“Μια νέα πολιτικός γεννιέται”- Συνέντευξη στην Αγγελική Ραγκούση από την εφ. “Επταήμερο”

Συνέντευξη στην Αγγελική Ραγκούση

Η Δέσποινα Αφεντούλη είναι η πρώτη περιφερειακή σύμβουλος Ανατολικής Αττικής της πλειοψηφούσας παράταξης, με 5.875 σταυρούς. Στις δημοτικές εκλογές του 2006 και σε ηλικία 25 ετών, είχε εκλεγεί δεύτερη σε σειρά προτίμησης στο Δήμο Διονύσου. Έχει συμμετάσχει στο Πρόγραμμα επανένταξης των εγκλείστων στις Φυλακές Wandsworth στο Λονδίνο και το 2004 τιμήθηκε για τη φιλανθρωπική εισφορά της από την κα Cherie Blair. Διαθέτει ένα αξιόλογο βιογραφικό, σε σπουδές, εργασία και δράση στο ενεργητικό της, και προπαντός, έχει μεγάλη διάθεση για προσφορά στην Ανατολική Αττική.

1. Η πρωτιά σας ως περιφερειακή σύμβουλος αν. Αττικής, κ. Αφεντούλη, στην πλειοψηφούσα παράταξη του κ. Σγουρού, ξάφνιασε πολύ. Μπορείτε να μας πείτε που οφείλεται η επιτυχία σας αυτή;

Ελπίζω να ξάφνιασε ευχάριστα. Αυτό που μετράει περισσότερο για μένα είναι η εμπιστοσύνη που μου έδειξαν οι συμπολίτες μου και για αυτό τους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου. Με πολλή δουλειά, προσωπική επαφή και πίστη στο κοινό όραμα του συνδυασμού μας, συντάχθηκα στο πλευρό του Περιφερειάρχη κ. Γ. Σγουρού και στον αγώνα να διεκδικήσουμε την Αττική που μας αξίζει. Το εκλογικό αποτέλεσμα δικαίωσε τη συλλογική μας προσπάθεια και μας δίνει δύναμη για να συνεχίσουμε, ώστε να αναδείξουμε την Αττική και να επιλύσουμε αποτελεσματικά τα προβλήματα της περιοχής.

2. Θα ήταν πολύ αν σας ζητούσα να παρουσιάσετε τον εαυτό σας; Άλλωστε συνάδελφος είστε.

Μόλις το 2010, ολοκλήρωσα το Διδακτορικό στην Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (Ο βρετανικός Τύπος στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις), ενώ έκανα το μεταπτυχιακό μου στη Διεθνή Δημοσιογραφία (ραδιοτηλεόραση) στο City University London (Σχέδιο Ανάν για την Κύπρο). Σπούδασα Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές & Μετάφραση-Διερμηνεία (γερμανικά-αγγλικά) στο Salford University Manchester και στο Johannes Gutenberg Universität Frankfurt (Η Μάχη της Κρήτης, 1941). Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου, ήμουν εκπρόσωπος των συμφοιτητών μου και έχω υπάρξει μέλος της Εθνικής Ένωσης Δημοσιογράφων Αγγλίας (NUJ).
Δημοσιογραφικά έχω εργαστεί στη ραδιοτηλεόραση, αλλά και στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είχα την τιμή να εργαστώ σε διεθνώς αναγνωρισμένους δημοσιογραφικά χώρους, όπως τo CNN και το BBC και να συνεργαστώ με δημοσιογράφους-πρότυπα, από τους οποίους διδάχθηκα πολλά. Κατά τη διάρκεια του μεταπτυχιακού, συμπαρουσίαζα μια εκπομπή ενημερωτικού-ψυχαγωγικού χαρακτήρα στον Ελληνικό Ραδιοφωνικό σταθμό του Λονδίνου (LGR). Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, εργάστηκα στον ΑΝΤ1 και αλλού, ενώ σήμερα είμαι ειδική συνεργάτης στο Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.
Ως δημοτική σύμβουλος Διονύσου διετέλεσα γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου και ασχολήθηκα κυρίως με θέματα Παιδείας, Πολιτισμού και Νεολαίας. Η ευαισθησία μου για τους συμπατριώτες με προσφυγικές ρίζες με οδήγησε στην ίδρυση της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών & Μικρασιατών Βόρειας Αττικής. Πρόσφατα συμμετείχα ως ομιλήτρια στην ημερίδα που διοργάνωσε η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών για την 55η Επέτειο των Σεπτεμβριανών.

