O Δρ Γεώργιος Φλωράκης για τη μεταμόσχευση κερατοειδούς χιτώνα
Ο Δρ Γεώργιος Φλωράκης (Dr. George Florakis).
O οφθαλμίατρος-χειρουργός Δρ Γεώργιος Φλωράκης (Dr. George Florakis), κλινικός καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Ιατρικό Κέντρο «Columbia University Medical Center», διευθυντής Κλινικής Κερατοειδούς στο Οφθαλμολογικό Ινστιτούτο «Cornea Clinic of the Edward S. Harkness Eye Institute» και πρόεδρος του Ιατρικού Συμβουλίου της Τράπεζας Οφθαλμών «Eye-Bank of New York», μίλησε στον «Ε.Κ.» για τη νέα μέθοδο μεταμόσχευσης κερατοειδούς χιτώνα, DMEK, την οποία έφερε πρώτος στη Νέα Υόρκη και τη διδάσκει ως μάθημα σε ειδικευόμενους ιατρούς.
Διευκρίνισε ότι η μέθοδος DMEK ακολουθείται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως η δυστροφία του Fuchs («Fuchs dystrophy»), ο έρπης, λόγω μόλυνσης από βακτήρια, εξαιτίας τραυματισμού ή ακόμα όταν καταστραφεί ο κερατοειδής, κατά τη διάρκεια εγχείρησης καταρράκτη: «Ο κερατοειδής είναι σαν το γυαλί. Αν είναι θαμπός ή γρατζουνισμένος, το μάτι δεν βλέπει καλά και χρειάζεται μεταμόσχευση».
Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της μεθόδου DMEK, σε σχέση με τις δύο παλαιότερες μεθόδους, είπε ότι είναι η μείωση του αριθμού των ραμμάτων (από περίπου 24 σε 3 και τώρα 1), ο συντομότερος χρόνος ανάρρωσης (από 1 χρόνο σε 1 μήνα), ο περιορισμός των πιθανοτήτων απόρριψης του μοσχεύματος (από 20% σε 1%), η χρήση μικρότερου μεγέθους μοσχεύματος και το ασφαλέστερο αποτέλεσμα.
Πρόσθεσε ότι η νέα μέθοδος διαρκεί περίπου 45 λεπτά και γίνεται τοπική νάρκωση περιμετρικά του οφθαλμού. Επεσήμανε ότι πριν την επέμβαση δίνεται στους ασθενείς ορός, ώστε να συνεργάζονται, κατά τη διάρκεια της επέμβασης: «Οι ασθενείς είναι ξύπνιοι κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Συνήθως, τους τραγουδάω. Στο χειρουργείο είναι η πιο ήσυχη και η πιο ευχάριστη ημέρα της εβδομάδας για’ μένα».
«Το σπουδαιότερο με τις εγχειρήσεις DMEK είναι ότι ο ασθενής ακουμπάει στην πλάτη του και κατά τη διάρκεια της εγχείρησης τοποθετείται φυσαλίδα αέρος μέσα στο μάτι. Με τη φυσαλίδα αέρος τοποθετείται ο νέος κερατοειδής στη θέση του. Δηλαδή ο αέρας κρατάει τον κερατοειδή εκεί που πρέπει να μείνει», επεσήμανε.
Μετά την επέμβαση, ανέφερε ότι οι ασθενείς επιστρέφουν στο σπίτι την ίδια μέρα. Τόνισε ότι το κρισιμότερο σημείο είναι μετά την εγχείρηση. Εξήγησε ότι για 2 με δυόμιση ημέρες, ο ασθενής πρέπει να είναι ξαπλωμένος με το πρόσωπο να κοιτάζει προς τα πάνω, να είναι δηλαδή 90% ξαπλωμένος, 10% όρθιος. Είπε ότι δίνει γυαλιά με πρίσματα, ώστε να βλέπουν τηλεόραση ξαπλωμένοι, κοιτώντας προς τα πάνω.
Υποστήριξε ότι όσοι κάνουν τη συγκεκριμένη επέμβαση, πρέπει να λαμβάνουν τις πρώτες δύο βδομάδες αντιβίωση και για χρόνια κορτιζόνη: «Χωρίς τις σταγόνες της κορτιζόνης, μπορεί να απορριφθεί το μόσχευμα, εάν συμβεί αυτό, τότε θαμπώνει πάλι η όραση του ματιού, αλλά δεν χάνεται το μάτι και μπορεί να επαναληφθεί η μεταμόσχευση».
Τόνισε, ωστόσο, ότι η νέα αυτή μέθοδος δεν αντικαθιστά την παλαιότερη: «Δεν είναι όλοι υποψήφιοι για τη μέθοδο DMEK. Ο ιατρός, αφού εξετάσει τον ασθενή, αποφασίζει ποια μέθοδος είναι η καταλληλότερη».
Σημείωσε ότι ούτε η νέα, ούτε η παλιά εγχείρηση πονούν τον ασθενή, αν και εξήγησε ότι χρειάζεται προσοχή με την έκθεση των ματιών στον ήλιο.
Η εύρεση μοσχεύματος κερατοειδούς χιτώνα είπε ότι είναι πολύ σημαντική: «Στην Αμερική, είμαστε τυχεροί, γιατί έχουμε αρκετούς δωρητές οφθαλμών και δεν υπάρχει μεγάλη λίστα αναμονής. Σε ένα-ενάμιση μήνα μπορούμε να έχουμε μόσχευμα. Σε άλλα κράτη, μπορεί να πάρει 6 μήνες, 1-2 χρόνια».
Αναφορικά με το κόστος της συγκεκριμένης μεταμόσχευσης, είπε ότι συνήθως οι αμερικανικές ασφάλειες κάνουν πλήρη κάλυψη, ενώ πρόσθεσε ότι ο χρόνος ζωής ενός μοσχεύματος κερατοειδούς υπολογίζεται ότι είναι 20-30 χρόνια.
Ως Ελληνας αισθάνεται περήφανος για την καταγωγή του: «Εχω μάθει από τους γονείς μου, που είναι ορθόδοξοι, ότι πρέπει να βοηθάμε τον συνάνθρωπό μας. Οι αρχαίοι Ελληνες έλεγαν ότι το τέλειο ποτέ δεν μπορούμε να το πετύχουμε, αλλά πρέπει να πασχίζουμε για το καλύτερο για να βοηθάμε τους συνανθρώπου μας».
Πληροφορίες για το επιστημονικό έργο του Δρα Φλωράκη, τη μέθοδο DMEK και την Eye-Bank of New York, διατίθενται στις ιστοσελίδες:
www.eyedonation.org/medical-advisory-board
ΠΗΓΗ: Εθνικός Κήρυκας