«Έφυγε» η Μαρία Σιδηροπούλου – Μπιτζηλαίου, γιαγιά της Δρ. Δέσποινας Αφεντούλη

By Newsroom 1250

Με τον σύζυγό της, Αριστοτέλη Μπιτζηλαίο, σε κοινωνική εκδήλωση (κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1990). Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Δέσποινα Αφεντούλη.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η πολυαγαπημένη Μαρία Μπιτζηλαίου, το γένος Σιδηροπούλου έφυγε σε ηλικία 92 ετών στην Αθήνα στις 20 Μαρτίου 2022, αφήνοντας πίσω θλιμμένη την οικογένειά της, κόρες, εγγόνια, δισέγγονα, συγγενείς και φίλους. Η αείμνηστη ήταν πεθερά του αγιογράφου της ομογένειας, Μιλτιάδη Αφεντούλη και της κοινωνιολόγου και δημοσιογράφου, Δρ. Δέσποινας Αφεντούλη και συνάμα μια από τις ηρωίδες της τηλεοπτικής εκπομπής «Modern Odyssey» στο δίκτυο BronxNet. 

Η Εξόδιος Ακολουθία τελέστηκε από τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Χρυσοβαλάντη Θεοδώρου την Τρίτη, 22 Μαρτίου 2022, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Άγιο Στέφανο Αττικής και η ταφή πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Κοιμητήριο Αγίου Στεφάνου Αττικής.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αλιστράτη Σερρών, με καταγωγή από την Κερασούντα του Πόντου. Οι γονείς της, της μετέδωσαν την αγάπη για τον τόπο που άφησαν πίσω τους με τον ξεριζωμό. Βίωσε τα χρόνια της Κατοχής στη Μακεδονία. Νυμφέφθηκε τον Αριστοτέλη Μπιτζηλαίο, με καταγωγή από το Σεβδίκιο της Σμύρνης, ο οποίος είχε επίσης, γεννηθεί στην Αλιστράτη Σερρών. Μαζί απέκτησαν τέσσερεις κόρες, τη Γεωργία, τη Χρυσή, τη Μαρία και την Αναστασία.

Η Μαρία Μπιτζηλαίου, το γένος Σιδηροπούλου (9 Αυγούστου 2021). Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Δέσποινα Αφεντούλη.

Μαζί με την οικογένειά της, για πενήντα και πλέον χρόνια έζησε στην Αθήνα, τα περισσότερα εκ των οποίων στον Άγιο Στέφανο Αττικής. Εκεί, με τον σύζυγό της, συνδημιούργησαν την – επί σειρά ετών – επιχείρηση – κέντρο συνεστιάσεων με την επωνυμία «Μακεδονία». Ο εγκάρδιος και ευθύς χαρακτήρας της, η εντιμότητά της, οι εξαιρετικές της μαγειρικές ικανότητες και η ποιότητα των εκλεκτών εδεσμάτων που δημιουργούσε, αγαπήθηκαν και εκτιμήθηκαν από όσες και όσους τη γνώρισαν. Μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι της πολιτικής, της δικαιοσύνης, των σωμάτων ασφαλείας, των τεχνών, των επιστημών και του επιχειρηματικού κόσμου επέλεγαν τον φιλόξενο χώρο «Μακεδονία» για κοινωνικές και πολιτικές εκδηλώσεις, ο οποίος σύντομα μετεξελίχθηκε σε σημείο αναφοράς στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου και ευρύτερα των Βορείων Προαστείων.

Τα τελευταία χρόνια, έκανε ένα από τα όνειρά της πραγματικότητα: ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη, στα Πριγκιποννήσια, στον Πόντο και – μεταξύ άλλων – επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας, τη Μονή Αγίας Τριάδας της Χάλκης και την Ιερά Μονή της Παναγίας της Σουμελά. Επόμενο ταξίδι, που δεν πρόλαβε να πραγματοποιήσει, ήταν επίσκεψη στα παράλια της Μικράς Ασίας και στη Νέα Υόρκη.

