H παρουσίαση του βιβλίου «Ο Θησαυρός της Ζωής της» της Αθανασίας Ευθυμιοπούλου

Η συγγραφέας Αθανασία Ευθυμιοπούλου, μιλώντας για το βιβλίο της «Ο Θησαυρός της Ζωής της». Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.

ΜΑΝΧΑΤΑΝ. Στην κατάμεστη αίθουσα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, παρευρέθηκαν εκλεκτοί προσκεκλημένοι στην παρουσίαση του βιβλίου της συγγραφέως, Αθανασίας Πρωΐου-Ευθυμιοπούλου, στις 17 Μαΐου 2019.

«Ο Θησαυρός της Ζωής της» είναι μια παρακαταθήκη της ζωής της συγγραφέως. Γεγονότα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφυλίου, κρατούν ευαίσθητες στιγμές δύο οικογενειών, τη λάμψη των χαρακτήρων, ιστορικές και πρωτότυπες καταστάσεις, που κάνουν τον αναγνώστη να συγκινείται και να μεταφέρεται στους χαλεπούς εκείνους καιρούς.

Εντυπωσίασε και ενθουσίασε ο διαφορετικός τρόπος παρουσίασης του βιβλίου, με κείμενα επιλεγμένα, από τη σειρά των κεφαλαίων, ώστε ο ακροατής να αντιλαμβάνεται πόσο δυνατή και ενδιαφέρουσα είναι η πλοκή ενός βιβλίου, με πραγματικά διαφορετικό ήθος και γραφή.

Από αριστερά: Τζ. ΝτεΜέτρο, Δ. Αφεντούλη, Ι. Ξανθοπούλου-Σφιγγοπούλου, Αθ.
Ευθυμιοπούλου, Στ. Κοκόλη, Β. Φιλιώτη, Ι. Ευθυμιόπουλος. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» –
Κώστας Μπέη.

Την παρουσίαση και την ανάγνωση των κειμένων απέδωσαν η ραδιοφωνική παραγωγός-σκηνογράφος-σκηνοθέτης, Ιωάννα Ξανθοπούλου-Σφιγγοπούλου, η δημοσιογράφος-Δρ Κοινωνιολογίας, Δέσποινα Αφεντούλη και η συγγραφέας Αθανασία Ευθυμιοπούλου.

Με γλαφυρότητα και ιδιαίτερη ευαισθησία, κατόρθωσαν να συγκινήσουν τους παρευρισκομένους.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Δρ Ιωάννης Ευθυμιόπουλος, ο οποίος εξέφρασε θερμές ευχαριστίες στον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρα Κωνσταντίνο Κούτρα, ο οποίος, «με ιδιαίτερη αγάπη υποστήριξε την πραγματοποίηση της εκδήλωσης. Ολο το προσωπικό του προξενείου βοήθησε, ιδιαίτερα δε, η Εβελυν Κανελλέα, η οποία προσωπικά επέβλεψε όλες τις εργασίες».

Ο Δρ Ευθυμιόπουλος ανέφερε την υποστήριξη και αγάπη του εκδότη-διευθυντή του «Ε.Κ.», Αντώνη Διαματάρη, «ο οποίος ήταν ένας από τους ομιλητές της εκδήλωσης, αλλά λόγω έκτακτης επαγγελματικής υποχρέωσης βρισκόταν εκτός Νέας Υόρκης», καθώς και όλο το προσωπικό του «Ε.Κ.», που «πρόβαλε με θέρμη τον ‘θησαυρό’ της Αθανασίας Ευθυμιοπούλου».

Ο Δρ Ιωάννης και η Αθανασία Ευθυμιοπούλου. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.

Επεσήμανε την ουσιαστική συμβολή του διευθυντή της Hellenic Film Society USA, Τζίμι ΝτεΜέτρο (Jimmy DeMetro).

Ο γενικός πρόξενος, Δρ Κ. Κούτρας, ως οικοδεσπότης, καλωσόρισε και συνεχάρη τη συγγραφέα: «Είμαστε περήφανοι (…διότι) η παρουσίαση βιβλίου της κυρίας Ευθυμιοπούλου γίνεται … στο Γενικό Προξενείο, (το οποίο) έχω προσπαθήσει … να … καταστεί … φάρος Ελληνισμού.»

