Ανανέωση θητείας της Eιρηνευτικής Δύναμης του Ο.Η.Ε. στην Κύπρο

FEATUREDΑνανέωση θητείας της Eιρηνευτικής Δύναμης του Ο.Η.Ε. στην Κύπρο

Το Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας χαιρετίζει, με σχετική ανακοίνωσή του, την ομόφωνη απόφαση που έλαβε στις 26 Ιουλίου 2018 το Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.), αναφορικά με την ανανέωση της θητείας της Eιρηνευτικής Δύναμης του Ο.Η.Ε. στην Κύπρο έως τις 31 Ιανουαρίου 2019.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, πριν τη Σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε., ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Ο.Η.Ε. επέδωσε στον Μόνιμο Αντιπρόσωπο του Ο.Η.Ε. της Σουηδίας, η οποία ασκεί την προεδρία του Σώματος κατά τον μήνα αυτό, επιστολή συγκατάθεσης της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως φιλοξενούσας χώρας, για την ανανέωση της εντολής της Δύναμης του Ο.Η.Ε.

Το ψήφισμα – μεταξύ άλλων – επιβεβαιώνει εκ νέου τους όρους εντολής της Δύναμης του Ο.Η.Ε., όπως καθορίζονται στο Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας 186/1964, καθώς και όλα τα ψηφίσματα που αφορούν την Κύπρο και συγκεκριμένα, τα Ψηφίσματα 1179/1998 και 1251/1999. Παράλληλα, κάλεσε την τουρκοκυπριακή πλευρά και την Τουρκία να αποκαταστήσουν το status quo στην περιοχή Στροβιλιών.

Χαιρετίζει τον διορισμό της Ειδικού Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα Ο.Η.Ε. για την Κύπρο, Τζέιν Χολ Λουτ, ενώ καλεί τις δύο πλευρές και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να επιδείξουν πολιτική βούληση και εποικοδομητικό πνεύμα στις συνεχιζόμενες διαβουλεύσεις, υπό την αιγίδα του Ο.Η.Ε. και να τις αξιοποιήσουν, ώστε να επανεκκινηθούν οι διαπραγματεύσεις.

Καλεί την αποφυγή ενεργειών, οι οποίες ενδέχεται να προκαλέσουν ζημία στις προοπτικές επιτυχίας της προσπάθειας.

Βάσει της διατακτικής παραγράφου 16, το ψήφισμα καλεί τον Γ.Γ. να υποβάλει έως τις 15 Οκτωβρίου 2018, Έκθεση Καλών Υπηρεσιών, αναφορικά με τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων της Τζέιν Χολ Λουτ.

Το ψήφισμα καλεί όπως υπάρξει ανταπόκριση στην έκκληση της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων για πρόσβαση σε αρχειακό υλικό αναφορικά με χώρους ταφής αγνοουμένων, λόγω της ανάγκης επιτάχυνσης των εργασιών της Επιτροπής.

Συμπεριλαμβάνει, επιπλέον, αναφορές σε θέματα των Τεχνικών Επιτροπών, μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ενώ παράλληλα, κάνει έκκληση για ενίσχυση της συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών και της νεολαίας, με στόχο την ενδυνάμωση της υποστήριξης της πολιτικής διαδικασίας, κάνοντας αναφορά και στις πρωτοβουλίες διαλόγου ανάμεσα στις δύο κοινότητες, όπως του διαλόγου μεταξύ των θρησκευτικών ηγετών της Κύπρου.

MFA

Πηγή φωτ.: Φωτογραφικό Αρχείο Υπουργείου Εξωτερικών Κυπριακής Δημοκρατίας, με τίτλο «50 Χρόνια UNFICYP – Με εκτίμηση».