Συµµετοχή στην Ευρωπαϊκή Εβδοµάδα Πόλεων & Περιφερειών “OPEN DAYS”

Απόσπασμα από την τοποθέτηση της Δ. Αφεντούλη στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, με θέμα: “Ενηµέρωση σχετικά µε τη συµµετοχή της Περιφέρειας Αττικής στην Ευρωπαϊκή Εβδοµάδα των Πόλεων και των Περιφερειών OPEN DAYS, που πραγµατοποιήθηκε 10 έως 13 Οκτωβρίου 2011“, στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Παπάγου-Χολαργού, 09/02/12.BRUSSELS_open-daysΔΑΦΕΝΤΟΥΛΗ3-250x300

Κατ’ αρχήν, θα ήθελα να τονίσω ότι η συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής δια των αντιπροσώπων της στα σεμινάρια OPEN DAYS στις Βρυξέλλες είναι ουσιαστική, όχι μόνο γιατί έρχεται σε επαφή με τις δομές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά κυρίως επειδή δίνεται η δυνατότητα ανταλλαγής πληροφοριών, απόψεων και προτάσεων ανάμεσα στους συμμετέχοντες.

Κατά τη διάρκεια της συμμετοχής μου, παρακολούθησα σεμινάρια με θέμα το περιβάλλον, το νερό, τις νέες τεχνολογίες… Ωστόσο δύο σεμινάρια κέντρισαν περισσότερο την προσοχή μου ως περιφερειακή, αλλά και ως πολίτης αυτής της χώρας.

Η έννοια της μετανάστευσης είναι διττή, όπως την αντιλήφθηκα τουλάχιστον, στην προκειμένη περίπτωση.
Από την μια πλευρά μιλάμε για παράτυπη μετανάστευση στην χώρα μας, όπου καλούμαστε δυσανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητές μας να την αντιμετωπίσουμε.

Το συγκεκριμένο θέμα το έχω εξαντλήσει σε προηγούμενες συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου, ωστόσο θέλω να σταθώ στο εξής:

Κατά τη διάρκεια του σχετικού σεμιναρίου διαφάνηκαν διαφορές ανάμεσα στη χώρα μας και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά το ζήτημα της μετανάστευσης.

Η Γερμανία για παράδειγμα, αναζητεί τρόπους ένταξης των νόμιμων μεταναστών στο κοινωνικό σύνολο, ενώ εμείς καλούμαστε αυτήν την κρίσιμη περίοδο να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το ζήτημα της παράτυπης κυρίως μετανάστευσης, και ταυτόχρονα να καλύψουμε τις κοινωνικές ανάγκες, όπως τα συσσίτια για τους Έλληνες, που αντιμετωπίζουν προβλήματα διαβίωσης και που δυστυχώς ο αριθμός τους αυξάνεται δραματικά καθημερινά.

Το «κλειδί» για την αποτελεσματική αντιμετώπισης της παράτυπης μετανάστευσης στη χώρα μας είναι η αναθεώρηση του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ, όπου σύμφωνα με τον συγκεκριμένο Κανονισμό, προβλέπεται η επιστροφή των παράνομων μεταναστών στη χώρα εισόδου, δηλαδή στις πλείστες των περιπτώσεων στην Ελλάδα.

Το ζήτημα της μετανάσευσης δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό.

Το σημαντικότερο όλων, κατά τη γνώμη μου, ζήτημα ωστόσο, είναι η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.
Και για να αντιμετωπιστεί συνολικά, πρέπει να γίνει ανακατανομή των παράτυπων μεταναστών εντός των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βάσει οικονομικών, πληθυσμιακών, γεωγραφικών και άλλων κριτηρίων.
Σε έγγραφη ερώτησή μου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, η απάντηση που έλαβα είναι ότι ο Κανονισμός Δουβλίνο 2 βρίσκεται υπό αναθεώρηση, συνεπώς πιστεύω ότι εκεί πρέπει να εστιάσουμε.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει η μετανάστευση της Νέας Γενιάς, η οποία καλείται να σηκώσει δυσβάσταχτα βάρη λόγω κακών πρακτικών και πολιτικών του παρελθόντος.

Η ελπίδα της χώρας μας οι νέοι, υποχρεώνονται να αναζητήσουν εργασία στο εξωτερικό εξαιτίας της εκρηκτικής αύξησης της ανεργίας στη χώρα.

Σήμερα δεν μεταναστεύουν ως οικονομικοί μετανάστες, όπως συνέβη στο παρελθόν, αλλά κυρίως ως επιστημονικό προσωπικό ή και σε ανώτερες θέσεις.

Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, το βασικότερο ζήτημα που προκύπτει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά την απασχόληση είναι η αναγκαιότητα αντιμετώπισης του φαινομένου της σχολικής διαρροής, καθώς και της εγκατάλειψης των σπουδών.

Με σχετική παρέμβασή μου κατέθεσα ωστόσο, την ελληνική πλευρά αναφορικά με την προσφορά εργασίας στη χώρα από νέους με υψηλό επίπεδο μόρφωσης.

Τόνισα ότι το ζήτημα που προκύπτει στην Ελλάδα είναι ότι οι νέοι στην πλειονότητά τους διαθέτουν υψηλή μόρφωση, αλλά, δυστυχώς, δεν υπάρχει ανάλογη ζήτηση για απασχόληση, με αποτέλεσμα το πιο ενεργό μέρος της κοινωνίας της χώρας, οι νέοι, να αναγκάζονται να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό για την εξεύρεση εργασίας, ενώ θα μπορούσαν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην ανοικοδόμηση της ελληνικής οικονομίας, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψην και το θέμα της υπογεννητικότητας στην χώρα.

Οι νέοι άνθρωποι στην πιο παραγωγική φάση της ζωής τους πρέπει τουλάχιστον να έχουν τη δυνατότητα επιλογής του τόπου που θα απελευθερώσουν τις δυνάμεις τους και όχι να τους υποδεικνύεται η έξοδος.