Η Ζωοδόχος Πηγή του Μπρονξ καλεί την ομογένεια να τιμήσει τα «Σεπτεμβριανά»

195
Η χορωδία και η ορχήστρα κατά την διάρκεια των δοκιμών.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η ιστορική Ελληνορθόδοξη Κοινότητα της Ζωοδόχου Πηγής στο Μρονξ καλεί την ομογένεια να παραστεί στην εκδήλωση μνήμης για τα Σεπτεμβριανά που θα λάβει χώρα το βράδυ της Πέμπτης, 30 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 7.00 μ.μ. στην κοινοτική αίθουσα, 3573 Bruckner Blvd, Bronx, NY, 10461.

Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας, π. Βασίλειος Λούρος, κατά την διάρκεια της επικοινωνίας με τις «Αναμνήσεις» επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα ιστορικό αφιέρωμα στα Σεπτεμβριανά το οποίο αν μη τι άλλο έρχεται να τιμήσει την μνήμη των θυμάτων της εν λόγω εθνικής τραγωδίας και συνάμα των ιδρυτών και πρωτεργατών της Ζωοδόχου Πηγής που ήταν πρόσφυγες από την Κωνσταντινούπολη και γενικότερα την Μικρά Ασία είτε και μετανάστες, η οποίοι δημιούργησαν την δική τους Ζωοδόχο Πηγή για να τους θυμίζει το Μπαλουκλή.

Στην εκδήλωση έχουν κληθεί και αναμένεται να απευθύνουν χαιρετισμούς ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, οι γενικοί Πρόξενοι της Ελλάδας και της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας και Μιχάλης Φυρίλλας, αντίστοιχα και ο πρόεδρος του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών Νέας Υόρκης, Πρόδρομος Κατσαντώνης.

Η αφίσα για τα Σεπτεμβριανά.

Θα ακολουθήσει η διάλεξη της κοινωνιολόγου – δημοσιογράφου Δρ. Δέσποινας Αφεντούλη με θέμα : «66 χρόνια από το προγκρόμ κατά του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης», η οποία θα εστιαστεί στα ιστορικά γεγονότα πριν, κατά και μετά το προγκρόμ εις βάρους του ελληνισμού της Πόλης.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης έχει αναλάβει η Δρ. Δέσποινα Αφεντούλη, ενώ οι μαθητές του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου υπό την διεύθυνση της δασκάλας, Γιώτας Παπαγρηγορίου θα απαγγείλουν ποιήματα.

Η εκδήλωση θα λήξει με τους βυζαντινούς ύμνους και παραδοσιακά τραγούδια τα οποία θα ερμηνεύσει η Βυζαντινή Χορωδία υπό την διεύθυνση του χοράρχη Δημητρίου Κεχαγιά και με την συνοδεία ορχήστρας.

Η είσοδος είναι ελεύθερη και θα ακολουθήσει κέρασμα.

Ο π. Βασίλειος Λούρος επεσήμανε ότι οι προετοιμασίες έχουν εισέλθει στην τελική ευθεία και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τους πρωταγωνιστές αυτής της προσπάθειας και για τους χορηγούς της εκδήλωσης Στυλιανό και Αγγελική Ζερβούδη, Φώτη Σαββίδη και Παντελή Μεστούση.

Τέλος να σημειώσουμε ότι θα τηρηθούν με ευλάβεια τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό.

Ο ιερός ναός της Ζωοδόχου Πηγής του Μπρονξ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Πηγή: Anamniseis