Το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων: Ο κ. Νίκος Σεργίδης μιλά στη Δέσποινα Αφεντούλη

Με αφορμή τη συμπλήρωση 46 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η εκπομπή «Νόστος» με τη δημοσιογράφο-Δρ Κοινωνιολογίας, Δέσποινα Αφεντούλη, παρουσίασε αφιέρωμα στο ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων στην Κύπρο, το οποίο μεταδόθηκε από το Ελληνικό Κοινωφελές Ραδιόφωνο COSMOS FM Νέας Υόρκης, στις 18 Ιουλίου 2020.

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, Νίκος Σεργίδης, αναφερόμενος – μεταξύ άλλων – στους λόγους που δημιουργήθηκε η συγκεκριμένη οργά- νωση, είπε ότι μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, άνθρωποι, οι οποίοι αποδεδειγμένα είχαν συλλη- φθεί από τουρκικά στρατεύματα και Τουρκοκύπριους, δεν έδωσαν σημεία ζωής. Σκοπός της οργάνωσης είπε ότι είναι διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και στην περίπτωση που είναι νεκροί, να αποδοθούν τα λείψανα στις οικογένειες τους, για να γίνει η κηδεία τους.

Ωστόσο, όπως είπε κ. Σεργίδης, το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έδωσε πληροφόρηση για το τι απέγιναν αυτοί οι άνθρωποι, οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν στην αναζήτηση βοήθειας και από ξένες κυβερνήσεις και ιδιαίτερα από διεθνείς ανθρωπιστικούς οργανισμούς, σε μια προσπάθεια να πεισθεί η τουρκική πλευ- ρά να δώσει απαντήσεις. Παρά το γεγονός ότι η Τουρκία έχει καταδικαστεί επανειλημμένα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) του Συμβουλίου της Ευρώπης και δέχτηκε το 2004 να συμμετάσχει στη ΔΕΑ, δεν συνεργάζεται.

«Δυστυχώς, μετά από 46 τόσα χρόνια, […] οι περισσότεροι γονείς έχουν φύγει από τη ζωή με το παράπο- νο ότι δεν έμαθαν την αλήθεια για τα παιδιά τους. Αλλά όσο εξαρτάται από εμάς, τα αδέλφια, και τα […] τέκνα αυτών των ανθρώπων, θα συνεχίσουμε, […] μέχρι να διακριβωθεί η τύχη και του τελευταίου αγνο- ουμένου», είπε ο κ. Σεργίδης.
«…Από το 1974, η Κυπριακή κυβέρνηση και εμείς, έχουμε ξεκαθαρίσει και διαχωρίσει το θέμα των
αγνοουμένων σαν ένα καθαρά ανθρωπιστικό θέμα, το οποίο με κανένα τρόπο δεν πρέπει να αναμιγνύεται με το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου. Το κάναμε αυτό και συνεχίζουμε να το κάνουμε με την ελπίδα ότι επιτέλους η Τουρκία θα επιδείξει στοιχειώδη ανθρωπισμό…», επεσήμανε ο κ. Σεργίδης.

Ακούστε τη συνέντευξη του Προέδρου της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, Νίκου Σεργίδη, στην εκπομπή «Νόστος» με τη Δέσποινα Αφεντούλη στο CosmosFm NY για το Ανθρωπιστικό Θέμα των Αγνοουμένων στην Κύπρο, πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Πηγή: Cosmos FM NY