Πρωτοφανής αύξηση του παγκόσμιου τουρισμού το 2015

Από τη Δέσποινα Αφεντούλη, Δρ Κοινωνιολογίας-δημοσιογράφο (e-mail: despina.afentouli@gmail.com)

Σύμφωνα με το πρόσφατο Βαρόμετρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού Ηνωμένων Εθνών (ΠΟΤ ή UNWTO), σημειώθηκε αύξηση κατά 4,4% στις διεθνείς τουριστικές αφίξεις το 2015, σημειώνοντας το υψηλότερο ποσοστό από το 2010.

Συγκριτικά με το 2014, το 2015 ταξίδεψαν περίπου πενήντα εκατομμύρια περισσότεροι τουρίστες σε διεθνείς προορισμούς.

Αύξηση σε ποσοστό ύψους 5% παρατηρήθηκε σε Ευρώπη, Η.Π.Α., Ασία και Ειρηνικό. Η Μέση Ανατολή ενισχύθηκε κατά 3%, ενώ στην Αφρική εκτιμάται μείωση κατά 3%.

Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση του παγκόσμιου τουρισμού το 2015 σε προορισμούς με ισχυρό νόμισμα και οικονομία, όπως Κίνα, Η.Π.Α. και από Ευρώπη, κυρίως, το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πτώση παρουσίασαν η Ρωσική Ομοσπονδία και η Βραζιλία, χαμηλότερη αύξηση η Ιταλία, η Γερμανία και η Αυστραλία και χαμηλή τουριστική ζήτηση η Γαλλία και ο Καναδάς.

«Τα αποτελέσματα του 2015 επηρεάστηκαν από την ισοτιμία συναλλάγματος, τις τιμές πετρελαίου και τις φυσικές και ανθρωπογενείς κρίσεις, σε διάφορα μέρη του κόσμου», τονίζει ο Γενικός Γραμματέας ΠΟΤ, Τάλεμπ Ριφάι, καλώντας τις κυβερνήσεις να συμπεριλάβουν στον εθνικό σχεδιασμό ασφαλείας, πολιτικές για τον τουρισμό, που διασφαλίζουν σημαντικά την προστασία των τουριστών από απειλές και που τον αναδεικνύουν αρωγό στην ασφάλειά τους.

Βάσει πρόσφατων εκτιμήσεων της εταιρείας ΙΝΣΕΤΕ (SETE Intelligence) και έρευνας του ταξιδιωτικού ομίλου Tui, τουριστική αύξηση σημειώνεται υπέρ της Ισπανίας και περιορισμένη άνοδος στην Ελλάδα, ιδιαίτερα μετά τα χτυπήματα σε Τουρκία και Τυνησία.

Σημειώνεται ότι το 2016, υπολογίζεται σταθερή θετική αύξηση του ΠΟΤ (+4%), ωστόσο σε χαμηλότερο ποσοστό σε σχέση με εκείνο των τελευταίων δύο ετών.