“Ήρθε η ώρα ν’ αλλάξουμε νοοτροπία” – Συνέντευξη της Δ. Αφεντούλη στην εφ. “Πυξίδα”
“Ήρθε η ώρα ν’ αλλάξουμε νοοτροπία”
– Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΦΕΝΤΟΥΛΗ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ “Π”
Με τη συμμετοχή γινόμαστε συνδιαμορφωτές των εξελίξεων –
- Εάν και εμείς οι νέοι χάσουμε την ελπίδα μας, τότε είναι σαν να παραιτούμαστε από την ίδια τη ζωή –
- Τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα, γι’ αυτό επιδιώκουμε την ουσιαστική συνεργασία με όλες τις παρατάξεις και αυτό το αποδεικνύουμε έμπρακτα –
Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΡΟΣΣΙΟΥ –
Είναι η νεότερη και μόνη γυναίκα αλλά και πρώτη σε σταυρούς περιφερειακή σύμβουλος στην Ανατολική Αττική στην παράταξη του Γ. Σγουρού, έχει ένα πλούσιο βιογραφικό με σπουδές και προϋπηρεσία τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό, έχει ενεργή πολυετή συμμετοχή στα κοινά, πλην όμως η παρουσία της δεν προδίδει τίποτε από όλα αυτά, καθώς είναι άνθρωπος προσηνής, ευγενικός, έντιμος και μαχητικός αλλά ταυτόχρονα και χαμηλών τόνων με βαθιά την αίσθηση της προσφοράς και της ανθρωπιάς. Πράγμα δυσεύρετο στην πολιτική ζωή του τόπου μας. Πρόκειται για την Δέσποινα Αφεντούλη, την ανερχόμενη πολιτικό της Ανατολικής Αττικής, η οποία στη συνέντευξή της στην “Π” μιλάει για όλους και για όλα. Υποστηρίζει ότι τα προβλήματα δεν έχουν χρώματα και η όποια επίλυσή τους πρέπει να βρίσκει σύμφωνη την τοπική κοινωνία, ενώ επιμένει ότι σήμερα πρέπει να διατηρήσουμε περισσότερο από ποτέ την αισιοδοξία μας και να υπερισχύσει το «εμείς» από το «εγώ». Δηλώνει οπαδός της συλλογικότητας και της ομοψυχίας αλλά και της σύνθεσης των διαφορετικών απόψεων. Έχει ρηξικέλευθες απόψεις, πράγμα μη συμβατό για τους πολιτικούς, όπως τους έχουμε γνωρίσει τουλάχιστον. Ειδικότερα, για το θέμα του προεδρικού Διατάγματος του Υμηττού, πρωτοστατεί στην επίτευξη λύσης από κοινού με φορείς και δήμους. Επίσης στο μείζον πρόβλημα για τους δήμους των Μεσογείων που έχει προκύψει με τα αντισταθμιστικά οφέλη από το αεροδρόμιο του Ελληνικού, είναι ξεκάθαρη, υπογραμμίζοντας ότι ότι πρόκειται για δίκαιο και αυτονόητο αίτημα των κατοίκων.
Αναφορικά με τη θέση της Περιφέρειας στην κακή οικονομική συγκυρία που ζούμε, η κ. Αφεντούλη επισημαίνει ότι “η διέξοδος από την κρίση συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η Περιφέρεια Αττικής…”.
– Κατ’ αρχήν κα Αφεντούλη, είναι η πρώτη φορά που ασχολείστε με τα κοινά;
Όχι. Είχα εκλεγεί το 2006 δεύτερη σε σειρά προτίμησης δημοτική σύμβουλος του Δήμου Διονύσου με τον επιτυχόντα συνδυασμό.
