Στο επίκεντρο του σεμιναρίου στο Μπρονξ η συνεργασία γονέων – δασκάλων (βίντεο)

Κατά την άφιξη του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Δημητρίου στον Ιερό Ναό Αγίου Πέτρου του Αποστόλου στο Μπρονξ. Από αριστερά, οι: Δρ Γεωργιος Μελικώκης, Στέλλα Κοκόλη, Αρχιμ. π. Μάξιμος Πολίτης, Σεβασμιώτατος Αρχ/πος, κ. Δημήτριος, Δρ Ιωάννης Ευθυμιόπουλος, Δημοσθένης Τριανταφύλλου, Στηβ Ζερβούδης και ο Αρχιδιάκονος Παντελεήμονας Παπαδόπουλος. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ, Δέσποινα Αφεντούλη.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Για πρώτη φορά με νέα θεματολογία, πραγματοποιήθηκε το «Επιμορφωτικό Εκπαιδευτικό Σεμινάριο», που διοργάνωσε το Τμήμα Ελληνικής Παιδείας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, υπό την αιγίδα και παρουσία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Γέροντα Αμερικής κ. Δημητρίου, με τη συμμετοχή της Ομοσπονδίας Ελληνο-Αμερικανών Εκπαιδευτικών και του Οργανισμού «Ελληνική Παιδεία Αμερικής».

Το σεμινάριο έλαβε χώρα στις 12 Νοεμβρίου 2018 στην αίθουσα «Στηβ Ζερβούδης» της κοινότητας Αγίου Πέτρου του Αποστόλου στο Μπρονξ.

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριος, μιλώντας στον «Ε.Κ.» είπε ότι η ωφέλεια αυτών των σεμιναρίων είναι πολλαπλή, επειδή -όπως εξήγησε- πέρα από το περιεχόμενό τους, οι δάσκαλοι συναντώνται μεταξύ τους και με την ηγεσία του εκπαιδευτικού έργου της Αρχιεπισκοπής.

Βίντεο: Εθνικός Κήρυξ, Κώστας Μπέη

Επεσήμανε τη συνδρομή της οικογένειας στην εκμάθηση και διατήρηση της ελληνικής γλώσσας στην Ομογένεια, καθώς χρειάζεται πολύ μεγάλη προσπάθεια. Τόνισε ότι το συγκεκριμένο σεμινάριο συνδέει το εκπαιδευτικό έργο με κείμενα, όπως τα Ομηρικά έπη, τα οποία -όπως ανέφερε- προσελκύουν το ενδιαφέρον και περνούν μηνύματα.

Ο Διευθυντής Τμήματος Ελληνικής Παιδείας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, Δρ Ιωάννης Ευθυμιόπουλος, εξέφρασε στον «Ε.Κ.» την πλήρη ικανοποίησή του για την ανταπόκριση της Ομογένειας στο συγκεκριμένο σεμινάριο και για την ενεργό -όπως είπε- συμμετοχή των παρευρισκομένων:  «Κατορθώσαμε και συγκινήσαμε, επειδή το σεμινάριο αυτό ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία και για τους συμμετέχοντες και για την εκπαίδευση στη Νέα Υόρκη».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι το σεμινάριο ήταν πρωτοποριακό, επειδή εστίασε στην ουσιαστική, επικουρική συμμετοχή των γονέων στο έργο των δασκάλων στο σχολείο. Υπογράμμισε ότι είναι ερευνητικά και εμπειρικά αποδεδειγμένο πώς η συνεργασία γονέων – δασκάλων επιφέρει θετικά αποτελέσματα στη μάθηση και συμπεριφορά.

Ο Διευθυντής Τμήματος Ελληνικής Παιδείας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, Δρ Ιωάννης Ευθυμιόπουλος, κατά τη διάρκεια του επιμορφωτικού εκπαιδευτικού σεμιναρίου στο Μπρονξ. Διακρίνεται ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Δημήτριος. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ, Κώστας Μπέη.

