Ομογενείς συζητούν για το δικαίωμά τους να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους (βίντεο)

Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το δικαίωμά τους να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους επεσήμαναν ομογενείς σε εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο Πολιτιστικό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής στην Αστόρια μετά από πρωτοβουλία φορέων και συλλόγων.

Ομιλητές ήταν ο Δρ Νικόλαος Αλεξίου, καθηγητής στο Queens College, η δικηγόρος Μαρία Μάρκου, ο Σπύρος Μεζίτης, γιατρός, αναπληρωτής καθηγητής στο Cornell (Κορνέλ), πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων Βορείου Αμερικής και ο Στέλιος Τακετζής, επιχειρηματίας και ραδιοφωνικός παραγωγός.

«Η σημερινή εκδήλωση είναι μια ευκαιρία να αρχίσουμε ένα διάλογο που είχε καιρό να γίνει. Είναι καλό να τολμούμε και να ανταλλάσσουμε σκέψεις. Η ψήφος των ομογενών αποτελεί πάγιο αίτημα της μεταπολίτευσης, όμως καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε να κάνει κάτι. Το θέμα είναι αν η στιγμή είναι δόκιμη ή ευδόκιμη» τόνισε ο κ. Αλεξίου.

Βίντεο: Εθνικός Κήρυξ, Κώστας Μπέη

Το ερώτημα αν θα πρέπει οι Ελληνες του εξωτερικού να έχουν τη δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο που μένουν έθεσε ο Στέλιος Τακετζής. «Και η απάντηση είναι ναι. Είμαι Ελληνας άρα αγαπώ την Ελλάδα, και θέλω να δω τον τόπο μου να προοδεύει. Και για να προοδεύει θέλω να έχει μια καλή κυβέρνηση. Και η καλή κυβέρνηση ποια είναι; Είναι η κυβέρνηση που θέλω εγώ. Και αυτό είναι ένα αναφαίρετο δικαίωμα σε κάθε άνθρωπο, όχι μόνο στους Ελληνες αλλά στους πολίτες όλου του κόσμου.

»Η ψήφος εκτός από το νομικό χαρακτήρα είναι και μια εκφορά αγάπης προς τον τόπο. Και έτσι πρέπει να το δούμε και να μην εμποδίζουμε την εκφορά αυτής της αγάπης. Είναι όμως και το ύψιστο καθήκον μας να ψηφίζουμε στις ΗΠΑ γιατί έτσι θα μπορέσουμε να επηρεάσουμε τα πράγματα για το καλό της χώρας μας. Υπάρχουν και αντίθετες απόψεις. Πολλοί λένε να μην έχουν αυτή τη δυνατότητα οι Ελληνες γιατί μπορεί να διχαστούν, μπορεί να κομματιαστούν. Εμένα αυτό, να σας πω την αλήθεια, με προσβάλει».

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε η δικηγόρος Μαρία Μάρκου. «Δεν σας δίνεται τώρα κάποιο δικαίωμα στην ψήφο. Το δικαίωμα αυτό το έχετε από το 1975. Απλά δεν έχει μπει σε εφαρμογή. Είναι καιρός να το θέσουμε σε εφαρμογή. Ολοι εσείς που είστε εδώ είσαστε εκλογικό σώμα, έχετε λαϊκή κυριαρχία, έτσι υπάρχει δημοκρατία και Σύνταγμα το οποίο λέει ότι η ψήφος πρέπει να είναι ισοδύναμη, καθολική, μυστική και να εξασφαλίζουμε την ανόθευτη και ελεύθερη λειτουργία της ψήφου. Και θα αναφερθώ σε αυτό που είπε ο Στέλιος για την αγάπη μας προς την Ελλάδα. Πώς να την αγαπάμε; Να γράφουμε τα παιδιά μας, να δηλώνουμε τους γάμους μας, τα διαζύγιά μας. Πρέπει να το δείχνουμε».

Ο γιατρός Σπύρος Μεζίτης αναφέρθηκε στο διαχωρισμό των Ελλήνων που έχουν ελληνικό διαβατήριο με αυτούς που δεν έχουν. «Είμαστε Ελληνες και Ελληνίδες κάτοικοι Νέας Υόρκης. Οταν λέμε ομογενειακή ψήφος αυτό είναι λάθος, είναι ο όρος Ελληνες και Ελληνίδες που έχουν διαβατήριο και βρίσκονται στο εξωτερικό. Αυτό σημαίνει ότι όπως ψηφίζουν οι εντός Ελλάδος πρέπει να ψηφίζουν και οι εκτός Ελλάδος. Στο θέμα ποιοι ψηφίζουν όλοι συμφωνούν ότι αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να βρούμε τον τρόπο πώς θα ψηφίσουν οι Ελληνες που κατοικούν στο εξωτερικό, όχι ομογενείς, τρίτης και τέταρτης γενιάς που δεν έχουν αυτή τη στιγμή διαβατήριο».

Από τη βραδιά δεν έλειψαν οι εντάσεις, οι διαφωνίες, ενώ σημειώθηκε και… αποχώρηση παρευρισκόμενου.

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Φίλιος και την παρουσίαση έκαναν ο υπεύθυνος της εκδήλωσης Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος και η δημοσιογράφος και κοινωνιολόγος Δέσποινα Αφεντούλη. Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Ελληνικού Κογκρέσου Αμερικής, Νίκος Αποστολόπουλος.

Διοργανωτές της βραδιάς ήταν η νεοσύστατη οργάνωση Ελληνικό Κογκρέσο Αμερικής, η Ομοσπονδία Ελλήνων Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Συλλόγων Αμερικής, ο Σύλλογος Αρκάδων «Γέρος του Μωριά», η Επιτροπή της Πλατείας Αθηνών, ο Σύλλογος Ελληνοαμερικανών Ιδιοκτητών Ακινήτων, η Ενωση Ευρυτάνων Αμερικής «Το Καρπενήσι», ο Σύλλογος Θεσσαλών «Ασκληπιός», η Ελληνοαμερικανική Ακαδημία Φιλοσοφίας, Επιστήμης και Παιδείας και ο Σύλλογος Καστοριέων Νέας Υόρκης «Ομόνοια».

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Συλλόγων Αμερικής Στέλλα Κοκόλη, ο επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνοαμερικανών Ιδιοκτητών Ακινήτων Γεώργιος Κίτσιος.

ΠΗΓΗ: Εθνικός Κήρυκας