– Με ποιους τομείς ασχοληθήκατε κατά τη διάρκεια της θητείας σας ως Δημοτική σύμβουλος;
Θήτευσα στη γραμματεία του Δημοτικού συμβουλίου, ενώ ως η νεότερη σε ηλικία δημοτική σύμβουλος ασχολήθηκα με θέματα που αφορούν στη Νέα Γενιά, συστήνοντας για πρώτη φορά το Τοπικό Συμβούλιο Νέων στην περιοχή του Διονύσου, συντονίζοντας δραστηριότητες που προάγουν την περιβαλλοντική συνείδηση, την καλλιέργεια του αθλητικού πνεύματος, κ.ά. μέσα από στοχευμένες δράσεις και πρωτοβουλίες. Ως μέλος του Πολιτιστικού Οργανισμού, ανέλαβα τη διοργάνωση του 1ου Φεστιβάλ Νέων Διονύσου με τη συμμετοχή νεανικών μουσικών συγκροτημάτων της ευρύτερης περιοχής, στηρίζοντας έμπρακτα την τοπική αγορά. Ως μέλος της σχολικής επιτροπής του 1ου Δημοτικού και Νηπιαγωγείου, αλλά και του Γυμνασίου – Λυκείου Διονύσου διοργάνωσα σειρά ενημερωτικών ημερίδων, για την ασφαλή οδήγηση, την ευγενή άμιλλα στον Αθλητισμό – όχι βία στα γήπεδα.
– Αλήθεια πως προέκυψε η πολιτική για σας; Με δεδομένο ότι έχετε ένα πολύ καλό επαγγελματικό μέλλον μπροστά σας, διαβάζοντας και το εντυπωσιακό βιογραφικό.
Είναι αλήθεια ότι έχω αφιερώσει πολλά χρόνια στις σπουδές μου. Πήρα το πρώτο μου πτυχίο στις «Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές και Αγγλικά – Γερμανικά» (μετάφραση – διερμηνεία) από το Πανεπιστήμιο Salford (Μάντσεστερ) και το Johannes Gutenberg (Φρανκφούρτη). Έκανα μεταπτυχιακές σπουδές στη «Διεθνή Δημοσιογραφία», με εξειδίκευση σε θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο City (Λονδίνο). Μόλις πέρσι ολοκλήρωσα το διδακτορικό μου στην Κοινωνιολογία της Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, εστιάζοντας το αντικείμενο της διατριβής μου στα ΜΜΕ και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Κατά τη διάρκεια των σπουδών, ήμουν εκπρόσωπος των συμφοιτητών μου, ενώ δημοσιογραφικά εργάστηκα στην Ελλάδα και το εξωτερικό στο CNN, το BBC, το London Greek Radio και τον ΑΝΤ1 κ.α., δίπλα σε καταξιωμένους ανθρώπους του χώρου, από τους οποίους διδάχθηκα τη δημοσιογραφία ως λειτούργημα. Όλα αυτά που ανέφερα σχετίζονται άμεσα με τον ενδιαφέρον μου στα κοινά και ήταν μια φυσική εξέλιξη της πορείας μου. Με τη συμμετοχή στα κοινά γινόμαστε συνδιαμορφωτές και όχι παρατηρητές των εξελίξεων. Είναι στο χέρι μας να συμβάλλουμε προς αυτήν την κατεύθυνση, αρκεί να το πιστεύουμε.
κ. Αφεντούλη, πως νιώθει μια νέα πολιτικός, στην κορυφή των εκλεγμένων αιρετών της δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης;
Νιώθω ικανοποίηση για το αποτέλεσμα και δικαίωση για τον συλλογικό αγώνα που δώσαμε. Ο κοινός μας στόχος για μια καλύτερη ποιότητα ζωής στην Αττική, το στελεχιακό δυναμικό της παράταξής μας και πρωτίστως ο επικεφαλής αυτής της προσπάθειας, πρώην νομάρχης Αθηνών και νυν Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιάννης Σγουρός, οδήγησαν στο νικηφόρο αποτέλεσμα. Η εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου, τους οποίους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου, μου δίνει δύναμη και ελπίδα για να συνεχίσω.
– Αντιμετωπίζετε προβλήματα συνεργασίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο;
Σαφώς εντός του Περιφερειακού συμβουλίου συνυπάρχουν διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις, ωστόσο, όπως συχνά τονίζει ο Περιφερειάρχης, αυτή είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας. Κεντρικός μας στόχος είναι η επίλυση των ζητημάτων που ταλαιπωρούν τους πολίτες στην καθημερινότητά τους. Τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα, γι’ αυτό επιδιώκουμε την ουσιαστική συνεργασία με όλες τις παρατάξεις και αυτό το αποδεικνύουμε έμπρακτα.
