Μεγάλη η συμμετοχή στην «Ετήσια Επιμορφωτική Ημερίδα Εκπαιδευτικών» στην Αστόρια

Από αριστερά, ο Αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, ο Γενικός Πρόξενος, Αλέξης Φαίδωνος – Βαντέ, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριος, ο Συντονιστής Εκπαίδευσης, Δρ Γεώργιος Σταθόπουλος, ο Πρόεδρος Συλλόγου «Προμηθέας», Δημοσθένης Τριανταφύλλου και ο αντιπρόεδρος Συλλόγου «Προμηθέας», Τιμολέων Κόκκινος. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Δέσποινα Αφεντούλη.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Περίπου 270 εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν την «Ετήσια Επιμορφωτική Ημερίδα Εκπαιδευτικών», που διοργάνωσε το Γραφείο Παιδείας της Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας της Ελληνικής Ορθοδόξου Αρχιεπισκοπής Αμερικής στις 6 Νοεμβρίου 2018 στην Κοινοτική Αίθουσα «Πέτρος Πατρίδης» του Σχολείου Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια.

Η έναρξη των εργασιών έγινε με την προσευχή του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Γέροντα Αμερικής, κ. Δημήτριου, επικουρούμενου από τον Διάκονο Ελευθέριο Κωνσταντινίδη. Ακολούθησε καλωσόρισμα από τον Αιδ. Βοηθό Ιερέως του Καθεδρικού Ναού Αγίου Δημητρίου Αστόριας, π. Αναστάσιο Πουράκη.

Την ημερίδα χαιρέτισε η σχολική σύμβουλος του Σχολείου Αγίου Δημητρίου Αστόριας, Ελένη Καραγιώργου, ευχαριστώντας δημόσια την πρώην διευθύντρια του Γραφείου Παιδείας Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, Μαρία Μακεδών, για την προσφορά της στην Παιδεία.

Στιγμιότυπο από την «Ετήσια Επιμορφωτική Ημερίδα Εκπαιδευτικών», που διοργάνωσε το Γραφείο Παιδείας της Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας της Ελληνικής Ορθοδόξου Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Δέσποινα Αφεντούλη.

Η υπεύθυνη Γραφείου Παιδείας, Αθηνά Φιλίππου-Κατέχη, διευκρίνισε ότι η Μ. Μακεδών υπηρέτησε για 48 χρόνια την ελληνορθόδοξη παιδεία της Ομογένειας, ενώ στη συνέχεια, περιέγραψε τον ρόλο του γραφείου Παιδείας ως μέλος της επιτροπής «Division of Non-Public Schools of NYC Education Department».

Ο Σεβασμιώτος Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής, κ. Δημήτριος, δήλωσε στον «Ε.Κ.» την ικανοποίησή του για την πορεία του σεμιναρίου, το οποίο – είπε – έχει γίνει πλέον θεσμός. Παράλληλα, ανέφερε ότι δίνεται η ευκαιρία στους δασκάλους να συνομιλήσουν και να ανταλλάξουν εμπειρίες. Εξάλλου, όπως τόνισε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος, δεδομένου ότι υπάρχει ήδη 6η γενεά, μια γλώσσα, η οποία δεν είναι μητρική και οικογένειες μεικτών γάμων, είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η Εκκλησία – μαζί με σωματεία και άλλους οργανισμούς – εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την ελληνική γλώσσα, ιδιαίτερα για όσους ζουν απομονωμένοι, σε απομακρυσμένες περιοχές:

«…Η Εκκλησία είναι εκείνη, η οποία δίνει τα ισχυρότερα στοιχεία για τον Ελληνισμό… Η Εκκλησία έχει το μεγάλο προσόν ότι είναι ένα σταθερό, συνεχές, επαναλαμβανόμενο και είναι εδώ … και αυτό είναι πολύ σπουδαίο.»

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής, κ. Δημήτριος, συγχαίροντας τους δασκάλους για το έργο τους. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Δέσποινα Αφεντούλη.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της ημερίδας, οι εκπαιδευτικοί χωρίστηκαν παράλληλα, σε δύο ομάδες, ελληνόφωνης και αγγλόφωνης εκπαίδευσης.

