«Merakia»: Το ελληνικό στέικχαουζ στη Νέα Υόρκη
Εσωτερική άποψη του εστιατορίου «Merakia». Οι φωτογραφίες έχουν παραχωρηθεί από το αρχείο του εστιατορίου.
Η ιστορία των αμερικανικών στέικχαουζ ξεκίνησε στις Η.Π.Α. κατά τα τέλη του 19ου αιώνα και αποτελούσε εξέλιξη των αμερικανικών παραδοσιακών μπαρ και πανδοχείων, σύμφωνα με την Αμερικανίδα συγγραφέα του βιβλίου «Raising Steaks: The Life and Times of American Beef», Betty Harper Fussell. Πώς μπορεί όμως, αυτή η αμερικανική ιδέα να μετεξελιχθεί σε ελληνικό ύφος;
Ο Ανδρέας Τυπάλδος (AndreasTypaldos), ο οποίος μαζί με την σύζυγό του Ρενέ (Renée), είναι οι ιδιοκτήτες του ελληνικού στέικχαουζ «Merakia» στο Μανχάταν, μίλησε στον «Ε.Κ.» για το πώς υλοποιήθηκε η ιδέα της δημιουργίας ενός ελληνικού στέικχαουζ στη Νέα Υόρκη.
Τα «Merakia» είναι ένα «άνετο» ελληνικό εστιατόριο (fine casual), το οποίο λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο, είπε, εξηγώντας ότι δύο χρόνια πριν, ήταν ιδιοκτήτης ενός αμερικανικού (new American) εστιατορίου.
Επέλεξαν την ονομασία «Merakia», καθώς, όπως τόνισε, ήθελαν το εστιατόριο να προωθεί την ιδέα της Ελλάδας, της αγάπης για τη ζωή και της δημιουργίας, με πάθος.

Υπογράμμισε ότι τα «Merakia» έχουν σπεσιαλιτέ το αρνί σούβλας όλο τον χρόνο, οι μπριζόλες (aged steaks), το αρνί κλέφτικο σε καρβέλι, οι κεφτέδες, το χταπόδι, και τα ντιπς (dips), ειδικά η τυροκαυτερή και το κοτόπουλο αλιάδα, ενώ, όπως είπε, τα πιο περιζήτητα πιάτα είναι το αρνί σούβλας και οι μπριζόλες: «Εχουμε φήμη ως ελληνικό στέικχαουζ, το οποίο δεν συνηθίζεται στην Αμερική. Το σλόγκαν μας είναι ο Ελληνας συναντά το Στέικχαουζ’».
Υποστήριξε ότι η επιλογή των συστατικών, ο σεφ και η εξυπηρέτηση πελατών είναι πολύ σημαντικά στα «Merakia», καθώς, όπως είπε, σε ένα εστιατόριο, η ατμόσφαιρα είναι εξίσου κρίσιμος παράγοντας, όπως και το φαγητό. Εξάλλου, ανέφερε ότι μία από τις μεγαλύτερες απαιτήσεις του χώρου εστίασης είναι η εξεύρεση του κατάλληλου προσωπικού.
Αναφερόμενος στο εστιατόριο «Merakia», είπε ότι έχει βραβευτεί διεθνώς και αναφέρεται σε άρθρα του Τύπου της Νέας Υόρκης ως ένα από τα πιο όμορφα εστιατόρια. Μιλώντας για το προφίλ των πελατών του συγκεκριμένου εστιατορίου, είπε ότι είναι από 35 ετών και άνω, επώνυμοι και μη, και όχι απαραίτητα ελληνικής καταγωγής.
Τέλος, κάλεσε την Ομογένεια να τιμήσει με την παρουσία της, στις 23 Οκτωβρίου, το φιλανθρωπικό δείπνο, που συνδιοργανώνει με το Ιδρυμα Μποδοσάκη, την Πριγκίπισσα Αικατερίνη και τον Πρίγκηπα Αλέξανδρο της Σερβίας, υπέρ της ανακούφισης των πληγέντων από τις πυρκαïές στο Μάτι της Αττικής τον περασμένο Ιούλιο.
ΠΗΓΗ: Εθνικός Κήρυκας