– Να πάμε τώρα και στα αμιγώς πολιτικά ζητήματα που καίνε και την περιοχή μας. Κατ’ αρχήν ποιες είναι ακριβώς οι αρμοδιότητες σας στο περιφερειακό Συμβούλιο κα Αφεντούλη;
Ο Περιφερειάρχης μου ανέθεσε τον τομέα του τουρισμού για την Αττική, μαζί με τον συνάδελφο μου, κ. Νίκο Αμανατίδη. Στο πλαίσιο αυτό συστάθηκε η Επιτροπή Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης, Πολιτισμού, Τουρισμού και Αθλητισμού, στην οποία είμαι τακτικό μέλος. Επίσης, είμαι αναπληρωματικό μέλος της Οικονομικής Επιτροπής και της Μητροπολιτικής Επιτροπής Τομέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικών Αναπλάσεων, καθώς και εκπρόσωπος της Περιφέρειας στην επιτροπή αρμοδιότητας του Λιμενικού Τμήματος Βουλιαγμένης. Η συμμετοχή στις επιτροπές γίνεται σε εθελοντική βάση.
“Κοινές δράσεις με φορείς και δήμους για το διάταγμα του Υμηττού”
– Ποιες είναι κατά τη γνώμη σας κ. Αφεντούλη οι προτεραιότητες στον τομέα του Τουρισμού για την ανατολική Αττική, στις οποίες πρέπει να δώσει μεγάλη έμφαση η Περιφέρεια;
Κατ’ αρχήν, η Ανατολική Αττική μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για κάθε τουρίστα: συνδυάζει μια απαράμιλλη φυσική ομορφιά, ένα μοναδικό παραλιακό μέτωπο, ένα αξιόλογο πολιτισμικό πλούτο, θρησκευτικά μνημεία, χώρους άθλησης και ολυμπιακά ακίνητα, διασκέδαση και καλή ελληνική κουζίνα. Κάθε Δήμος της Ανατολικής Αττικής έχει μια ιδιαίτερη ταυτότητα την οποία οφείλουμε να αναδείξουμε όχι μόνο εντός της Ελλάδας, αλλά και διεθνώς. Η υλοποίηση ή βελτίωση έργων ύδρευσης και αποχέτευσης, όπου υπάρχει ανάγκη, η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου και η στήριξη της τουριστικής επιχειρηματικότητας είναι στις άμεσες προτεραιότητές μας. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η συνεργασία όλων των συναρμόδιων φορέων. Ήδη βρισκόμαστε σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και υποστηρίζουμε το πρόγραμμα «Athens Every Week». Στόχος μας είναι η ανάδειξη ολόκληρης της Αττικής και η δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων, ώστε να παραταθεί η τουριστική περίοδος.
Προς αυτήν την κατεύθυνση έχω ήδη αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών, οι οποίες βρίσκονται σε διαδικασία υλοποίησης. Ενδεικτικά αναφέρω ότι κατέθεσα ολοκληρωμένη εισήγηση σχετικά με τη λειτουργία τουριστικών περιπτέρων, η οποία τυγχάνει ευρύτατης αποδοχής. Επίσης, από τις διαδοχικές συναντήσεις που είχα με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, την ΕΤΑ, τον ΕΟΤ και από συζητήσεις με την ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου διαφάνηκε η διάθεση συνεργασίας. Ακόμη, κατέθεσα πρόταση χαρτογράφησης της Περιφέρειας, με στόχο την επισήμανση σημείων ενδιαφέροντος, προκειμένου να διανεμηθεί ως ενημερωτικό υλικό στα τουριστικά περίπτερα, ακολουθώντας το παράδειγμα της Βαρκελώνης.
Επιπλέον, μετά την ομόφωνη αποδοχή της εισήγησης μου στην αρμόδια Επιτροπή να τεθεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας, διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία το 1ο Αγροφεστιβάλ Αγροτικών Προϊόντων και Πολιτισμού στο Δήμο Αχαρνών, στον οποίο αξίζουν τα εύσημα για την άρτια διοργάνωση. Ακόμη, η διοργάνωση του 2ου Agroquality Festival – Αγροτικά Ποιοτικά Προϊόντα που υλοποιήθηκε με τη στήριξη της Περιφέρειας Αττικής στο Γκάζι, δηλώνει έμπρακτα την πίστη μας να συμβάλλουμε ως Περιφέρεια στην προσπάθεια εξόδου από αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.
