Η Κασιακή Αδελφότης Αμερικής τίμησε την 195η Επέτειο του Ολοκαυτώματος της Κάσου

Υπό την καθοδήγηση της δασκάλας χορού, Ιωάννα Κυριακού, και τη μουσική υπόκρουση του Σάββα Περσελή, οι χορευτικές ομάδες της Κασιακής Αδελφότητος Αμερικής, παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς. Στο βάθος διακρίνονται ο Σάββας Περσελής και η Ευαγγελία Αράπη. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Δέσποινα Αφεντούλη.

ΜΠΡΟΝΞ. Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα της Κασιακής Αδελφότητος Αμερικής να τιμηθεί η ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος της Κάσου στην αίθουσα εκδηλώσεων του σωματείου (148 W 230th St, Bronx NY).

Η εκδήλωση ξεκίνησε με προσευχή από τον Επίσκοπο Ευθύμιο Κονταργύρη, ο οποίος στη συνέχεια, εξέφρασε τις ευχές του και μετέφερε τους χαιρετισμούς του Νικόλαου Παπαγεωργίου, ο οποίος, όπως είπε, βρίσκεται στην Κάσο.
Νεότερα μέλη του χορευτικού του σωματείου απήγγειλαν τον Εθνικό Υμνο της Ελλάδας, ενώ η δασκάλα και γραμματέας της Κασιακής Αδελφότητος Αμερικής, Ευαγγελία Αράπη, παρουσίασε την εκδήλωση.

Ο Πρόεδρος της Κασιακής Αδελφότητος Αμερικής, Γιώργος Μαστρομανώλης, ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους και υπογράμμισε τη σημασία προσφοράς των Κασίων που θυσιάστηκαν στις 7 Ιουνίου 1824 για την ελευθερία: «Οι ηρωικοί μας πρόγονοι έμειναν πιστοί στις αξίες και στα ιδανικά τους … και αντιστάθηκαν με μεγάλη αυταπάρνηση».

Ο συγγραφέας και μέλος της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας Αμερικής, Μανώλης Κασσώτης, χαιρέτησε την πρωτοβουλία διοργάνωσης της εκδήλωσης, αναφέροντας ότι και ο ίδιος κατάγεται από την Κάσο.

Ο Πρόεδρος της Κασιακής Αδελφότητος Αμερικής, Γιώργος Μαστρομανώλης, κατά τον
χαιρετισμό του. Αριστερά διακρίνεται η Ευαγγελία Άσπρα. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» –
Δέσποινα Αφεντούλη.

Κατά τον χαιρετισμό της, η Πρόεδρος της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας Αμερικής, Μαρία Μαραγκού, χαρακτήρισε το Ολοκαύτωμα της Κάσου ως «ένα μαύρο γεγονός για την Ιστορία μας», τονίζοντας ότι οι απόδημοι Κάσιοι δεν το ξεχνούν, γεγονός που τους τιμά και τους συνεχάρη για αυτό.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καρπαθιακών Σωματείων, Νίκος Διάκος, χαιρέτησε την εκδήλωση, λέγοντας ότι το ολοκαύτωμα είναι «ένα γεγονός που στιγμάτισε την Κάσο πριν 195 χρόνια». Εξέφρασε την υποστήριξή του και είπε την εξής μαντινάδα: «Την Κάσο την τραυμάτισε το ολοκαύτωμά της, μα την κρατάει δυνατή η κάθε μια γενιά της».

Ο πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε από τον πνευμονολόγο και Διευθυντή της Β’ Πνευμονολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Σωτηρία», Ιωάννη Α. Αράπη. Εκφράζοντας τη συγκίνησή του για την τιμητική πρόσκληση, προέβη σε ιστορική αναδρομή της Κάσου, από την προϊστορία έως την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα, παράλληλα, παραθέτοντας πολιτισμικά στοιχεία.

Η φαρμακοποιός και επίσης γραμματέας της Κασιακής Αδελφότητος Αμερικής, Σοφία Φραγκούλη-Λυριστή, παρουσίασε συλλογή φωτογραφιών και ιστορικών στοιχείων για το Ολοκαύτωμα των Φραγκίσκου Σοϊλη και Νικολέττας Σοφίλλα, καθώς επίσης το παραδοσιακό τραγούδι «Αφούσης» σε διασκευή από τον Καίσαρα Κίκη.

Νεότερα μέλη του χορευτικού του σωματείου απήγγειλαν τον Εθνικό Ύμνο της Ελλάδας.
Διακρίνονται (δεξιά) ο Σάββας Περσελής και (αριστερά) οι Ευαγγελία Αράπη, Ιωάννα
Κυριακού και Σοφία Φραγκούλη-Λυριστή. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Δέσποινα
Αφεντούλη.

Η εκδήλωση κορυφώθηκε με την παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τις ομάδες της Κασιακής Αδελφότητος Αμερικής, αποτελούμενες από νεότερα μέλη της παροικίας, οι οποίες υπό την καθοδήγηση της δασκάλας χορού, Ιωάννα Κυριακού, και τη μουσική υπόκρουση του Σάββα Περσελή, ενθουσίασαν τους παρευρισκομένους.

Η επισφράγιση της εκδήλωσης έγινε με παραδοσιακούς χορούς με τη συμμετοχή παρευρισκομένων και την παράθεση γεύματος φιλοξενίας, με κασιώτικα γλυκίσματα, καφέ και αναψυκτικά.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο ιερατικός προϊστάμενος της Κοινότητας Αγίου Πέτρου του Αποστόλου στο Μπρονξ, Αρχιμανδρίτης π. Μάξιμος Πολίτης, ο μουσικός, Χρυσοβαλάντης Κασιωτάκης, μέλη και φίλοι της Κασιακής Αδελφότητος Αμερικής.

Η Δέσποινα Αφεντούλη χαιρετίζοντας την εκδήλωση. Αρχείο: Δέσποινα Αφεντούλη
Η Δέσποινα Αφεντούλη χαιρετίζοντας την εκδήλωση. Αρχείο: Δέσποινα Αφεντούλη
Από αριστερά διακρίνονται οι: Μανώλης Κασσώτης, Μαρία Μαραγκού, Ιωάννης Α. Αράπης
και Δέσποινα Αφεντούλη. Αρχείο: Δέσποινα Αφεντούλη
Ο Πρόεδρος της Κασιακής Αδελφότητος Αμερικής, Γιώργος Μαστρομανώλης και ο
νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καρπαθιακών Σωματείων, Νίκος Διάκος.
Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Δέσποινα Αφεντούλη.
Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στην εκδήλωση μνήμης του Ολοκαυτώματος της Κάσου της
Κασιακής Αδελφότητος Αμερικής. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Δέσποινα Αφεντούλη.
Η επισφράγιση της εκδήλωσης έγινε με παραδοσιακούς χορούς με τη συμμετοχή
παρευρισκομένων. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Δέσποινα Αφεντούλη.
Υπό την καθοδήγηση της δασκάλας χορού, Ιωάννα Κυριακού, και τη μουσική υπόκρουση του
Σάββα Περσελή, οι χορευτικές ομάδες της Κασιακής Αδελφότητος Αμερικής, παρουσίασαν
παραδοσιακούς χορούς. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Δέσποινα Αφεντούλη.