Οι εργασίες του σεμιναρίου ξεκίνησαν με προσευχή από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο, συνεπικουρούμενο από τον Αρχιδιάκονο του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, Παντελεήμονα Παπαδόπουλο, τον ιερατικό προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αγίου Πέτρου του Αποστόλου, Αρχιμανδρίτη π. Μάξιμο Πολίτη και τον ψάλτη Γιώργο Καζούλη.

Ο Αρχιμανδρίτης π. Μάξιμος, καλωσόρισε τους παρευρισκομένους στην κοινότητα του Αγίου Πέτρου του Αποστόλου και τόνισε ότι ο πλούτος της ελληνικής γλώσσας και η δυνατότητα εξέλιξής της, την αναδεικνύει σε πολύτιμο εκφραστικό μέσο στην καλλιέργεια του παγκόσμιου πολιτισμού.

Η βοηθός διευθυντή Ελληνικής Παιδείας, Μαρία Τελειοπούλου, εξέφρασε τη χαρά για τη διεξαγωγή ενός διαφορετικού, όπως είπε, σεμιναρίου, καθώς δίνεται η ευκαιρία συνεργασίας για εξεύρεση νέων μεθόδων και πρακτικών για την υποστήριξη των μαθητών στο σπίτι.

Διακρίνονται ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Δημήτριος και ο Διευθυντής Τμήματος Ελληνικής Παιδείας, Δρ Ιωάννης Ευθυμιόπουλος. Φωτογραφίες: Εθνικός Κήρυξ, Κώστας Μπέη.

Η Πρόεδρος Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής, Στέλλα Κοκόλη, ευχαρίστησε για την ανταπόκριση στην πρόσκληση, επισημαίνοντας ότι σκοπός είναι η διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού και η εξεύρεση νέων συστημάτων μεθοδολογίας, για τη διατήρηση της Ολυμπιακής φλόγας στις επόμενες γενιές. Δήλωσε στον «Ε.Κ.» ότι συνεργάζεται με το Γραφείο Ελληνικής Παιδείας, κυρίως για εκπαιδευτικά σεμινάρια και εκδόσεις βιβλίων, που εστιάζουν στα κυριότερα σημεία διδασκαλίας των μαθητών.

Η πρόεδρος Οργανισμού Ελληνική Παιδεία, Βασιλική Φιλιώτη, αναφέρθηκε στα βιβλία που εξέδωσε το Γραφείο Παιδείας της Αρχιεπισκοπής, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία ιδιαίτερα στο βιβλίο «Η Αρχαία Ελληνική Μυθολογία», όπου -είπε- συνεισέφεραν. Παράλληλα, κάλεσε τους δασκάλους να γίνουν πρεσβευτές στα σχολεία από όσα αποκομίσουν από το συγκεκριμένο σεμινάριο.

Ο πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Εκπαιδευτικών «Ο Προμηθεύς», Δημοσθένης Τριανταφύλλου συνεχάρη τους συνδιοργανωτές του συγκεκριμένου σεμιναρίου, λέγοντας ότι αυτό το άρχισε πρώτος ο Ομηρος, με τα έπη Ιλιάδα και Οδύσσεια: «Εμείς απλώς, συνεχίζουμε το έργο του Ομήρου».

Στιγμιότυπο από το «Επιμορφωτικό Εκπαιδευτικό Σεμινάριο» του Τμήματος Ελληνικής Παιδείας της Αρχ/πής Αμερικής στην Κοινότητα Αγίου Πέτρου του Αποστόλου.

Ο Δρ Ιωάννης Ευθυμιόπουλος, απευθυνόμενος στον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο, είπε ότι αποφάνθηκαν το σεμινάριο αυτό να γίνει εκτός Αστόριας, για να «τονωθούν» και άλλες περιοχές. Διευκρίνισε ότι τέτοιο σεμινάριο εφάρμοσε το Πανεπιστήμιο Κύπρου με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο της Κύπρου, με πειραματικά, αλλά εξαιρετικά αποτελέσματα και έτσι, αποφασίστηκε να γίνει αυτού του είδους το σεμινάριο στη Νέα Υόρκη.

