Εκδήλωση μνήμης της Ένωσης «Η Αγία Σοφία» για την άλωση: «Η κερκόπορτα του 1453 και σήμερα»

Μια ιδιαίτερη εκδήλωση διοργάνωσε η Ένωση Κωνσταντινουπολιτών και Μικρασιατών Βόρειας Αττικής «Η Αγία Σοφία» (ΕΝ.ΚΩ.ΜΙ.), με αφορμή την άλωση της Κωνσταντινούπολης και κεντρικό ομιλητή τον Καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής και Διευθυντή του Κέντρου Ανατολικών Σπουδών Παντείου Πανεπιστημίου, κ. Χριστόδουλο Γιαλλουρίδη, με θέμα: «Η κερκόπορτα του 1453 και σήμερα» στις 4/06/13 στο Πνευματικό Κέντρο Αγίου Στεφάνου του Δήμου Διονύσου.

Η εκδήλωση «άνοιξε» με την παρουσίαση των σκοπών της Ένωσης, την ανάδειξη της προσφοράς της βυζαντινής τέχνης και του πολιτισμού από την Πρόεδρο της Ένωσης, Δ. Αφεντούλη, η οποία – μεταξύ άλλων- τόνισε: «Οι ρίζες μας, αλλά και οι διηγήσεις από τους προγόνους μας έχουν ιδιαίτερη σημασία, διότι πέραν από το διδακτικό χαρακτήρα που έχουν για το μέλλον, συμβάλλουν ουσιαστικά στη διατήρηση και διαμόρφωση της ταυτότητας μας».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Χρ. Γιαλλουρίδης υπογράμμισε τις ιστορικές, πολιτικές, πολιτισμικές και άλλες παραμέτρους που οδήγησαν στην άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453. Στη συνέχεια, παρουσίασε αναλογίες του τότε με το σήμερα: «Η Βυζαντινή αυτοκρατορία κατέρρευσε, διότι έκανε τα ίδια λάθη που κάνουν τα τελευταία πενήντα χρόνια οι Έλληνες πολιτικοί. Δεν υπερασπίστηκε το συμφέρον της αυτοκρατορίας η ηγεσία της, όταν μπορούσε να το κάνει. Αφέθηκε στο πλούτο, στη δόξα, στην ύλη, στη διαφθορά, στην κατάρρευση των πνευματικών αξιών».

Στο δεύτερο και τελευταίο μέρος της εκδήλωσης δόθηκε ο λόγος στους προσκεκλημένους, προκειμένου να απευθύνουν ερωτήσεις στον ομιλητή, ο οποίος παρέθεσε ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα στοιχεία στις απαντήσεις του.

Η ΕΝ.ΚΩ.ΜΙ. ευχαριστεί τον Διευθυντή Λυκείου Άνοιξης, κ. Ελ. Χονδρογιάννη για την τεχνική υποστήριξη, τον Δήμο Διονύσου για την παραχώρηση του χώρου, το ανθοπωλείο Paris για τα άνθη, καθώς επίσης τους χορηγούς επικοινωνίας “Local TV” για την τηλεοπτική κάλυψη της εκδήλωσης (localtv.gr), τις εφημερίδες «Βόρεια Προάστια» και «Ποντιακή Γνώμη» και την ιστοσελίδα “Mikrasiatis.gr”.

Τις ευχές του για την ευόδωση των στόχων της Ένωσης απέστειλε ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γ. Σγουρός, ενώ την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Διονύσου, Ι. Κ.αλαφατέλης, η Πρόεδρος Δ.Κ. Αγίου Στεφάνου, Γ. Λυκάκη, ο Πρόεδρος Δ.Κ. Σταμάτας, Κόκκαλης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Διονύσου, Σπ. Σπηλιώτης, Γ. Ζυγούνας και Κ. Κουριδάκης, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και συλλόγων, όπως ο Σύλλογος Γυναικών Αγίου Στεφάνου, οι Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας Διονύσου, η Χορωδία Διονύσου «Σεμέλη», μέλη και φίλοι της Ένωσης.