Τοποθέτηση της Δ.Αφεντούλη σχετικά με τις απολύσεις των υπαλλήλων των Αιρετών Περιφερειών

Τοποθέτηση της Δέσποινας Αφεντούλη*, περιφερειακής συμβούλου Αν. Αττικής στην 35η τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, για το εκτός ημερησίας διάταξης θέμα των απολύσεων των υπαλλήλων του προσωπικού των Αιρετών Περιφερειών, στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων (Παπάγου-Χολαργού), 15/11/12.
***
Εκφράζω την ειλικρινή συμπαράστασή μου στον αγώνα των εργαζομένων υπαλλήλων των Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας κατά των άδικων απολύσεων του προσωπικού των αιρετών Περιφερειών και όχι μόνο.

Η Περιφέρεια Αττικής, όπως όλες οι Περιφέρειες της Ελλάδας, παρουσιάζουν σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό, ενώ έχουν κληθεί να καλύψουν κενά, τα οποία όφειλε να καλύψει το κεντρικό κράτος.

Παράλληλα, οι αιρετές Περιφέρειες έχουν περιορίσει τα λειτουργικά τους έξοδα σε ποσοστό ύψους έως και 40%, ενώ τα έσοδα από τους Κ.Α.Π. για τα έτη 2011-2012 έχουν περικοπεί σε ποσοστό ύψους 60%. Επιπλέον, οι αιρετές Περιφέρειες καλούνται να αναλάβουν αρμοδιότητες χωρίς την αντίστοιχη μεταφορά πόρων.
Ο νέος θεσμός της αιρετής Περιφέρειας βάλλεται πριν την ολοκλήρωση της πρώτης του θητείας.
Οι απολύσεις, συμπεριλαμβανομένου του ιδιωτικού τομέα, δεν αποτελούν λύση στην αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας.
Η Πολιτεία οφείλει να αναζητήσει διεξόδους μέσα από άλλες οδούς και όχι εξαθλιώνοντας τους πολίτες αυτής της χώρας, που υπομένουν καρτερικά την πολυπόθητη εξαγγελθείσα ανάπτυξη.
Η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και η αλληλεγγύη είναι το κλειδί για την από κοινού αντιμετώπιση του προβλήματος, για αυτό και τάσσομαι αλληλέγγυη με τους δοκιμαζόμενους σήμερα εργαζόμενους.