Με την εγγονή της, Δέσποινα Αφεντούλη, την ημέρα εορτασμού της 25ης Μαρτίου στον Άγιο Στέφανο Αττικής (24 Μαρτίου 2014). Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Δέσποινα Αφεντούλη.

Όσες και όσοι τη γνώρισαν, έλεγαν ότι η Γιαγιά Μαρία ήταν πρότυπο αισιοδοξίας. Μια αγωνίστρια της ζωής. Άξια γυναίκα, σύζυγος, μητέρα, επιχειρηματίας. Άνθρωπος, με ευαισθησίες και ενσυναίσθηση. Εργάστηκε σκληρά και με φιλότιμο. Κοιτούσε τους ανθρώπους στα μάτια. Έδινε απλόχερα τις ευχές της. Υπερασπιζόταν το δίκαιο, με αλτρουισμό. Οι συζητήσεις μαζί της ήταν ωφέλιμες. Είχε κρυστάλλινη άποψη. Στυλοβάτης της οικογένειάς της. Συντρόφευσε με αγάπη, σεβασμό και πίστη τον σύζυγό της, μέχρι το τέλος της ζωής του. Ήταν το στήριγμά του. Αντιμετώπιζε τη ζωή με αισιοδοξία, καλοσύνη και δυναμισμό. Έζησε με αξιοπρέπεια. Εξέφραζε τα συναισθήματά της μέσα από το τραγούδι.

«Η Γιαγιά Μαρία, ένας ατόφιος, δοτικός άνθρωπος, με αγνή καρδιά και καθαρή ψυχή. Κάθε δυσκολία, την αντιμετώπισε με θάρρος, δύναμη και ταπεινοφροσύνη. Εκτίμησε την αξία της ζωής. Τραγούδησε τον πόνο, τη χαρά και την αγάπη. Έτσι θα την θυμάμαι. Και μου λείπει.💔

* Το παραπάνω βίντεο είναι η ιστορία της ζωής της Γιαγιάς μου. Ξεκίνησε ως προσωπική καταγραφή της οικογενειακής μας ιστορίας και έγινε αφιέρωμα στο αμερικανικό κανάλι BronxNet, γιατί ο λόγος της και η στάση ζωής της είναι και παραμένει υποδειγματική. Και με κάνει περήφανη», έγραψε σε μέσο κοινωνική δικτύωσης για τη γιαγιά της, η Δρ. Δέσποινα Αφεντούλη. Δείτε το ειδικό αφιέρωμα της εκπομπής “Modern Odyssey”, με τη Δρα Δέσποινα Αφεντούλη για τη Μαρία Μπιτζηλαίου. Όπως αναφέρεται στην περιγραφή του εν λόγω αφιερώματος: «Μαρία Μπιτζηλαίου, μια γυναίκα με δύναμη και θετικότητα, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε λόγω ιστορικών και πολιτικών αλλαγών. Πρόκειται για μια ανθρώπινη διήγηση, μέσω του λόγου και τραγουδιών, η οποία αναδεικνύει το πώς η διαφύλαξη διαχρονικών αξιών μπορεί να συμβάλλει σε μια πιο φωτεινή αντίληψη της ζωής από επιλογή»:

Με τη μικρότερη κόρη της, Αναστασία Αφεντούλη, σε οικογενειακές στιγμές στον Άγιο Στέφανο Αττικής (11 Σεπτεμβρίου 2021). Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Δέσποινα Αφεντούλη.
Σε εκδήλωση του Συλλόγου Ποντίων Λαυρίου «Ο Μιθριδάτης» στο Λαύριο (11 Σεπτεμβρίου 2011). Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Δέσποινα Αφεντούλη.
(Από αριστερά:) Με τις κόρες της Μαρία, Αναστασία και Χρυσή (τη δεκαετία το 2010). Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Δέσποινα Αφεντούλη.
(Από δεξιά:) Με τις τέσσερεις κόρες της, Χρυσή, Αναστασία, Γεωργία, Μαρία στην Αθήνα (τη δεκαετία του 1960). Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Δέσποινα Αφεντούλη.

Πηγή: Αναμνήσεις