O Δρ Γεώργιος Ανδρινόπουλος μιλά στον «Ε.Κ.» για την εγκυμοσύνη και την μητρότητα
Οπως ανέφερε, η βιολογική ωριμότητα σε μία γυναίκα ξεκινά με την ωορρηξία, ενώ εξήγησε ότι η «κατάλληλη» στιγμή για εγκυμοσύνη αποτελεί θέμα προσωπικής απόφασης και σχετίζεται με την ψυχολογική ωριμότητα της προσωπικότητας, την οικονομική και επαγγελματική σταθερότητα και άλλους παράγοντες.
Υποστήριξε ότι στο Γυμνάσιο θα έπρεπε να υπάρχει ενημέρωση για την πρόληψη ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Η προετοιμασία για την εγκυμοσύνη, συνέστησε, να γίνεται πριν τη σύλληψη, υπογραμμίζοντας ότι η ευθύνη της εγκυμοσύνης και του μεγαλώματος ενός παιδιού αφορά εξίσου την μητέρα και τον πατέρα.
Επικαλούμενος διεθνώς αναγνωρισμένους φορείς, ανέφερε ότι πριν την κύηση, πρέπει να λαμβάνεται κυρίως, υπ’ όψη η ιατρική κατάσταση, η φαρμακευτική αγωγή, το οικογενειακό ιστορικό, το γενετικό ρίσκο, το κάπνισμα, η χρήση ουσιών, άλλες συμπεριφορές υψηλού κινδύνου, θέματα ψυχικής υγείας, κοινωνικά θέματα, η έκθεση σε περιβάλλον με χημικές ουσίες, ακτινοβολία και τα κατά επάγγελμα αεροπορικά ταξίδια.
Η παχυσαρκία, ειδικά στις Η.Π.Α., είπε ότι έχει πάρει μορφή επιδημίας και συνδέεται με επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κατά τον τοκετό, όπως υπέρταση και διαβήτη.
Από διατροφικής πλευράς, είπε ότι είναι παγκοσμίως αποδεκτό να λαμβάνονται τακτικά γεύματα, βιταμίνες και ανόργανα άλατα, ιδίως φολικό οξύ. Η διατροφή, είπε, καθίσταται κατάλληλη, όταν πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λιπαρά εξισορροπούνται, ενώ έφερε ως παράδειγμα τη μεσογειακή ελληνική διατροφή.
Ανέφερε ότι η ήπια άσκηση 30 λεπτών καθημερινά συμβάλλει στην αποφυγή επιπλοκών. Ασκήσεις τύπου πιλάτες και γιόγκα ωφελούν -όπως είπε- στη χαλάρωση της αναπνοής, ωστόσο εξήγησε ότι ενδείκνυνται συγκεκριμένοι μόνο τύποι γιόγκα, όπως οι prenatal, hatha και restorative.
Κάθε φυσιολογικός τοκετός, επεσήμανε, ενέχει επιπλοκές. Σε περίπτωση κινδύνου, είπε, η κατάλληλη παρέμβαση μπορεί να αποβεί σωτήρια για την μητέρα και το έμβρυο.
Διευκρίνισε ότι τα νοσοκομεία και τα ανεξάρτητα κέντρα τοκετών τηρούν τις προβλεπόμενες προδιαγραφές των American Academy of Pediatrics and American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG) και American Association of Birthing Centers. Επεσήμανε ότι οι παραϊατρικοί «βοηθοί μητρότητας» (doulas) δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τις προαναφερόμενες προδιαγραφές και το ACOG είναι διαμετρικά αντίθετo με τον τοκετό στο σπίτι.
Η καισαρική για «ευκολία», είπε, αποτελεί μια νέα εξέλιξη στη μαιευτική πρακτική. Ωστόσο, εξήγησε, όπως ο φυσιολογικός τοκετός ενέχει κινδύνους για το έμβρυο ή την μητέρα, το ίδιο ισχύει και για την καισαρική. Διευκρίνισε ότι η πλειοψηφία των κέντρων υγείας στις Η.Π.Α. προτιμούν τον φυσιολογικό τοκετό.
Εξήγησε ότι η αμυντική ιατρική αποτελεί ιατρική πρακτική, όπου ο πάροχος υγείας εξαντλεί όλες τις πιθανές θεωρητικές και ακαδημαϊκές επιλογές για διάγνωση και θεραπεία της ιατρικής κατάστασης, για να μπορέσει να αμυνθεί δικαστικώς σε περίπτωση αρνητικής έκβασης. Διευκρίνισε ωστόσο, ότι η συγκεκριμένη πρακτική, δεν αποτρέπει τα αρνητικά αποτελέσματα, δεν αποτελεί την καλύτερη προσέγγιση και είναι εξαιρετικά κοστοβόρα.
Περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το επιστημονικό έργο του Δρ. Ανδρινόπουλου διατίθενται στην επίσημη ιστοσελίδα των MD: https://www.md.com/doctor/george-andrinopoulos-md
ΠΗΓΗ: Εθνικός Κήρυκας