Ο Δρ Ιωάννης Πονηρός για τον οισοφάγο Barrett

Ο γαστρεντερολόγος, Δρ Ιωάννης Πονηρός είναι Aναπληρωτής Kαθηγητής στο Columbia University’s College of Physicians and Surgeons. Φωτογραφία: Columbia University’s College of Physicians and Surgeons.

Ο γαστρεντερολόγος, Δρ Ιωάννης Πονηρός (Dr. John Poneros), αναπληρωτής καθηγητής στο Κολλέγιο Ιατρών και Χειρουργών του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης (Columbia University’s College of Physicians and Surgeons), μίλησε στον «Ε.Κ.» για τον καρκίνο του οισοφάγου Barrett.

Διευκρίνισε ότι ο οισοφάγος Barrett είναι η μεταβολή του «καλύμματος» του οισοφάγου που συμβαίνει όταν αυτός έχει ερεθιστεί για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Διευκρίνισε ότι το κάλυμμα του οισοφάγου αλλάζει προκειμένου να αυτοπροστατευθεί από το οξύ, αλλά η εμφάνιση της αλλαγής του καλύμματος, που ονομάζεται οισοφάγος Barrett, αυξάνει τον κίνδυνο του ασθενή να αναπτύξει καρκίνο του οισοφάγου.

Οπως εξήγησε, ο κύριος παράγοντας ανάπτυξης του οισοφάγου Barrett είναι η μακροχρόνια γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσος: «Οι ασθενείς, οι οποίοι υποφέρουν από καούρες, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν οισοφάγο Barrett. Είναι πολύ μεγαλύτερος ο αριθμός των ανδρών από τις γυναίκες που διαγιγνώσκονται με τον οισοφάγο Barrett».

Υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν συμπτώματα του οισοφάγου Barrett. Είπε όμως, ότι οι ασθενείς με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση πρέπει να εξεταστούν από τον γιατρό. Ανέφερε ότι ο καλύτερος τρόπος διάγνωσης του οισοφάγου Barrett είναι η υποβολή σε ενδοσκόπηση και βιοψία του καλύμματος του οισοφάγου:

«Ο ασθενής πρέπει να δει γαστρεντερολόγο για να γίνει ενδοσκόπηση. Υπάρχουν άλλοι λιγότερο παρεμβατικοί τρόποι διάγνωσης του οισοφάγου Barrett, αλλά σε αυτήν τη φάση βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο».

Οι ασθενείς με οισοφάγο Barrett, είπε, έχουν περισσότερες πιθανότητες ανάπτυξης ενός συγκεκριμένου τύπου καρκίνου του οισοφάγου που ονομάζεται «αδενοκαρκίνωμα»: «…Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενή με οισοφάγο Barrett πιστεύεται ότι σε ένα χρόνο είναι περίπου 1 προς 200».

Ανέφερε ότι οι ασθενείς με οισοφάγο Barrett υποβάλλονται σε ενδοσκοπική παρακολούθηση για δυσπλασία, η οποία, όπως τόνισε, μπορεί να είναι πρόδρομος ανάπτυξης καρκίνου του οισοφάγου.

Πρόσθεσε ότι οι ασθενείς με οισοφάγο Barrett και με δυσπλασία, μπορούν να υποβληθούν σε ενδοσκοπικές θεραπείες για να αφαιρέσουν τη δυσπλασία. Υπογράμμισε ότι όλοι οι ασθενείς με οισοφάγο Barrett πρέπει να λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για τη μείωση του οξέος.

Εξήγησε ότι μελέτες δείχνουν τα ευεργετικά οφέλη της μεσογειακής ελληνικής διατροφής. Ωστόσο, είπε, η μείωση του κινδύνου του οισοφάγου Barrett δεν έχει ακόμη μελετηθεί επαρκώς.

Συμβουλευτικά ανέφερε ότι οι ασθενείς με καούρες και οισοφάγο Barrett πρέπει να μην τρώνε τρεις ώρες πριν ξαπλώσουν, ιδιαίτερα το βράδυ. Πρόσθεσε ότι ορισμένες τροφές μπορεί να επιδεινώσουν την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, τονίζοντας ότι η παχυσαρκία επιβαρύνει την καούρα και ενισχύει τον κίνδυνο ανάπτυξης οισοφαγικού καρκίνου.

Συνέστησε να φροντίζουμε το σώμα μας, όπως έλεγαν οι αρχαίοι Ελληνες: «Νους υγιής εν σώματι υγιεί».

Για πληροφορίες αναφορικά με το επιστημονικό έργο του Δρα Ι. Πονηρού, επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα Columbia University Medical Center: www.columbiadoctors.org/john-m-poneros-md

ΠΗΓΗ: Εθνικός Κήρυκας