Ν. Υόρκη: Εορτασμός της 25ης Μαρτίου

Καλεσμένοι εκπροσωπώντας την επιχειρηματική, θρησκευτική και την ελληνική κοινότητας [των Η.Π.Α.] παρακολούθησαν την εκδήλωση αφιερωμένη στην 25η Μαρτίου, η οποία διοργανώθηκε από τον Ροταριανό Όμιλο της Νέας Υόρκης στις 16 Μαρτίου 2018 στη Νέα Υόρκη. Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Γερουσιαστής Νέας Υόρκης, Μάικλ Γιάνναρης.

Η Πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου Νέας Υόρκης, Δρ.  Jasmin Bey Cowin, καλώς όρισε τους καλεσμένους στη 13η συνάντηση του 108ου έτους του Ροταριανού Ομίλου της Νέας Υόρκης και ανακοίνωσε την ανάκρουση των εθνικών ύμνων των Η.Π.Α. και της Ελλάδας.

Το Μέλος του Συμβουλίου του Ροταριανού Ομίλου Νέας Υόρκης και Πρόεδρος του Ελληνικού τμήματος, Χάρης Πατερουλάκης, είπε ότι «[…] η Ελληνική Ημέρα Ανεξαρτησίας σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα για την Ελευθερία, καθώς και οι Αμερικανοί και οι Έλληνες μοιράζονται τις ίδιες ηθικές αξίες.» Επίσης, υπογράμμισε ότι στόχος της εκδήλωσης ήταν η προβολή «της αρχαίας και σύγχρονης Ελλάδας, της Ελλάδα της ανάπτυξης, της Ελλάδας των ευκαιριών για επένδυση και της Ελλάδας ως ενός διεθνούς αναγνωρισης τουριστικού προορισμού όλον τον χρόνο».

Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνος Κούτρας, ευχαρίστησε για την πρόσκληση και ανέφερε ότι στον πλαίσιο του εορτασμού της 25ης Μαρτίου «… αποτιούμε φόρο τιμής προς τη σημαντική υποστήριξη και συνεισφορά των πολλών Αμερικανών Φιλελλήνων ως προς την επιτυχία της Ελληνικής Επανάστασης κατά των Τούρκων», αναφέροντας ταυτόχρονα τη φιλία μεταξύ των Η.Π.Α. και Ελλάδας.

Η Διευθύντρια του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού στη Βόρεια Αμερική, Γρηγορία Καματερού, είπε ότι ήταν τιμή της η πρόσκληση [στην εκδήλωση], ανακοινώνοντας ότι οι διεθνείς αφίξεις, από τις Η.Π.Α. και τον Καναδά το 2017, ήταν άνω περίπου του 40%: «Λόγω της αναπτυσσόμενης τουριστικής μας βιομηχανίας, καταφέραμε να αυξήσουμε τις απευθείας πτήσεις στην Ελλάδα, οι οποίες τώρα εκτελούνται, όχι μόνο το καλοκαίρι, αλλά και ολόκληρο τον χρόνο», εξήγησε. 

Παρουσιάζοντας τον προσκεκλημένο ομιλητή της εκδήλωσης, ο κ. Πατερουλάκης είπε ότι ο Γερουσιαστής Γιάνναρης ήταν ο πρώτος Ελληνοαμερικανός που εκλέχθηκε στη Νέα Υόρκη, υπηρετώντας ως Αναπληρωτής Επικεφαλής Μεινότητας και ότι ορισμένες από της επιτυχίες του Γερουσιαστή ήταν η συγγραφή του πρώτου μεγάλου αντιτρομοκρατικού νόμου της Νέας Υόρκης μετά την 11η Σεπτεμβρίου και η θέσπιση του νόμου για την Ασφάλεια της Μητροπολιτικής Αρχής Μεταφορών (MTA).

Ο Γερουσιαστής Γιάνναρης τόνισε ότι η ομιλία του θα επικεντρωνόταν στην προσωπική του εμπειρία, ως παιδιού Ελλήνων γονιών που ήρθαν στις Η.Π.Α., υπογραμμίζοντας ότι η μεταναστευτική εμπειρία στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αφορά σε ανθρώπους από τόσες πολλές χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, που έχουν μοιραστεί παρόμοια εμπειρία.

Την εκδήλωση τίμησαν με τη παρουσία τους ο Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Παράρτημα Μανχάτταν, Delphi # 25, Αργύρης Αργιτάκος, ο Πρόεδρος της Πολιτιστικής Ομοσπονδίας  Ιονίου, Νίκος Μπάρδης, η Πρόεδρος του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνα, Λυδία Βάγγελος-Καλλιμάνης, ο Αντιπρόεδρος του Ιερού Ναού Αγία Σπυρίδωνα, Τζων Απόστολος, ο Πρόεδρος της ARES Printing and Packaging, Γιώργος Φιλιππίδης και άλλοι.

Φωτογραφίες από την εκδήλωση – Δ. Αφεντούλη:

NY Rotary 4

NYRotary DA2

NYRotary DA