ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. H αίθουσα «Στυλιανός και Αγγελική Ζερβούδη» της κοινότητας του Αγίου Πέτρου στο Μπρονξ το απόγευμα της Πέμπτης, 4 Απριλίου 2019, είχε βάλει τα γιορτινά της για να υποδεχτεί τον πρόεδρο του Μπρόνξ Ruben Diaz Jr., τον πολιτειακό γερουσιαστή Μιχάλη Γιάνναρη, την πολιτειακή βουλευτή Αραβέλλα Σιμωτά και το δημοτικό σύμβουλο της Αστόριας Κώστα Κωνσταντινίδη, καθώς επίσης και τους τιμώμενους και να γιορτάσουν από κοινού την 198η επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας.

Ο πρόεδρος του Μπρονξ, Ruben Diaz Jr., εξέπληξε τους ομογενείς διότι πέρασε σε όλα τα τραπέζια και αντάλλαξε χειραψίες με τους ομογενείς και διότι παρέμενε μέχρι και το τέλος της εκδήλωσης.

Οι κ.κ. Γιάνναρης και κ. Κωνσταντινίδης, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπόρεσαν να παραστούν και τις τιμητικές τους διακρίσεις τις απένειμαν η Αραβέλλα Σιμωτά και ο πρόεδρος του Μπρονξ. Στην εκδήλωση παρέστησαν ο διευθυντής του Γραφείου Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, Δρ. Ιωάννης Ευθυμιόπουλος και ο επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνοαμερικανών Ιδιοκτητών Ακινήτων της Αστόριας Γεώργιος Κίτσιος.

Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Αγίου Πέτρου, π. Μάξιμος Πολίτης ανέπεμψε την προσευχή και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο συμβολισμό της άνοιξης και τόνισε ότι: «Αυτή την εποχή διάλεξε η Εκκλησία για να τιμήσει, με την εορτή του Ευαγγελισμού, την αρχή της κυοφορίας της Παναγίας. Την ίδια εποχή, το 1821, διάλεξαν οι Έλληνες για να αποτινάξουν από πάνω τους τον βαρύ χειμώνα της σκλαβιάς στους Οθωμανούς».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον φιλελληνισμό και μεταξύ άλλων τόνισε: «Πόσες πόλεις ή περιοχές της Αμερικανικής επικράτειας δεν φέρουν Ελληνικό όνομα! Από τον βορρά, upstate New York, στα σύνορα με τον Καναδά, όπου συναντούμε την πόλη με το όνομα Greece, Ελλάδα, μέχρι την πόλη Athens, Αθήνα, στην Georgia. Χωρίς να ξεχάσουμε ακόμη και την πόλη Ypsilanti στο Michigan, που τιμάει με το όνομά της τον γνωστό ήρωα της Ελληνικής επανάστασης.

Από αριστερά διακρίνονται οι Νίκος Κατέχης, π. Μάξιμος Πολίτης, Ruben Diaz Jr.Αραβέλλα Σιμωτά και στο βήμα η Δρ. Δέσποινα Αφεντούλη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Δεν μπορούμε όμως να μην αναφερθούμε και στα ανώνυμα και επώνυμα τέκνα αυτής της χώρας που, θυσιάζοντας όχι μόνο την περιουσία αλλά και την ίδια τους τη ζωή στον βωμό της ελευθερίας, συνέβαλαν τα μέγιστα στην απελευθέρωση της Ελλάδος.  Από την πληθώρα αυτών των αγωνιστών θα κατονομάσουμε μόνο κάποιους από αυτούς. Τον George Jarvis, τον πρώτο αμερικανικής καταγωγής φιλέλληνα, που έλαβε μέρος στην Ελληνική Επανάσταση του 1821. Τον Samuel Gridley Howe, γιατρό και φιλάνθρωπο, τον οποίο αποκαλούσαν «ο Λαφαγιέτ της ελληνικής επανάστασης». Τον William Washington, ανιψιό του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος αργότερα σκοτώθηκε στο Ναύπλιο. Και μαζί με αυτούς πολλοί άλλοι. Σε αναγνώριση των υπηρεσιών όλων αυτών, ο δήμαρχος του Σικάγου ανέλαβε να στήσει σε κεντρικό σημείο της πόλης ”Μνημείο Αμερικανών Φιλελλήνων Επανάστασης ’21».

Ο πρόεδρος της κοινότητας Κώστας Μανωλούκος καλωσόρισε τον πρόεδρο του Μπρονξ και τους λοιπούς προσκεκλημένους και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη προς τον Πρόεδρο που ανακήρυξε το Μάρτιο Μήνα Ελληνικής Κληρονομιάς.

Από αριστερά οι Κώστας Μανωλούκος, Αραβέλλα Σιμωτά, Στυλιανός Ζερβούδης και Ruben Diaz Jr. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

«Πρόκειται για το Μήνα της Ελλάδας. Είμαι ευτυχισμένος που υπηρετώ την κοινότητα και τρισευτυχισμένος που είμαι υπερήφανος Έλληνας», κατέληξε ο κ. Μανωλούκος.

