Εισήγηση της Δ. Αφεντούλη για τον Τουρισμό στην Περιφέρεια Αττικής

Εισήγηση Για Τον Τουρισμό

Από Την Περιφερειακή Σύμβουλο Δέσποινα Αφεντούλη Στο Περιφερειακό Συμβούλιο Με Θέμα Τον Προϋπολογισμό Στις 22.03.11 Στον Πολυχώρο Απόλλων, Καμίνια

Κύριε Πρόεδρε,

Κύριε Περιφερειάρχη,

Κυρίες και Κύριοι Σύμβουλοι,

Στην προσπάθεια ολικής επαναφοράς της χώρας μας σε αναπτυξιακή τροχιά, η επένδυση στον τουρισμό κρίνεται αναγκαία ως αντίδοτο στην οικονομική κρίση.

Στόχος μας είναι η ανάδειξη της Αθήνας, αλλά και ολόκληρης της Αττικής ως ελκυστικός τουριστικός προορισμός, μέσα από την προβολή της ιστορικής, πολιτιστικής και φυσικής μας κληρονομιάς.

Στις αρμοδιότητές μας, στο άρθρο 186, πργ. 19 αναφέρεται για τον τουρισμό «η κατάρτιση προγραμμάτων για τον τουριστικό σχεδιασμό, καθώς και για την τουριστική ανάπτυξη και προβολή της Περιφέρειας, σε συνεργασία με τον ΕΟΤ και τους Δήμους της Περιφέρειας».
Το περιεχόμενο της αρμοδιότητάς μας είναι γενικό, μας δίνει όμως τη δυνατότητα πρωτοβουλιών, δράσεων, σχεδιασμού και παρεμβάσεων.

Σε πρώτη φάση μας απασχολεί ο συντονισμός όλων των αρμόδιων φορέων. Ο τουρισμός είναι κατεξοχήν μια υπόθεση στην οποία δεν χωρούν μεμονωμένες και αποσπασματικές ενέργειες. Χρειάζεται συνοχή και συνεννόηση.

Γι’ αυτό ξεκινάμε με τη Δημιουργία της «Περιφερειακής Επιτροπής Τουρισμού και Τουριστικής Προβολής» της Περιφέρειάς μας.

Με τη συστράτευση και τη συνεργασία όλων, Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, ΕΟΤ, Δήμοι, Ξενοδόχοι, Εστιάτορες, Μεταφορείς και εκπρόσωποι εργαζομένων στον τουριστικό χώρο, καλούμαστε να ακολουθήσουμε μια ενιαία πορεία ενίσχυσης του τουριστικού ρεύματος στην Αττική.

Η δεύτερη προσπάθειά μας επικεντρώνεται στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απορροφητικότητα των πόρων από τα τομεακά προγράμματα του τουρισμού, μέσα από συγκεκριμένες δράσεις, με μετρήσιμο αποτέλεσμα. Το κάθε ευρώ μετράει και πρέπει να ανταποκρίνεται σε ουσιαστικό έργο.

Με τη δημιουργία ενός ειδικού πόρταλ της Περιφέρειας Αττικής, σκοπεύουμε να διοχετεύσουμε πληροφορίες τουριστικού περιεχομένου προς τους ενδιαφερόμενους.

Όσον αφορά την τουριστική προβολή της Αττικής στο εξωτερικό, εφόσον το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφασίσει, έχουμε τη δυνατότητα να συμμετέχουμε σε τουριστικές εκθέσεις, με περίπτερο. Για τον σκοπό αυτό, έχουν εγγραφεί σχετικές δαπάνες στον προϋπολογισμό.