Τιμήθηκε η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821 στο Μπρονξ (φωτογραφίες)

Παρουσίαση ελληνικών παραδοσιακών χορών από τους μαθητές του σχολείου «Ευδοκίας Λεβεσάνου». Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυκας / Δέσποινα Αφεντούλη.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Πλήθος κόσμου ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου στην αίθουσα «Στηβ Ζερβούδης» της κοινότητας Αγίου Πέτρου του Αποστόλου στο Μπρονξ, στις 5 Απριλίου 2019.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον πρόεδρο του Μπρονξ Ρούμπεν Ντίαζ Τζούνιορ (Bronx Borough President Ruben Diaz Jr.), σε συνεργασία με ομογενείς αιρετούς αντιπροσώπους, την πολιτειακή βουλευτή, Αραβέλλα Σιμωτά και την Ελληνορθόδοξη Κοινότητα του Μπρονξ.

Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Αγίου Πέτρου του Αποστόλου στο Μπρονξ, π. Μάξιμος Πολίτης, «άνοιξε» την εκδήλωση με προσευχή και καλωσόρισε τους παρευρισκομένους, με σύντομο χαιρετισμό.

Ο ιεροψάλτης Μανώλης Αναστασίου με τους μαθητές του απογευματινού ελληνικού σχολείου «Ευδοξία Λεβεσάνου» («Evdoxia Levesanos» Greek Afternoon School) απήγγειλαν τον ελληνικό εθνικό ύμνο, ενώ η Ελένη Πούλου (Elaina Poulos) απήγγειλε τον αμερικανικό εθνικό ύμνο.

Στο επίκεντρο της εκδήλωσης για την επέτειο ήταν οι μαθητές του σχολείου, οι οποίοι παρουσίασαν τραγούδια και ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς και καταχειροκροτήθηκαν από τους παρευρισκομένους.

Η εκδήλωση συντονίστηκε και παρουσιάστηκε από την Αραβέλλα Σιμωτά, η οποία, μιλώντας στα ελληνικά, δήλωσε ότι είναι περήφανη Ελληνίδα, τιμώντας τις ελληνικές αρχές και αξίες και αναφέρθηκε στη σημασία του ελληνικού σχολείου στην περιοχή.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Αγίου Πέτρου του Αποστόλου στο Μπρονξ, Κώστας Μαλωνούκος, ο οποίος καλωσόρισε τους προσκεκλημένους, ευχαρίστησε τους συντελεστές της διοργάνωσης και τους χορηγούς της εκδήλωσης.

Κεντρική ομιλήτρια, με θέμα «Η Ελληνική Επανάσταση του 1821: Αγώνας για την Πίστη και την Πατρίδα» ήταν η δημοσιογράφος-Δόκτωρ Κοινωνιολογίας, Δέσποινα Αφεντούλη, η οποία μίλησε για τον «άνισο, αλλά δίκαιο Αγώνα» των Ελλήνων: «Οι Ελληνες πέτυχαν το ακατόρθωτο: μετά από περίπου 400 χρόνια, κέρδισαν την ελευθερία τους και αυτό θεωρείται θαύμα».

Η Δέσποινα Αφεντούλη ανέλυσε την οικουμενική σημασία της ελευθερίας, ιστορικά, πολιτικά και πολιτισμικά στοιχεία της Ελληνικής Επανάστασης, το διεθνές πλαίσιο της εποχής, τη συνεισφορά των Ελλήνων της Διασποράς και τη συμβολή των Φιλελλήνων, ενώ αναφέρθηκε στην ηθική υποχρέωση για διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής και στην επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης για την Κύπρο.

Ο πρόεδρος Ντίαζ Τζούνιορ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες του προς την Ελληνική Κοινότητα, που άνοιξε και πάλι, όπως είπε, τις πόρτες, αλλά και την καρδιά της.

«Είναι σημαντικό να μη ξεχνάμε το παρελθόν και αυτό γιορτάζουμε σήμερα», είπε ο πρόεδρος Ντίαζ, τονίζοντας ότι παράλληλα εορτάζεται η πολυπολιτισμικότητα, και τιμάται ο ελληνικός πολιτισμός για τη συνεισφορά του στην ανθρωπότητα και ιδιαίτερα στη δημοκρατία, στις τέχνες, στην αρχιτεκτονική: «Η συμβολή της Ελλάδας είναι αδιαμφισβήτητη, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ …. Το ελληνικό πνεύμα είναι ακόμα ζωντανό, όπως εδώ σε αυτήν την υπέροχη Κοινότητα».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη σημασία της συνεισφοράς των Ελλήνων που επέλεξαν την περιοχή του Μπρονξ, αφήνοντας πίσω την πατρίδα τους, ενώ συνεχάρη τους συντελεστές της εκδήλωσης.

Σημειώνεται ότι τα τελευταία τρία χρόνια τιμάται η 25η Μαρτίου στο Μπρονξ, έπειτα από πρωτοβουλία του προέδρου Ντίαζ Τζούνιορ να ανακηρυχθεί ο μήνας Μάρτιος ως Μήνας Ελληνοαμερικανικής Κληρονομιάς (March Greek American Heritage Month).