3. Αν δεν απατώμαι συγκαταλέγεστε μεταξύ των πιο νέων ηλικιακά περιφερειακών συμβούλων, άρα με πιο φρέσκιες και πρωτοποριακές ιδέες. Ποια είναι τα οράματά σας για την περιοχή της αν. Αττικής;

Οραματίζομαι μια ισχυρή αναπτυξιακά Ανατολική Αττική, φιλική προς το περιβάλλον και τους πολίτες της. Είναι χρέος μας η προστασία και η ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς και του ποικίλου φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής μας. Η προώθηση των τοπικών προϊόντων και ταυτόχρονα η παροχή σύγχρονων και αποδοτικών υπηρεσιών προς όφελος του πολίτη μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά, όχι μόνο στην αναβάθμιση του βιοτικού μας επιπέδου, αλλά και στην οικονομική ανάταση της χώρας. Με την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης» έχουμε πολλά να κερδίσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση.

4. Σχετικά με τα μεγάλα έργα υποδομής ποια είναι η θέση σας;

Δυστυχώς, η Ανατολική Αττική παρουσιάζει σημαντικές ελλείψεις σε υποδομές και αντιμετωπίζει σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα. Τα έργα υποδομής είναι απαραίτητα λόγω της ραγδαίας πληθυσμιακής αύξησης στην Ανατολική Αττική, αλλά και για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Μέσα από την υλοποίηση της πράσινης περιφερειακής ανάπτυξης επιτυγχάνεται ο επανασχεδιασμός της εθνικής παραγωγής, η ομαλή ανάπτυξη και η καταπολέμηση της ανεργίας, αφού προκύπτουν νέες θέσεις εργασίας. Η στροφή στην καινοτομία, στις νέες τεχνολογίες και στην ποιοτική Παιδεία συμβάλλουν στην επίτευξη αυτού του στόχου. Έτσι δημιουργούνται νέα δεδομένα στον αγροτικό τομέα, στον τουρισμό, στις κατασκευές κ.α., ενώ παράλληλα προστατεύεται το περιβάλλον μέσα από την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η πράσινη περιφερειακή ανάπτυξη μπορεί και πρέπει να συμβάλει δραστικά στην έξοδο της χώρας από την κοινωνική-οικονομική κρίση.

5. Μετά την επιτυχή πορεία σας μέχρι σήμερα, να υποθέσω ότι σας έχει κερδίσει η πολιτική παλαίστρα;

Κάποτε ένας Καθηγητής μου με είχε συμβουλεύσει να μη ξοδεύω το χρόνο μου σε πράγματα που δεν μου αρέσουν- και αυτό προσπαθώ. Εργάζομαι σκληρά, αλλά με την καρδιά μου, για αυτό και με ό, τι καταπιάνομαι προσπαθώ για το καλύτερο. Τόσο οι κοινωνικές και οι πολιτικές επιστήμες, όσο και η δημοσιογραφία συσχετίζονται και αυτό με συναρπάζει. Αποφάσισα να ασχοληθώ με τα κοινά ως ενεργός πολίτης, γιατί πιστεύω ότι μέσα από τη συμμετοχή και την εθελοντική προσφορά μπορούμε να πετύχουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής και συνεπώς ένα καλύτερο μέλλον.