Αναφορικά με τη θεματολογία, είπε ότι στο πρώτο μέρος επιλέχθηκαν ως θέματα «Η θεά Δήμητρα και η αρπαγή της Περσεφόνης» και «Η επιστροφή του Οδυσσέα στην Ιθάκη» από το βιβλίο «Αρχαία Ελληνική Μυθολογία», ενώ στο δεύτερο μέρος, «Ο Μινωικός Πολιτισμός» και «ο Μακεδονικός Αγώνας – Παύλος Μελάς» από το βιβλίο «Ελληνική Ιστορία και Πολιτισμός».

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα την επιλογή του θέματος της μυθολογίας από τα πρόσφατα βιβλία του Τμήματος Ελληνικής Παιδείας, ενώ συνεχάρη τον Δρα Ευθυμιόπουλο και την ομάδα του, για την παραγωγή των βιβλίων για την εκμάθηση των Ελληνικών, ιδιαίτερα σε προνήπια ή νήπια. Παράλληλα, εξέφρασε το ενδιαφέρον για τα αποτελέσματα του σεμιναρίου, καθώς -είπε- μπορεί να προκύψουν ενδιαφέρουσες και πρωτότυπες ιδέες και ως Εκκλησία και Αρχιεπισκοπή οφείλουν να εργαστούν όσο μπορούν.

Απευθυνόμενος στους δασκάλους, ο Σεβασμιώτατος τους ευχαρίστησε, λέγοντας ότι πάντοτε αποτελούν ένα πολύτιμο μέρος της κοινωνίας και της Εκκλησίας και επιτελούν ένα μεγάλο και δύσκολο έργο, ιδιαίτερα σήμερα. Τόνισε ότι ο ρόλος τους, πέραν της προσφοράς γνώσεων, είναι «ψυχοπλαστικός και μυαλοπλαστικός», καθώς διαμορφώνουν το μυαλό, το ήθος και την προσωπικότητα των μαθητών.

Ο Διευθυντής Τμήματος Ελληνικής Παιδείας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, Δρ Ιωάννης Ευθυμιόπουλος, κατά τη διάρκεια του επιμορφωτικού εκπαιδευτικού σεμιναρίου στο Μπρονξ. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ, Κώστας Μπέη.

Ο Δρ Ευθυμιόπουλος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο για την καθοδήγησή του, τον ευεργέτη της κοινότητας Αγίου Πέτρου, Στηβ Ζερβούδη, για την ευγενική προσφορά γευμάτων και παραχώρησης στάθμευσης, την Στέλλα Κοκόλη για τα εδέσματα, τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Πέτρου, Κώστα Μαλωνούκο, για τα γλυκίσματα, το κατάστημα ΤΙΤΑΝ, για την αέναη συμπαράσταση, την κοινότητα Αγίου Πέτρου, την πρόεδρο – Δώρα Κεχαγιά – και τις κυρίες της Φιλοπτώχου Αδελφότητος «Η Αγία Ελπίς» για την αγάπη και τους συνδιοργανωτές του σεμιναρίου, για τη συνεργασία.

Παρευρέθηκαν οι Αρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Στηβ Ζερβούδης, με τη σύζυγό του Αγγελική, και Σταύρος Χαβιάρας, ο αντιπρόεδρος και το μέλος του συλλόγου «Προμηθέας», Τιμολέων Κόκκινος και Δρ Γεώργιος Μελικόκης αντίστοιχα, ο πρόεδρος Συλλόγου Ελληνοαμερικανών Ιδιοκτητών Ακινήτων Νέας Υόρκης, Γεώργιος Κίτσιος, η σύζυγος του Δρος Ευθυμιόπουλου, Σούλα, δάσκαλοι, γονείς και άλλοι.