Οι παρευρισκόμενοι έμειναν ενθουσιασμένοι και συγκινημένοι από όσα ακούστηκαν, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης.

Η Αθ. Ευθυμιοπούλου κατά τη διάρκεια της ομιλίας της. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.

Κλείνοντας, η Αθανασία Ευθυμιοπούλου ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους, λέγοντας ότι αρχικά προόριζε την καταγραφή αυτή για τα παιδιά της. Διαπίστωσε όμως, πόσο ενδιαφέρουσα ήταν η ιστορία και τα γεγονότα:

«Οι αρχές και οι αξίες, τις οποίες έδωσαν αυτοί οι άνθρωποι, μεγάλωσαν τρεις γενιές. Με μεγάλη χαρά, σας τους παρουσιάζω, γιατί ίσως και εσείς έχετε κάποιον άνθρωπο που να είναι σαν τους δικούς μου. Αλλά τα γεγονότα, τα οποία έζησαν, ήταν μοναδικά και άφησαν το στίγμα τους στις καρδιές μας. Χαίρομαι για την παρουσία σας εδώ, ελπίζοντας να έχουν τα παιδιά μας μια συνέχεια σε αυτήν την ιστορία, γιατί ο καιρός που συνέβησαν τα γεγονότα άφησαν σημάδια τους μέχρι σήμερα. Διαβάζοντας το βιβλίο, θα διαπιστώσετε ότι τα γεγονότα που συνέβησαν τότε, μπορούν να συμβούν και συμβαίνουν και σήμερα».

Από δεξιά: Στέφανος και Όλγα Τενέδιου, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ευκαρπίας, Ιερόθεος, Στ. Κοκόλη, Β. Φιλιώτη, Στ. Χαβιάρας, Στ. Ζερβούδης, Ι. Ευθυμιόπουλος. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.

Χαρακτηριστικό της εκδήλωσης ήταν τα δύο μηνύματα που απέστειλαν από το Ντουμπάι και τη Μαδρίτη οι υιοί του ζεύγους Ευθυμιόπουλου, οι οποίοι συγκίνησαν τους ακροατές με τα λόγια τους.

Ο Δρ Μάριος-Παναγιώτης Ευθυμιόπουλος, είπε: «Για τη μητέρα μου, το βιβλίο αυτό αποτελεί δύναμη – δύναμη γυναικεία – όπως μόνο οι γυναίκες γνωρίζουν και εμείς απλώς φανταζόμαστε. Καθώς βλέπετε η γυναίκα δίνει ζωή, δημιουργεί ζωή …. Είναι δύναμη του αύριο, άρα είναι πηγή έμπνευσης».

Ο πρωτότοκος υιός, Ευθύμιος Ευθυμιόπουλος, τόνισε: «Ζώντας από κοντά τους πρωταγωνιστές, μας δίδαξαν αρχές, Ιστορία και τις αξίες, τις οποίες προσπαθούμε να περάσουμε και εμείς στα δικά μας παιδιά. Μας έδωσαν να καταλάβουμε ότι χωρίς πείσμα, πάθος και τα πιστεύω μας, είμαστε απλά κομπάρσοι. Ηταν οι πυλώνες της οικογένειάς μας».

Ο Δρ Ιωάννης Ευθυμιόπουλος συγκινημένος διηγήθηκε ανέκδοτες στιγμές των οικογενειών, τονίζοντας ότι τα γεγονότα είναι πραγματικά: «Πρόσωπα που έζησαν με τους πρωταγωνιστές, ζουν στις Η.Π.Α. και την Ελλάδα, γεγονός που κάνει το βιβλίο ‘Ο Θησαυρός της Ζωής της’, ακόμα πιο ενδιαφέρον και συναρπαστικό».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας, του Hellenic Society USA και άλλων φίλων-χορηγών.

Από αριστερά: Β. Φιλιώτη, Στ. Κοκόλη, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ευκαρπίας, Ιερόθεος, Στέφανος και Όλγα Τενέδιου. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ»– Κώστας Μπέη.

Τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους οι κ.κ. Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ευκαρπίας Ιερόθεος, Αρχιμανδρίτης π. Μάξιμος Πολίτης, αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον Ο.Η.Ε., πρέσβης Διονύσιος Καλαμβρέζος, γενικός πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη, Αλέξης Φαίδωνος-Βαντέ, πρώην πρέσβης και καθηγητής, Λουκάς Τσίλας, με τη σύζυγό του, Λίτσα Διαματάρη ως εκπρόσωπος του εκδότη του «Ε.Κ.», Αντώνη Διαματάρη, πρόεδρος και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Κλεάνθης Μειμάρογλου και Πέτρος Γαλάτουλας αντίστοιχα, πρόεδρος της Φιλοπτώχου του Καθεδρικού Ναού Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν, Δρ Μιράντα Κοφινά, Στηβ και Αγγελική Ζερβούδη, Σταύρος Χαβιάρας, Στέφανος και Ολγα Τενέδιου, Θεόδωρος και Κυριακή Μοσχοκάρφη, ιατροί Δρ Γεώργιος Λιακέας και Δρ Γεώργιος Τσιούλιας, με την κόρη του Αννα και εκλεκτοί φίλοι και γνωστοί της οικογένειας Ευθυμιόπουλου.

Ο Δρ Ιωάννης Ευθυμιόπουλος ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκομένους και ιδιαίτερα όσους συνετέλεσαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης: τους Ολγα και Στέφανο Τενέδιο για την ιδιαίτερη φροντίδα και αγάπη, «προσφέροντας απλόχερα εδέσματα, κρασί και αναψυκτικά».

Τη Στέλλα Κοκόλη «για τα όμορφα και εντυπωσιακά άνθη, που προσέφερε στη συγγραφέα και την ομάδα παρουσίασης». Τον Ευάγγελο Ζερβούδη, «ο οποίος επέβλεψε προσωπικά τη μικροφωνική εγκατάσταση για την καλύτερη απόδοση».

Στιγμιότυπο κατά τη διάρκεια της αφήγησης επιλεγμένων κειμένων από το βιβλίο της συγγραφέως. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.

Ολα τα δημοσιογραφικά Μέσα Ενημέρωσης, τον εκδότη των «Greek News», Απόστολο Ζουπανιώτη, ο οποίος παρευρέθη καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης. Τον εκδότη-διευθυντή από τις «Αναμνήσεις», Δημήτρη Τσάκα. Τον Κώστα Μπέη, ο οποίος εκ μέρους του «Ε.Κ.» κάλυψε φωτογραφικά την εκδήλωση. Το MGTV του Μιχάλη Γιακουμέλλου για τη βιντεοσκόπηση της εκδήλωσης. Τον δημοσιογράφο Πανίκο Παναγιώτου, ο οποίος «πρόβαλε με θέρμη τον θησαυρό της ζωής».

Κριτικές

Στην εκδήλωση ακούστηκαν θετικές κριτικές από τους παρευρισκομένους.

O πρέσβης, Διονύσιος Καλαμβρέζος, είπε: «Το βιβλίο συνιστά όντως έναν πολύτιμο θησαυρό
μνήμης, συναισθημάτων, αξιών και οικογενειακών παραδόσεων, μια διδαχή αρετής,
υπομονής και δύναμης και ταυτοχρόνως, μια περιδιάβαση στα δύσβατα μονοπάτια της
πρόσφατης ελληνικής ιστορίας.»

Ο γενικός πρόξενος, Αλέξης Φαίδωνος-Βαντέ, συνεχάρη την Αθανασία Ευθυμιοπούλου, η οποία, όπως είπε ανοίγει «ένα παράθυρο στην εποχή εκείνη και στην κατάσταση που επικρατούσε».

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών, Στέλλα Κοκόλη, έχοντας διαβάσει το βιβλίο, είπε: «Με ενθουσίασε όχι μόνο η περιγραφή των γεγονότων, που είναι θαυμάσια, … συγκινητική, αλλά (…και) η λογοτεχνική πλευρά του βιβλίου της».

Στιγμιότυπο κατά τη διάρκεια της αφήγησης επιλεγμένων κειμένων από το βιβλίο της συγγραφέως. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.