Στην ομάδα ελληνόφωνης εκπαίδευσης, συμμετείχαν εκπαιδευτικοί Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού, οι οποίοι διδάσκουν σε ημερήσια, απογευματινά και σαββατιανά σχολεία. Η Α. Φιλίππου-Κατέχη παρουσίασε δραστηριότητες του Γραφείου Παιδείας, ενώ ανέφερε ενδεικτικά ποια Λύκεια και Πανεπιστήμια αναγνωρίζουν την Εξέταση της Νεοελληνικής Γλώσσας (Greek Regents).

Χαιρετισμούς απηύθυναν, ο Γενικός Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη, Αλέξης Φαίδωνος – Βαντέ και ο νέος Συντονιστής Εκπαίδευσης του Γενικού Προξενείου Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ Γεώργιος Σταθόπουλος.

Η Καλλιόπη Αμυγδάλου παρουσίασε τη μεταπτυχιακή εργασία της, με τίτλο: «Η απήχηση της Εξέτασης της Νεοελληνικής Γλώσσας (Greek Regents) ως εξέτασης επίδοσης σε ξένη γλώσσα». Ακολούθησε σεμινάριο, με διαδραστική παρουσίαση νέων μεθόδων διδασκαλίας από τη διευθύντρια της εταιρείας «Ellinopoula Project», Άννα Σακκή.

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος, κ. Δημήτριος, απευθυνόμενος στους δασκάλους, τους συνεχάρη για το έργο τους, λέγοντας ότι διαμορφώνουν, όχι μόνο το μυαλό, αλλά και το ήθος των παιδιών: «Ως Εκκλησία εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου για την πολύ μεγάλη προσφορά σας.»

Κατά τη έναρξη των εργασιών της Ετήσιας Επιμορφωτικής Ημερίδας Εκπαιδευτικών (από αριστερά:) Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής, κ. Δημήτριος, ο Διάκονος Ελευθέριος Κωνσταντινίδης και ο Αιδ. Βοηθός Ιερέως του Καθεδρικού Ναού Αγίου Δημητρίου Αστόριας, π. Αναστάσιος Πουράκης,. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Δέσποινα Αφεντούλη.

Αντίστοιχα, στην ομάδα αγγλόφωνης εκπαίδευσης, συμμετείχαν διευθυντές και εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων, οι οποίοι διδάσκουν στην αγγλική γλώσσα σε ημερήσια ελληνοαμερικανικά σχολεία (από το προνήπιο έως την 12η τάξη). Παρακολούθησαν διαδραστικές παρουσιάσεις νέων πρακτικών στη μεθοδολογία εκπαίδευσης και τις καλύτερες πρακτικές στην εκπαίδευση από το εξειδικευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό της εταιρείας “Brienza’s Academic Advantage”, Dr. Virginia Russel, Sandy Gross και Teresa Bruno. Η εκπρόσωπος της προαναφερόμενης εταιρείας, Julie DeLucca-Collins, μιλώντας στον Ε.Κ.» επεσήμανε ότι σκοπός του συγκεκριμένου σεμιναρίου ήταν η αναβάθμιση των δεξιοτήτων των δασκάλων που το παρακολούθησαν, ώστε να υποστηρίξουν με επιτυχία, τη σχολική βελτίωση των μαθητών.

Στην ημερίδα, μεταξύ άλλων, παρευρέθηκαν ο ιερατικός προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού Αγίου Δημητρίου Αστόριας, Αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, ο Διευθυντής Λυκείου Αγίου Δημητρίου Αστόριας, Δρ Αναστάσιος Κουλαρμάνης, ο Πρόεδρος Σχολικής Επιτροπής της κοινότητας Αγίου Δημητρίου Αστόριας, Νίκος Ανδριώτης, ο πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Εκπαιδευτικών «Προμηθέας», Δημοσθένης Τριανταφύλλου, ο οποίος προσέφερε ευγενώς το πρωινό γεύμα σε όλους τους συμμετέχοντες στην ημερίδα, ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου «Προμηθέας» Τιμολέων Κόκκινος, το μέλος του Συλλόγου «Προμηθέας, Δρ Γεώργιος Μελικόκης και άλλοι.

ΠΗΓΗ: Εθνικός Κήρυκας