης, το οποίο είναι πενταμελές και απαρτίζεται από: Δέσποινα Αφεντούλη-πρόεδρος, Βασίλης Στεφανάκης-αντιπρόεδρος, Στέλλα Χωματά-γεν.γραμματέας, Κατερίνα Νικάνδρου–ταμίας και Μανώλης Χαβιαρόπουλος-αιρετό μέλος.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε, για δεύτερη φορά σε πανελλήνιο, και για πολλοστή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η έκθεση φωτογραφίας με θέμα την αρχιτεκτονική του Ναού της Αγίας Σοφίας, η οποία είναι αποτέλεσμα ερευνητικής εργασίας του Πανεπιστημίου της Βέρνης. Για τη σημασία της «Αγίας Σοφίας» ως μνημείο του Μεσαιωνικού Ελληνισμού και ως σύμβολο της Ορθοδοξίας, μίλησε ο Καθηγητής ΕΜΠ, κ. Νικόλαος Ουζούνογλου, παραθέτοντας προηγουμένως τη δραστηριότητα και τους στόχους της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών (ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ.), στην οποία είναι Πρόεδρος. Η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία του κ. Ουζούνογλου εμπλουτίστηκε με την προβολή εικονικής περιήγησης του Ναού της Αγίας Σοφίας, καθώς και σχετικής ταινίας. Σημειώνεται ότι η ΕΝ.ΚΩ.ΜΙ. έχει αιτηθεί ως Ένωση να γίνει μέλος της ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ.

Η εκδήλωση επισφραγίστηκε από τον καταξιωμένο ερμηνευτή και μικρασιατικής καταγωγής, κ. Βασίλη Λέκκα, τον οποίο συνόδευσε στην κιθάρα ο κ. Μανώλης Ανδρουλιδάκης. Η συναυλία του κ. Λέκκα στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η οποία απετέλεσε ευγενική προσφορά του ιδίου προς την Ένωση, ήταν ένα συναρπαστικό ταξίδι στο ελληνικό ποιοτικό τραγούδι, μεταξύ άλλων, σε αγαπημένους ήχους του Μάνου Χατζιδάκι και του Μίκη Θεοδωράκη και σε στίχους των Γιώργου Σεφέρη, Γιάννη Ρίτσου και Μιχάλη Γκανά. Η μοναδική ερμηνεία του κ. Λέκκα ήταν μια εμπειρία ζωής για όλους τους παρευρισκομένους, επιβεβαιώνοντας την αξία της προσφοράς του στον κόσμο της τέχνης και του πολιτισμού, όχι μόνο σε πανελλαδικό, αλλά σε διεθνές επίπεδο.

 

Ευχαριστίες και Χορηγοί εκδήλωσης

 

Η ΕΝ.ΚΩ.ΜΙ. εκφράζει τις θερμές της ευχαριστίες στον κ. Ουζούνογλου και στον κ. Λέκκα για την εμπιστοσύνη και την υποστήριξη της Ένωσης στο ξεκίνημα αυτής της προσπάθειας.

 

Επίσης, ευχαριστεί το Δήμο Διονύσου που πάντα  βρίσκεται στο πλευρό της Ένωσης και ιδιαίτερα τον Δήμαρχο, κ. Γ. Καλαφατέλη και τον πρόεδρο ΟΝΑΠ «Ο Θέσπις», κ. Χ. Ποτίδη για την παραχώρηση του χώρου, καθώς και για την τεχνική υποστήριξη.

 

Η ΕΝ.ΚΩ.ΜΙ. ευχαριστεί τους εξής χορηγούς για την ευγενική προσφορά τους:

Την Οινότρια Γη του Κώστα Λαζαρίδη, που βρίσκεται από το 2006 στο Καπανδρίτι και προσέφερε λευκό οίνο υψηλής ποιότητας και γεύσης.

Τα Καταστήματα Σκλαβενίτης-κατάστημα Αχαρνών, που διέθεσαν εδέσματα, αναψυκτικά και γλυκίσματα.

Τον Φούρνο Φλώρου στη Ροδόπολη που χορήγησε την Ένωση με προϊόντα παραγωγής του.

Το Κτήμα Προμπονά Χώρος Δεξιώσεων στον Μαραθώνα για τις όμορφες συνθέσεις με άνθη και τη διακόσμηση του χώρου.