Η πρόεδρος του Οργανισμού Ελληνική Παιδεία Αμερικής, Βασιλική Φιλιώτη, είπε: «…Το βιβλίο το διάβασα, έχει πάρα πολύ ωραίο λεξιλόγιο, συναίσθημα, εντυπωσιακά οικογενειακά θέματα, είναι ένα γλαφυρό πόνημα, σπουδαίο. Συγχαρητήρια στο ζεύγος Ευθυμιοπούλου και στις εξαιρετικές παρουσιάστριες».

Ο διευθυντής του Hellenic Film Society USA, Τζίμι ΝτεΜέτρο, είπε: «Είναι πάντοτε ευχάριστο όταν παρουσιάζεται ένα καινούριο βιβλίο… Της εύχομαι μεγάλη επιτυχία, είμαι βέβαιος ότι θα την έχει».

Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Πέτρος Γαλάτουλας, τόνισε ότι η δουλειά του βιβλίου είναι πολύ καλή και τέτοια βιβλία ιστορικής σημασίας πρέπει να γράφονται «σε μία περίοδο κατά την οποία διώκεται η ιστορική αλήθεια».

Ο χειρουργός, Γιώργος Τσιούλιας, δήλωσε ότι με την συγγραφέα μοιραστήκαμε τα βιώματά της, «μας ακούμπησε όλους, μας συγκίνησε πραγματικά».

Στιγμιότυπο κατά τη διάρκεια της αφήγησης επιλεγμένων κειμένων από το βιβλίο της συγγραφέως. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.

Συγχαρητήρια εξέφρασε ο επιχειρηματίας, Σταύρος Χαβιάρας, και δήλωσε ότι η εκδήλωση ήταν ωραία και συγκινητική.

Ο αγιογράφος, Μιλτιάδης Αφεντούλης, συνεχάρη την συγγραφέα «για την ευφράδεια του λόγου και τις ωραίες περιγραφές, σαν να φιλοτέχνησε πίνακα ζωγραφικής που τον είχαμε μπροστά μας. Ημαστε παρόντες και ζούσαμε τα γεγονότα, μέσα από συγκινήσεις και αντίξοες καταστάσεις».

Ο πρωτοψάλτης και εκτελεστικός διευθυντής του «Axion Estin Foundation», Νεκτάριος Αντωνίου, συνεχάρη τη συγγραφέα, λέγοντας ότι οι εμπειρίες μας χαρακτηρίζουν και μας δίνουν το στίγμα που θα πορευτούμε.

Ο πρώην διευθυντής του απογευματινού σχολείου Αγίου Δημητρίου Αστόριας, Τιμολέων Κόκκινος, είπε ότι διαβάζοντας το βιβλίο, διαπίστωσα ότι εκφράζει εμπειρίες και ιδέες και ευχήθηκε καλή τύχη στο βιβλίο.

Στο τέλος της εκδήλωσης οι παρευρισκόμενοι ευχαρίστησαν για την όμορφη βραδιά.

«Οι αναμνήσεις της ζωής των ηρώων, οι οποίοι είναι υπαρκτά πρόσωπα, ‘ξυπνούν‘ μνήμες της εποχής, αναδεικνύοντας διαχρονικά τη σημασία τήρησης ηθικών αξιών και αρετών, ψυχικών δυνάμεων και πίστης στον εαυτό μας».

Το βιβλίο εκδόθηκε στη Θεσσαλονίκη από τον εκδοτικό οίκο «University Studio Press».

Στιγμιότυπο κατά τη διάρκεια της αφήγησης επιλεγμένων κειμένων από το βιβλίο της συγγραφέως. Διακρίνονται: οι Γενικοί Πρόξενοι Ελλάδας και Κύπρου στη Νέα Υόρκη, Δρ Κ. Κούτρας και
Αλέξης Φαίδωνος-Βαντέ αντίστοιχα. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.
Στιγμιότυπο από την ομιλία της συγγραφέως. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.
Η Αθ. Ευθυμιοπούλου υπογράφοντας τα βιβλία της στους παρευρισκόμενους. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.
Η Αθ. Ευθυμιοπούλου υπογράφοντας τα βιβλία της στους παρευρισκόμενους. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.