Η δημοσιογράφος και συνάμα κοινωνιολόγος, Δρ. Δέσποινα Αφεντούλη η οποία εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας εξέπληξε το κοινό με την ευφράδειά της και με την αφορά στους αγώνες  του έθνους μας για την Ελευθερία και στην προσφορά της Ελλάδας στην ανθρωπότητα.

Η ομιλήτρια αναφέρθηκε στην 100ή επέτειο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, καθώς επίσης στους τουρκική εισβολή και την κατοχή του Βορείου τμήματος της Κύπρου και στους αγώνες της ομογένειας για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης για το Κυπριακό.

Η πολιτειακή βουλευτής Αραβέλλα Σιμωτά, η οποία ανέλαβε και το συντονισμό της εκδήλωσης, συνεχάρη τη Δρ. Αφεντούλη και μεταξύ άλλων τόνισε ότι «μάθαμε πολλά από την εμπνευσμένη ομιλία της και την αφορά της στη διπλή γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης».

Από αριστερά οι Αραβέλλα Σιμωτά, Γεώργιος Μάνεσης και Ruben Diaz Jr. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο πρόεδρος του Μπρονξ, Ruben Diaz Jr., συνεχάρη τους μαθητές του σχολείου οι οποίοι έψαλλαν τους ύμνους και ερμήνευσαν πατριωτικά τραγούδια μεταξύ των οποίων και το «Μακεδονία Ξακουστή, καθώς επίσης και την κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης.

Αναφερόμενος στη γιορτή επεσήμανε ότι έχει τετραπλό χαρακτήρα, διότι τιμούμε την προσφορά της Αρχαίας Ελλάδας στο σύγχρονο κόσμο, την 198η επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, την προσφορά της ομογένειας στο δήμο και στην πολιτεία της Νέας Υόρκης καθώς επίσης και τιμούμε τους επιτυχημένους ομογενείς.

Ο πρόεδρος συνεχάρη την κοινότητα του Αγίου Πέτρου για την αφοσίωσή της στη διατήρηση των παραδόσεων και υπενθύμισε ότι η ιστορία γράφεται καθημερινά και εμπλουτίζεται με τα επιτεύγματά μας και τη συνεισφορά στην κοινωνία και στο συνάνθρωπο.

Από αριστερά οι Κώστας Μανωλούκος, Αραβέλλα Σιμωτά, Γεωργία Πούλου, Αικατερίνη Καψή και Ruben Diaz Jr. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Αμέσως μετά ο πρόεδρος βράβευσε τον ευεργέτη της κοινότητας του Αγίου Πέτρου και συνάμα πρόεδρο του ομίλου Galaxy General Construction, Στυλιανό Ζερβούδη, τη διευθύντρια του ιστορικού Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου του Μπρονξ Αν Πρόκοπ, τον Μερκούριο Αγγελιάδη, πρόεδρο της M.A. Angeliades Inc, το Γιώργο Μάνεση, ιδιοκτήτη του «Billy’s Sports Bar», την Αικατερίνη Καψή και Γεωργία Πούλου, συνιδιοκτήτριες του Ανθοπωλείου «Columbia Florist» και τον Κώστα Παπαβασιλάκη ιδρυτή του φανοποιείου «Dale-Way Auto Body Center».

Η διευθύντρια του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου Αν Πρόκοπ δε μπόρεσε να παραστεί λόγω πένθους. Τις τιμητικές διακρίσεις του Μερκούριου Αγγελιάδη παρέλαβε ο γαμπρός του Μανώλης Καζανάς, ο οποίος είναι πρόεδρος της εταιρείας «Cosmopolitan Construction Company, LLC, με έδρα το Λογκ Αϊλαντ Σίτι του Κουίνς.

Οι τιμώμενοι εξέπληξαν το κοινό με την απλότητά τους και εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη για τις τιμές.

Ο Στυλιανός Ζερβούδης καλωσόρισε τον πρόεδρο του Μπρονξ και τους ομογενείς πολιτικούς στην κοινότητα του Αγίου Πέτρου και κατ’ επέκταση στην ελληνική παροικία του Κίνγκσμπριτζ και του Ρίβερντέιλ του Μπρόνξ και τους συνεχάρη για  την απόφασή τους να γιορτάσουν μαζί την 198η επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας.

Από αριστερά οι Κώστας Μανωλούκος, Αραβέλλα Σιμωτά, Μανώλης Καζανάς και Ruben Diaz Jr. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Αναφερόμενος στην εορτή επεσήμανε: «Πρόκειται για μια από τις πιο μεγαλύτερες εορτές της Ελλάδας και του απανταχού Ελληνισμού, διότι συνδυάζει τον εορτασμό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου με την ημέρα της έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης.  Η 25ηΜαρτίου 1821 αποτελεί ορόσημο στη νεότερη ιστορία της γενέτειράς μας, διότι σηματοδότησε την έναρξη του απαράμιλλου αγώνα των προγόνων μας για να αποτινάξουν τον τουρκικό ζυγό, να κερδίσουν την πολυπόθητη ελευθερία, τη δημοκρατία, την πρόοδο και την ευημερία.