– Ένα μείζον κοινωνικό ζήτημα που απασχολεί τους Μεσογείτες κατά βάση, είναι το Προεδρικό Διάταγμα για τις ζώνες του Υμηττού. Ποια είναι η θέση σας;
Πράγματι είναι ένα φλέγον ζήτημα που απασχολεί έντονα, εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες πολίτες των Μεσογείων. Ήδη, με πρωτοβουλίες μου έχουν γίνει συναντήσεις και δράσεις από κοινού με τοπικούς φορείς και εκπροσώπους των Δήμων Κρωπίας, Παιανίας, Βάρης, για τη συνολική επίλυση του ζητήματος. Στην κατεύθυνση αυτή, κινείται και η συνεργασία μου με τον καθηγητή κ. Π. Δημόπουλο, με τον οποίο πραγματοποιήσαμε σειρά συναντήσεων και επαφών με προέδρους τοπικών συλλόγων. Ειδικότερα, μία εκ των συναντήσεων έλαβε χώρα στο γραφείο της αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής, παρούσης της ιδίας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, διαφάνηκε ότι για την καλύτερη αντιμετώπιση του ζητήματος πρέπει να συνταχθεί ένα κείμενο το οποίο να εκφράζει τους φορείς και κατοίκους των ενδιαφερόμενων περιοχών (Κορωπί, Παιανία, Βάρη) και ταυτόχρονα να διασφαλίζεται η προστασία του Υμηττού. Έτσι, συγκέντρωσα σχετικό ενημερωτικό υλικό και τις θέσεις των ενδιαφερόμενων τοπικών φορέων, προκειμένου σε συνεργασία με τον καθηγητή, κ. Δημόπουλο, να καταλήξουμε σε ένα κοινά αποδεκτό κείμενο non-paper. Δυστυχώς, προτού καν λάβω τις εκτιμήσεις – απόψεις των τοπικών φορέων επί της πρότασης που κατατέθηκε, το κείμενο διέρρευσε στον τοπικό Τύπο ως «μελέτη» με το όνομα του καθηγητή χωρίς όμως, ο καθηγητής να έχει δώσει τη συγκατάθεσή του.
“Δίκαιο και αυτονόητο αίτημα των κατοίκων για το θέμα του Ελληνικού”
– κ. Αφεντούλη, τώρα, για το θέμα του νέου δασαρχείου και της μεταφοράς της έδρας στο Κορωπί. Τι λέτε εσείς;
Υποστηρίζουμε το δίκαιο αίτημα των κατοίκων και του Δήμου Κορωπίου για λόγους αυτονόητους και απολύτως λογικούς. Αφενός, διότι το 90% των υποθέσεων αφορούν στο Κορωπί και τις γύρω περιοχές και αφετέρου για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Η ίδρυση αυτή καθεαυτή του Δασαρχείου Υμηττού είναι σημαντική σε πρώτη φάση και απαντά σε ένα πάγιο αίτημα πολλών δεκαετιών. Βρίσκομαι σε διαρκή επικοινωνία με τον δήμο Κρωπίας, για την καλύτερη διευθέτηση του ζητήματος με συγκεκριμένες προτάσεις για τη χωροθέτηση.
– Αναφορικά με το θέμα των απορριμμάτων και ειδικότερα με τον Περιφερειακό Σχεδιασμό. Ποια είναι η δική σας θέση;
Κοιτάξτε, η ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων είναι ένα ζήτημα του χθες, που καλούμαστε να το αντιμετωπίσουμε σήμερα. Είναι βέβαιο ότι αν δεν προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες, ώστε να υλοποιηθούν τάχιστα τα έργα κατασκευής σταθμών μεταφόρτωσης, θα καταλήγουμε συνεχώς σε ημίμετρα. Μέσα λοιπόν, από την εκστρατεία ενημέρωσης που έχει προαναγγείλει ο Περιφερειάρχης μπορούν να πειστούν οι πολίτες ότι οι τεχνολογίες που θα εφαρμοστούν, προστατεύουν τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Χρειάζεται να διασφαλιστούν όλοι οι περιβαλλοντικοί όροι στη διαχείριση των απορριμμάτων, εναρμονισμένοι στην Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και στις Κοινοτικές Οδηγίες. Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε νοοτροπία και να αποκτήσουμε επιτέλους περιβαλλοντική συνείδηση. Αξίζει όμως, να τονιστεί ότι η όποια λύση δοθεί, πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας, γιατί αυτήν αφορά και είναι ο τελικός αποδέκτης.
