Αναβίωσαν μνήμες εισβολής και κατοχής της Κύπρου στη Ν. Υόρκη
Γράφει η Δρ. Δέσποινα Αφεντούλη *
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Εκπρόσωποι ομογενειακών φορέων της Νέας Υόρκης και της Νέας Ιερσέης συμμετείχαν σε πρωτοβουλίες μνήμης της τουρκικής εισβολής και κατοχής της Κύπρου στις 20 Ιουλίου 2024 στο Μανχάταν και υπέρ της συνέχισης του αγώνα για την επίτευξη μια δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού Ζητήματος, στο πλαίσιο της συμπλήρωσης πενήντα χρόνων από τη μαύρη επέτειο που άλλαξε τη μοίρα της Μεγαλονήσου.
Σε σεπτό κλίμα, τελέστηκε αρχιερατικό μνημόσυνο υπέρ των θυμάτων της τουρκικής εισβολής και κατοχής της Κύπρου από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο στον Εθνικό Ιερό Προσκυνηματικό Ναό Αγίου Νικολάου στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Κυπροαμερικανικών Οργανώσεων, της ΠΣΕΚΑ, καθώς επίσης με την υποστήριξη του Γενικού Προξενείου της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη, της ΑΧΕΠΑ, του Κύπροαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και του Ταμείου των Κυπρίων Παιδιών.
Κατά την ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, εξέφρασε – μεταξύ άλλων – την ευχή να εξευρεθεί λύση του Κυπριακού και μην επαναληφθούν γεγονότα, όπως εκείνα της 20ης Ιουλίου 1974, ενώ όπως ανακοινώθηκε, αναχώρησε αργότερα, την ίδια ημέρα για την Κύπρο.
Ακολούθησε συμβολική πορεία προς τον πολυχώρο της 60 Pine Street, η οποία σημειωτέον κέντρισε το ενδιαφέρον των περαστικών, με το σύνθημα στο πανό να αναφέρει χαρακτηρικά: «50 χρόνια κατοχή της Κύπρου – 20 Ιουλίου 1974 – 20 ιουλίου 2024 – Το όνειρο για μια ελεύθερη Κύπρο δεν θα πεθάνει ποτέ».
Πλούσιο σε συναισθήματα και μηνύματα ήταν το πρόγραμμα που ακολούθησε στην 60 Pine Street. Εκτός από την έκθεση φωτογραφίας που φιλοξενήθηκε, με φωτογραφικό υλικό του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας, προβλήθηκαν μαγνητοσκοπημένα μηνύματα του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, και του Υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Κόμπου, ενώ παρατέθηκαν και ομιλίες με ηχηρά μηνύματα.
Κατά το καλώς όρισμά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπροαμερικανικών Οργανώσεων, Κυριάκος Παπαστυλιανού, παρουσίασε ένα συγκινητικό ντοκιμαντέρ της Ομοσπονδίας Κυπροαμερικανικών Οργανώσεων, με μαρτυρίες ανθρώπων που βίωσαν την τουρκική εισβολή και κατοχή της Κύπρου, με αναφορές σε αγνοούμενους.
Εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο αγώνας για την Κύπρο συνεχίζεται, με την ελπίδα της επιστροφής στα σπίτια που άφησαν πίσω τους, ο κ. Παπαστυλιανού ευχαρίστησε του παρευρισκομένους για την τιμητική τους παρουσία και υποστήριξή τους. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε προσωπικό του βίωμα, αναφορικά με την ιστορία του πατέρα του κατά την εισβολή. Όπως είπε ο κ. Παπαστυλιανού, ο ίδιος στάθηκε τυχερός, καθώς ο δικός του πατέρας του επέστρεψε, ενώ οι πατέρες άλλων παιδιών αγνοούνται μέχρι σήμερα.
Ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής Ευάγγελος Σάββα, αναφερόμενος στο ανθρωπιστικό ζήτημα των αγνοουμένων, είπε ότι η μνήμη παραμένει ζωντανή, προσθέτοντας ότι οι αγνοούμενοι θρηνούνται μέχρι σήμερα από τις οικογένειές τους οι οποίες αναμένουν κάποιο νεότερο για να αντιμετωπίσουν την αγωνία για τα αγαπημένα τους πρόσωπα.
Ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στα Ηνωμένα Έθνη, Ιωάννης Σταματέκος, εξέφρασε την υποστήριξη της Ελλάδας προς την Κύπρο και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να κινητοποιηθεί όπως έχει πράξει σε αντίστοιχες καταστάσεις, με την περίπτωση της Κύπρου.
Η περιφερειακή πρόεδρος του Αμερικανοεβραϊκού Συμβουλίου (AJC) σε Γουέσττσεστερ/Φέρφιλντ και πρόεδρος της ομάδας Διπλωματικής Προσέγγισης για την Κύπρο (AJC Westchester/Fairfield regional president-chair of Regional Cyprus Diplomatic Outreach Team), Γουέντι Λάμπκιν (Wendy Lubkin), μετέφερε μήνυμα αλληλεγγύης εκ μέρους του Αμερικανοεβραϊκού Συμβουλίου προς τον κυπριακό λαό, επισημαίνοντας ότι η μαύρη αυτή επέτειος υπενθυμίζει ότι οι πληγές συνεχίζουν να είναι σήμερα ανοικτές.
Ο πολιτειακός βουλευτής της Νέας Υόρκης, Μάικλ Ταννούσης (Michael Tannousis), ο οποίος είναι κυπριακής καταγωγής, μίλησε για την ενδεχόμενη αλλαγή στην κυβερνητική πολιτική των Η.Π.Α. τον ερχόμενο Νοέμβριο, επισημαίνοντας ότι τα ελληνικά εθνικά θέματα, συμπεριλαμβανομένου του Κυπριακού, υπερβαίνουν τις κομματικές ταυτότητες ρεπουμπλικάνων-δημοκρατικών.
Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), Φίλιπ Κρίστοφερ, τόνισε ότι υποστηρίζονται εκείνοι που υποστηρίζουν την Ελλάδα και την Κύπρο, εκφράζοντας παράλληλα ότι υπήρξαν κυβερνήσεις που δεν έμειναν πιστές στις αρχές και στα ιδανικά τους για χάρη της Τουρκίας. Παράλληλα, ανέφερε ότι μια επικείμενη επιστροφή του Μάικ Πομπέο στο Υπουργείο Εξωτερικών θα σήμανε θετικά για την Κύπρο.
Η ομοσπονδιακή βουλευτής της Νέας Υόρκης, Νικόλ Μαλλιωτάκη (Nicole Malliotakis), μίλησε για τη σημασία της υποστήριξης ελληνικής καταγωγής και φιλελλήνων αντιπροσώπων, ώστε να καταστεί σαφής η αδικία που υφίσταται η Κύπρος, καθώς όπως είπε, έχει δοθεί η εντύπωση ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι σύμμαχος των Η.Π.Α.
Ο κ. Κρίστοφερ επεφύλαξε θερμή υποδοχή προς τον βουλευτή, Ρόμπερτ Μενέντεζ τον Νεότερο (Robert Menendez Jr), γιος του φιλέλληνα γερουσιαστή, Μπομπ Μενέντεζ (Bob Menendez). Ο κ. Μενέντεζ ο Νεότερος είπε ότι ο ίδιος και η οικογένειά του αγαπούν την Κύπρο και το λαό της, ενώ δεσμεύτηκε από την πλευρά του να συνεχίσει τον αγώνα για μια δίκαιη λύση, η οποία να οδηγήσει στην επανένωση της Μεγαλονήσου.
- Η Δρ. Δέσποινα Αφεντούλη είναι κοινωνιολόγος και δημοσιογράφος.