Ο Δρ Νικόλας Ρώμας για τον καρκίνο του προστάτη
O καθηγητής Κλινικής Ουρολoγίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια (Columbia University) και ουρολόγος Δρ Νικόλας Ρώμας (Dr. Nicholas Romas), με εξειδίκευση στη Γενική Ουρολογία, μίλησε στον «Ε.Κ.» για τον καρκίνο του προστάτη.
«Ο νούμερο ένα καρκίνος στους άνδρες είναι ο καρκίνος των πνευμόνων και ο νούμερο δύο, ο καρκίνος του προστάτη», τόνισε ο Δρ Ρώμας, αποτιμώντας ότι κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, υπολογίζονται σχεδόν 25.000 θάνατοι και περίπου 150.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη.
Εξήγησε ότι ο προστάτης είναι ένας αδένας στη βάση της ουροδόχου κύστης περιμετρικά της ουρήθρας. Διευκρίνισε ότι τα καρκινικά κύτταρα, καθώς αναπτύσσονται μπλοκάρουν τη ροή των ούρων και υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης σε άλλα όργανα και στα οστά.
Ο καρκίνος του προστάτη είπε ότι πλήττει άνδρες άνω των 45 ετών και εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα σε άνδρες με οικογενειακό ιστορικό και ιδιαίτερα σε Αφροαμερικανούς στις Η.Π.Α.
Oπως διευκρίνισε, ο καρκίνος του προστάτη δεν είναι μεταδιδόμενη ασθένεια και μπορεί να γίνει επικίνδυνος, σε περίπτωση μετάστασης. Στα συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη ανέφερε ότι εντάσσονται η συχνοουρία, η κατακράτηση ούρων και οι ουρολοιμώξεις.
Είπε ότι η διάγνωση γίνεται μέσω αιματολογικών εξετάσεων, του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA), της εξέτασης του ορθού, μαγνητικής τομογραφίας (MRI).
Υπογράμμισε ότι στις χώρες, όπου η διατροφή συμπεριλαμβάνει χαμηλά λιπαρά, παρουσιάζεται μικρότερος αριθμός περιστατικών καρκίνου του προστάτη. Oπως τόνισε, η μεσογειακή ελληνική διατροφή και η άσκηση, ίσως βοηθούν στην πρόληψη κατά του καρκίνου του προστάτη.
Υποστήριξε ότι η εγχείρηση και η ακτινοβολία, είναι επιτυχημένες θεραπείες, σε περίπτωση καρκίνου του προστάτη.
Η «ενεργητική επιτήρηση» του καρκίνου του προστάτη είπε ότι αποτελεί μία νέα μέθοδο πολύ επιτυχημένη, όπου -όπως εξήγησε- πλέον εάν ανιχνευθεί μικρός όγκος, παρακολουθείται ιατρικά ο ασθενής κάθε 4-6 μήνες. Διευκρίνισε ωστόσο, ότι αυτή η επιλογή εξαρτάται από την ηλικία και από το πόσο επικίνδυνος είναι ο καρκίνος σε κάθε περίπτωση.
Τόνισε ότι η θεραπεία του καρκίνου του προστάτη προκαλεί πολλές παρενέργειες, με πρώτη, τη δυσλειτουργική ούρηση και δεύτερη, τη στυτική δυσλειτουργία.
Εάν όμως κριθεί η εγχείρηση αναγκαία, ανέφερε ότι η ποιότητα ζωής του ασθενούς αλλάζει σε ένα βαθμό, ανάλογα με την επιτυχία της εγχείρησης. Για παράδειγμα, ανέφερε ότι εάν υπάρξει απώλεια ελέγχου της ούρησης, πρέπει ο ασθενής να επισκέπτεται τον γιατρό κάθε 6 μήνες, ενώ εάν επιβαρυνθεί η σεξουαλική λειτουργία του ασθενούς, είπε ότι υπάρχουν τρόποι θεραπείας με χάπια.
Σε κάθε περίπτωση, συνέστησε οι άνδρες 45 ετών να συμβουλευθούν τον γιατρό και ανάλογα με τις τιμές του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA), θα κριθεί πότε πρέπει να γίνει ο επόμενος ιατρικός έλεγχος.
Για περισσότερες πληροφορίες, αναφορικά με το επιστημονικό έργο του Δρα Νικόλα Ρώμα, επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Κολούμπια: https://www.columbiadoctors.org/nicholas-romas-md
ΠΗΓΗ: Εθνικός Κήρυκας