Κύπρος: Ακαδημαϊκή διημερίδα για τις Διεθνείς Εξελίξεις

Στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος «Διεθνείς Σπουδές» του Πανεπιστημίου Frederick στην Κύπρο, συνδιοργανώθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2017 στην αίθουσα Τελετών και Εκδηλώσεων «Τάσσος Παπαδόπουλος», από το Πανεπιστήμιο Frederick, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς και την Αστυνομία Κύπρου, διημερίδα, με θέμα: «Οι Διεθνείς Εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και την Τουρκία: πρόκληση στη Σταθερότητα, την Ενέργεια και την Ασφάλεια». Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση αποτελεί την τρίτη σε σειρά επικαιροποιημένη ημερίδα με το ίδιο θέμα.

Το εναρκτήριο χαιρετισμό απηύθηνε ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Δημοσιογραφίας, Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Frederick, Κωστάκης Κωνσταντίνου, επισημαίνοντας ότι το τελευταίο διάστημα έχουν λάβει χώρα «γεγονότα κρίσιμης σημασίας, όπως η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία με όλα τα συνεπακόλουθα, εξελίξεις στα μέτωπα της Συρίας, η απόφαση για το Brexit, η εκλογή Trump στις ΗΠΑ, η κορύφωση προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού με σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης».

Τα γεγονότα αυτά, όπως ανέφερε ο ίδιος, αναμένεται να «εξετασθούν και αναλυθούν μέσα από το φακό της Πολιτικής Επιστήμης και των Διεθνών Σπουδών, με στόχο την καλύτερη κατανόησή τους και τη συμβολή στη διαμόρφωση πολιτικής υπεράσπισης και προώθησης των καλώς νοούμενων εθνικών συμφερόντων».

Ακολούθως, την εκδήλωση χαιρέτισε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick, Καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους, υπογραμμίζοντας «τη σημαντικότητα» της επιστημονικής προσέγγισης των γεγονότων ανά τον την υφήλιο, με ιδιαίτερη έμφαση στην ευρύτερη περιοχή της Κύπρου, διότι – όπως είπε – «μόνο έτσι είναι εφικτή η χάραξη ορθολογικών στρατηγικών για την αντιμετώπιση κρίσεων».

Παράλληλα, ανακοίνωσε επίσημα ότι «το Διαπανεπιστημιακό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Παντείου Πανεπιστημίου και Πανεπιστημίου Frederick στις Διεθνείς Σπουδές με τρεις κατευθύνσεις έχει επιτυχώς αξιολογηθεί, εγκριθεί και πιστοποιηθεί από τα αρμόδια όργανα στην Κύπρο και στην Ελλάδα», ενώ επεσήμανε ότι οι διαδικασίες για έναρξη του προγράμματος και παραχώρηση των υποτροφιών είναι σε εξέλιξη και η έναρξη των μαθημάτων προγραμματίζεται στα μέσα Φεβρουαρίου.

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς στην Κύπρο, Γιώργος Μπακατσιούλης, χαιρέτισε τη διημερίδα, τονίζοντας τη σημασία τέτοιων πρωτοβουλιών για την Εθνική Φρουρά, καθώς, όπως είπε, κατά αυτόν τον τρόπο παρέχεται η δυνατότητα διεύρυνσης των γνώσεων των στελεχών και η συμπλήρωση ενδεχομένως κενών στην εκπαίδευσή τους από τις Σχολές Πολέμου και Εθνικής Άμυνας.

Ο Αρχηγός Αστυνομίας της Κύπρου, Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, επίσης, υπογράμμισε τη σημασία τέτοιων ημερίδων για τα στελέχη του, ενώ πρόσθεσε ότι η Αστυνομία αντιμετωπίζει προκλήσεις, «λόγω της αστάθειας και της αβεβαιότητας που επικρατούν στη Μέση Ανατολή με τα πολλά και διάφορα παρελκόμενα προβλήματα που δημιουργούνται σε όλες τις χώρες της Μεσογειακής λεκάνης».

Τους διοργανωτές της διημερίδας συνεχάρη ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Χριστόφορος Φωκαΐδης, επισημαίνοντας ότι «ο Υπουργείο Άμυνας αποδίδει ιδιαίτερη έμφαση στη συνεχή εκπαίδευση και κατάρτιση του προσωπικού για αυτό και μέσα από λειτουργία της Ακαδημίας Άμυνας, Ασφάλειας και Διαχείρισης Κρίσεων, επιδιώκεται η εκπόνηση ειδικών προγραμμάτων αλλά και η πλήρης αξιοποίηση των ευκαιριών που προσφέρουν τα ακαδημαϊκά ιδρύματα».

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο τέως Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Καθηγητής, Γρηγόριος Τσάλτας, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του «για τους δεσμούς των δύο Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων και τις καρποφόρες συνέργειες που έχουν προκύψει», οι οποίες τόνισε ότι αναμένεται να «συνεχιστούν και να πολλαπλασιαστούν γιατί αποδίδουν σημαντικό έργο σε όλα τα επίπεδα».

Ακολούθησαν οι παρεμβάσεις των προσκεκλημένων ακαδημαϊκών. Πιο συγκεκριμένα μίλησαν, ο Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής, Κοσμήτορας της Σχολής Διεθνών Σπουδών, Επικοινωνίας και Πολιτισμού στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Διευθυντής του Κέντρου Ανατολικών Σπουδών, Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, ο αναπληρωτής Καθηγητής Στρατηγικών Σπουδών και Διεθνούς Πολιτικής του Τμήματος Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, Κωνσταντίνος Κολιόπουλος, ο Λέκτορας στο Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Frederick, Δρ Κωνσταντίνος Κουρούπης, ενώ μίλησε και ο Συντονιστής σε θέματα Επενδύσεων και Ενέργειας του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Καμπανέλλας.

Πηγή: http://www.newgreektv.com/2013-09-18-19-03-02/2013-09-18-19-05-02/item/21960-kypros-akadimaiki-diimerida-gia-tis-diethneis-ekselikseis