Για την πορεία τους ως επιχειρηματίες και τη προσφορά τους στην Ομογένεια τιμήθηκαν οι: Γιώργος Μάνεσης (George Manesis), ιδιοκτήτης «Billy’s Sports Bar», Στυλιανός (Στηβ) Ζερβούδης (Steve Zervoudis), ιδιοκτήτης «Galaxy General Construction», Αν Προκόπ (Anne Prokop), διευθύντρια Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου (Greek-American Institute – δεν παρευρέθηκε), Κώστας Παπαβασιλάκης (Costas Papavasilakis), ιδρυτής «Dale-Way Auto Body Center», Κάθριν Καψή (Kathrine Kapsis) και Τζώρτζια Πούλου (Georgia Poulos), ιδιοκτήτριες «Columbia Florist» και Μερκούριος Αγγελιάδης (Merkourios Angeliades), πρόεδρος M.A. Angeliades Inc., ο οποίος εκπροσωπήθηκε από τον Μανώλη Καζανά.

Μεταξύ των εκλεκτών προσκεκλημένων ήταν ο Διευθυντής Τμήματος Ελληνικής Παιδείας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, Δρ Ιωάννης Ευθυμιόπουλος, μετά της συζύγου του, Αθανασίας, ο επίτιμος πρόεδρος των Ελληνοαμερικανών Ιδιοκτητών Ακινήτων, Γεώργιος Κίτσιος, ο πρώην πρόεδρος της Κασιακής Αδελφότητας Νέας Υόρκης, Νικόλαος Παπαγεωργίου, ο αγιογράφος Μιλτιάδης Αφεντούλης, με τη σύζυγό του, Αναστασία.

Ευχαριστίες εκφράστηκαν στους χορηγούς της εκδήλωσης (Στηβ Ζερβούδης, Columbia Florist, Κώστας Μαλωνούκος, Ανδρέας Ζωϊτάς, Πήτερ Καζάνας, το εστιατόριο «Bluebay» και το ελληνικό σχολείο «Ευδοξία Λεβεσάνου»), στον π. Μάξιμο, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Αγίου Πέτρου και στην πρόεδρο, Δώρα Κεχαγιά και τα μέλη, Αθηνά, Σοφία και Παναγιώτα της Φιλοπτώχου «Η Αγία Ελπίς».

Ο Ρούμπεν Ντίαζ Τζούνιορ. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Δέσποινα Αφεντούλη.
Από αριστερά: Μιλτιάδης Αφεντούλης, Ρούμπεν Ντίαζ Τζούνιορ, Δέσποινα Αφεντούλη και Δώρα Κεχαγιά. Φωτογραφία από το προσωπικό αρχείο της Δέσποινας Αφεντούλη.
Από αριστερά: Κώστας Μαλωνούκος, Αραβέλλα Σιμωτά, Στηβ Ζερβούδης και Ρούμπεν Ντίαζ Τζούνιορ, κατά τη βράβευση. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Δέσποινα Αφεντούλη.
Από αριστερά: Κώστας Μαλωνούκος, Αραβέλλα Σιμωτά, Μανώλης Καζανάς, εκπροσωπώντας τον Μερκούριο Αγγελιάδη, και Ρούμπεν Ντίαζ Τζούνιορ, κατά τη βράβευση. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Δέσποινα Αφεντούλη.
Ο Δρ Ιωάννης Ευθυμιόπουλος, με τη Δρ Δέσποινα Αφεντούλη, μετά την εκφώνηση της ομιλίας. Φωτογραφία από το προσωπικό αρχείο της Δέσποινας Αφεντούλη.
Ομαδική φωτογραφία, με διοργανωτές, συντελεστές, βραβευθέντες και παρευρισκομένους. Στο κέντρο διακρίνεται ο πρόεδρος Ρούμπεν Ντίαζ Τζούνιορ. Φωτογραφία από το προσωπικό αρχείο της Δέσποινας Αφεντούλη.
Από αριστερά: Αραβέλλα Σιμωτά, Γιώργος Μάνεσης και Ρούμπεν Ντίαζ Τζούνιορ, κατά τη βράβευση. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Δέσποινα Αφεντούλη.
Η Δρ Δέσποινα Αφεντούλη με την κ. Αθανασία Ευθυμιοπούλου. Φωτογραφία από το προσωπικό αρχείο της Δέσποινας Αφεντούλη.
Η Δρ Δέσποινα Αφεντούλη, κατά την εκφώνηση της ομιλίας. Φωτογραφία από το προσωπικό αρχείο της Δέσποινας Αφεντούλη.
Από αριστερά: Κώστας Μαλωνούκος, Αραβέλλα Σιμωτά, Κώστας Παπαβασιλάκης και Ρούμπεν Ντίαζ Τζούνιορ, κατά τη βράβευση. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Δέσποινα Αφεντούλη.
Από αριστερά: Κώστας Μαλωνούκος, Αραβέλλα Σιμωτά, Τζώρτζια Πούλου, Κάθριν Καψή και Ρούμπεν Ντίαζ Τζούνιορ, κατά τη βράβευση. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Δέσποινα Αφεντούλη.

 

Πηγή: Εθνικός Κήρυκας