– Ένα εξίσου σημαντικό ζήτημα που προέκυψε τελευταία μετά και το σχετικό τελευταίο νομοσχέδιο, είναι και αυτό με τα αντισταθμιστικά οφέλη του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού. Το θέμα αυτό έχει συζητηθεί στην Περιφέρεια;
Το θέμα αυτό μας απασχόλησε και σε επίπεδο Περιφέρειας, γι’ αυτό και το Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να συμπαρασταθεί στους Δήμους Κρωπίας, Μαρκοπούλου, Παιανίας, Σπάτων – Αρτέμιδας και Ραφήνας – Πικερμίου. Έχω εκφράσει κατά καιρούς δημόσια την άποψη ότι πρόκειται για δίκαιο και αυτονόητο αίτημα των κατοίκων των εν λόγω περιοχών και έχω ενημερώσει την Περιφερειακή Αρχή επί του θέματος.
– Αλήθεια, ποια είναι ακριβώς η σχέση σας με την υφυπουργό Παιδείας και βουλευτή της περιοχής μας; Το λέω αυτό διότι, έχουν λεχθεί και έχουν γραφεί κατά κόρον διάφορα, που λίγο ως πολύ σας χαρακτηρίζουν «προέκταση» – ας μου επιτραπεί η έκφραση – της εν λόγου υφυπουργού. Τι ισχύει τελικά;
Έχω επίγνωση του χώρου που κινούμαι και δεν εκπλήσσομαι από το πόσο εύκολα μπορούν να αποδοθούν χαρακτηρισμοί σε ένα πρόσωπο που εκτίθεται δημόσια. Ο χρόνος είναι ο καλύτερος κριτής.
– κ. Αφεντούλη, ποια είναι η άποψη σας για τη σημερινή συγκυρία που βιώνει η χώρα μας;
Η πρωτόγνωρη πολιτική – χρηματοπιστωτική κρίση που βιώνουμε ως χώρα σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής και έχει αντίκτυπο στην προσωπική ζωή όλων μας. Βρισκόμαστε στη φάση αναθεώρησης πολλών πραγμάτων που μέχρι πρότινος ήταν δεδομένα. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία χρειάζεται περισσότερο από ποτέ να υπερισχύσει το «εμείς» από το «εγώ».
– Θα βγούμε από το τούνελ;
Είναι ξεκάθαρο πλέον και αυτό υποστηρίζουν οι ειδικοί επί των οικονομικών θεμάτων, ότι η διέξοδος από την κρίση συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η Περιφέρεια Αττικής, η οποία στοχεύει μέσω της αξιοποίησης κονδυλίων από το ΕΣΠΑ, να ενεργοποιήσει ολόκληρο τον μηχανισμό της για έργα υποδομών προς όφελος των πολιτών. Έτσι μπορούμε να δούμε φως στο τούνελ. Εξάλλου, εάν και εμείς οι νέοι χάσουμε την ελπίδα μας, τότε είναι σαν να παραιτούμαστε από την ίδια τη ζωή.
Αλήθεια, ποιοι είναι οι πολιτικοί σας στόχοι;
Εκλέχθηκα μόλις πρόσφατα περιφερειακή σύμβουλος και από αυτή τη θέση αισιοδοξώ να φανώ -έμπρακτα- αντάξια της εμπιστοσύνης των συμπολιτών μου. Με συλλογικότητα και ομοψυχία, στοχεύουμε να αναδείξουμε την Αττική αλλά και να αντιμετωπίσουμε ουσιαστικά τα ζητήματα της περιοχής μας. Σε αυτήν την προσπάθεια, χρειαζόμαστε την υποστήριξη και συμπαράσταση όλων.