Η 25η Μαρτίου είναι μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της ομογένειας της Νέας Υόρκης και του απανταχού ελληνισμού, διότι τη σπίθα για την έναρξη του αγώνα την έδωσαν οι απόδημοι και συγκεκριμένα η Φιλική Εταιρεία η οποία είχε ιδρυθεί επτά χρόνια πριν την επανάσταση στην Οδησσό  με το σύνθημα «Ελευθερία ή θάνατος».

Η εθνική μας γιορτή διαφέρει από τις γιορτές πολλών άλλων κρατών και εθνών, διότι εμείς δεν εορτάζουμε την απελευθέρωση, όπως οι περισσότεροι, αλλά την έναρξη της επαναστάσεως. Την έναρξη ενός τιτάνιου αγώνα που κράτησε μέχρι και τα τέλη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και την απελευθέρωση της Ηπείρου και της Μακεδονίας.

Από αριστερά οι Κώστας Μανωλούκος, Αραβέλλα Σιμωτά, Κώστας Παπαβασιλάκης και Ruben Diaz Jr. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Εκδηλώσεις όπως η σημερινή μας παρέχουν τη δυνατότητα να σκύψουμε ευλαβικά το γόνυ στους ήρωες και τους πεσόντες του απελευθερωτικού αγώνα, καθώς επίσης και των φιλελλήνων από την Αμερική, τη Μεγάλη Βρετανία και από άλλες χώρες του κόσμου που στήριξαν τον αγώνα, καθώς επίσης και εκείνων που θυσίασαν τη ζωή τους για την ελευθερία της Ελλάδας.

Ο σημερινός εορτασμός μας παρέχει τη δυνατότητα να εκφράσουμε την αγάπη μας για την Ελλάδα και συνάμα να εορτάσουμε τα επιτεύγματα των ομογενών και κατ΄ επέκταση της ομογένειας στην Αμερική.

Μας παρέχει επίσης τη δυνατότητα να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη για τους πρωτοπόρους που ήρθαν στα μέσα και στα τέλη του 19ου αιώνα, πέρασαν δια πυρός και σιδήρου και κατάφεραν να προκόψουν σε τούτο το φιλόξενο τόπο χωρίς ποτέ τους να λησμονήσουν τη γενέτειρα. Ευεργέτησαν τη γενέτειρα, καθώς επίσης και την Αμερική.

Τα επιτεύγματά μας στην οικονομία, στις επιστήμες, στον πολιτισμό είναι αναρίθμητα και κατέχουμε τη δεύτερη θέση μεταξύ των εθνικών μειονοτήτων ως προς την παιδεία και την τρίτη θέση ως προς την οικονομία.

Από αριστερά οι Στυλιανός Ζερβούδης, Ruben Diaz Jr, Μαρίκα Αρτόγλου και Γεώργιος Κίτσιος, Φωτογαφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ένα εξίσου μεγάλο επίτευγμα είναι οι εκλογή των ομογενών τόσο σε δημοτικό και σε πολιτειακό, όσο  και σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Περίτρανη απόδειξη η Αστόρια όπου και οι τρείς αιρετοί αντιπρόσωποι είναι ομογενείς και βρίσκονται ανάμεσά μας.

Το βραβείο ετούτο είναι ένα από τα πιο σημαντικά της ζωής μου διότι προέρχεται ταυτόχρονα από το Δήμο και την Πολιτεία της Νέας Υόρκης. Το μοιράζομαι με τη σύζυγό μου Αγγελική, με τα παιδιά μου που έχουν παραλάβει τη σκυτάλη και έχουν ανεβάσει σε νέους ορίζοντες τον όμιλο, καθώς επίσης και με τα εγγόνια μου, διότι χωρίς την αγάπη τους, την υποστήριξη και την βοήθειά τους δε θα μπορούσα να επιτύχω όσα πέτυχα.

Το μοιράζομαι επίσης με τα στελέχη και τους εργαζόμενους του ομίλου «Galaxy General Contracting Corporation» που με την αφοσίωση και την αυταπάρνηση μας παρέχουν τη δυνατότητα να κατακτήσουμε αξιοζήλευτη θέση στον κατάλογο των ιδιωτικών εργολαβικών εταιρειών (Private Construction Companies) του Δήμου και της Νέας Υόρκης.

Το μοιράζομαι με όλους εσάς που βρίσκεστε εδώ απόψε και μας τιμάτε με την παρουσία σας. Ζήτω η Αμερική, Ζήτω η Ελλάδα, Ζήτω η ομογένεια». Κατέληξε ο κ. Ζερβούδης.

Οι μαθητές του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείου “Ευδοξία Λεβεσάνου”. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο πρόεδρος του Μπρονξ ενώ συνομιλά με τους ομογενείς. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι μαθητές του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείου “Ευδοξία Λεβεσάνου”. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Στυλιανός Ζερβούδης με τα παιδιά του. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο πρόεδρος του Μπρονξ Ruben Diaz Jr. και η πολιτιεική βουλευτής Αραβέλλα Σιμωτά. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
ΠΗΓΗ: Αναμνήσεις