Την εφημερίδα «Βορεινή», που δραστηριοποιείται στην περιοχή, ως χορηγό επικοινωνίας της εκδήλωσης.

Το www.localwebtv.gr για την τηλεοπτική κάλυψη της εκδήλωσης.

 

Με την επιλογή των ανωτέρω χορηγών θέλησε η Ένωση να διαμηνύσει ότι οφείλουμε να στηρίζουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις για να τονωθεί ευρύτερα η οικονομία της χώρας, τα ελληνικά προϊόντα και την τοπική αγορά.

Η ΕΝ.ΚΩ.ΜΙ ευχαριστεί από καρδιάς όλους όσους τίμησαν την εκδήλωση.

 

Παρουσίες

Την εκδήλωση χαιρέτισε με σχετική επιστολή του ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γ. Σγουρός, ο οποίος λόγω προγραμματισμένης υποχρέωσης στο εξωτερικό δεν μπόρεσε να παραστεί.

Επίσης, την πρωτοβουλία τίμησαν με την παρουσία τους, ο εφημέριος του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγ. Στεφάνου, Πάτηρ Τριαντάφυλλος, ο ανεξάρτητος βουλευτής Αττικής και δημοτικός σύμβουλος Ωρωπού, κ. Β. Οικονόμου, ο Δήμαρχος Διονύσου, κ. Γ. Καλαφατέλης, ο οποίος απηύθυνε και σχετικό χαιρετισμό, ο Δήμαρχος Ωρωπού, κ. Γ. Οικονομάκος, ο πρόεδρος ΟΝΑΠ «Ο ΘΕΣΠΙΣ», κ. Χ. Ποτίδης και η αντιπρόεδρος κ. Ε. Τζανετή, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Θ. Σαραντάκη, Χ. Παπαβασιλείου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Διονύσου κ.κ. Αθ. Λίτσας, Αθ. Ροϊδης, Κ. Κουριδάκης, Ι. Κανατσούλης, Ν. Καρυστινός, Κ. Ταουξή, Λ. Παπαπαναγιώτου, η πρόεδρος Αγ. Στεφάνου, κ. Κ. Βουτσά και ο αντιπρόεδρος Σταμάτας, κ. Γ. Κόκκαλης, ο πρόεδρος Πνευματικού Κέντρου Θρακομακεδόνων, κ. Λ. Πλατυπόδης, καθώς και ο πρώην δήμαρχος Αγ. Στεφάνου, κ. Στ. Κοροβέσης, οι πρώην δημοτικοί σύμβουλοι Διονύσου, κ.κ. Αθ. Φροντιστής και Β. Γεωργιάδης και Αγ. Στεφάνου, κα Τζ. Βουτσά, οι κ. Β. Τσαγκαράκης, Λ. Φωτέλλης κ.ά.

Η ηθοποιός και μέλος σε οργανώσεις του Κέντρου Unesco, κα Τιτίκα Στασινοπούλου, έδωσε ξεχωριστό τόνο στην εκδήλωση, καθώς προς το τέλος της βραδιάς τραγούδησε μαζί με τον κ. Λέκκα και εξέφρασε συγκινημένη τα θερμά της συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία, καθώς και για το υπέροχο μουσικό ταξίδι, στο οποίο συνεπιβάτες ήταν όλοι οι παρευρισκόμενοι.

Τέλος, στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι συλλόγων και τοπικών φορέων: Σύλλογος Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Δημοτικής Κοινότητας Διονύσου, Επιτροπή Περιβάλλοντος Αγ. Στεφάνου, μικτή χορωδία Διονύσου «Σεμέλη», Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός σύλλογος Κρυονερίου «ΔΡΥΑΔΕΣ», Εξωραϊστικός Εκπολιτιστικός σύλλογος Δροσιάς, σύλλογος Αλιστρατινών Αθήνας, σύλλογος Γονέων Δημοτικού Άνοιξης, σύλλογος Γυναικών Αγ. Στεφάνου, Σύλλογος Σπάτων Σταμάτας, σύλλογος Αυλίζας Αχαρνών, Πολιτιστικός Πνευματικός Όμιλος Ν. Παλατίων Ωρωπού, Ναυτικός Όμιλος Βουλιαγμένης, Σωματείο Σινασιτών Πειραιά και πλήθος κόσμου.