Ανοικτή πρόσκληση συμμετοχής στο «Επιμορφωτικό Εκπαιδευτικό Σεμινάριο» της Αρχιεπισκοπής

Ο Δρ Ιωάννης Ευθυμιόπουλος. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση του ίδιου στον «Ε.Κ.».

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Υπό την αιγίδα και παρουσία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Γέροντα Αμερικής κ. Δημητρίου, το Τμήμα Ελληνικής Παιδείας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής διοργανώνει «Επιμορφωτικό Εκπαιδευτικό Σεμινάριο» για πρώτη φορά, με νέα θεματολογία, με τη συμμετοχή της Ομοσπονδίας Ελληνο-Αμερικανών Εκπαιδευτικών και του Οργανισμού «Ελληνική Παιδεία Αμερικής». Το σεμινάριο θα διεξαχθεί τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου, στις 8:30 π.μ., στην αίθουσα «Στηβ Ζερβούδης» της κοινότητας Αγίου Πέτρου του Αποστόλου στο Μπρονξ (3245 Kingsbridge Ave, Bronx, NY 10463).

 

Ο Διευθυντής του Τμήματος Ελληνικής Παιδείας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, Δρ. Ιωάννης Ευθυμιόπουλος, απευθύνει – μέσω του «Ε.Κ.» – ανοικτή πρόσκληση στην Ομογένεια για συμμετοχή στο εν λόγω σεμινάριο: «Για πρώτη φορά στα κοινοτικά και σε άλλα σχολεία της Νέας Υόρκης γίνεται μια τέτοια ημερίδα, με γονείς και δασκάλους. Ο στόχος μας είναι να δώσουμε κίνητρα στην εκμάθηση της γλώσσας μέσω του πολιτισμού, της ιστορίας και της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας».

Αντιστοίχως, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής, Στέλλα Κοκόλη, προσκαλεί όλους τους δασκάλους και τους γονείς να λάβουν μέρος σε αυτό το ιστορικό, όπως το χαρακτήρισε, σεμινάριο που γίνεται για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη.

Η πρόεδρος του Οργανισμού «Ελληνική Παιδεία Αμερικής», Βασιλική Φιλιώτη, ανέφερε ότι είναι σημαντικό γονείς και άλλοι παράγοντες της Ομογένειας να παρακολουθήσουν το συγκεκριμένο σεμινάριο, για να μάθουν πώς θα μπορέσουν να βοηθήσουν καλύτερα το παιδί τους με το διάβασμα στο σπίτι.

Οπως εξήγησε ο Δρ Ευθυμιόπουλος, πρόκειται για ένα θέμα επιστημονικά σύγχρονο, παιδαγωγικά άρτιο, το οποίο έχει απασχολήσει επιστήμονες, έχει εφαρμοστεί σε πανεπιστήμια, ενώ είπε ότι τα τελευταία δύο χρόνια, το εφάρμοσε με επιτυχία το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο της Κύπρου.

Πρόσθεσε ότι «…Οι γλωσσολόγοι λένε σήμερα, αν θέλεις να συγκινήσεις το παιδί με τη γλώσσα, μη το ξεκινήσεις με το συντακτικό και τη γραμματική. Ξεκίνα με θέματα πολιτισμού, ιστορίας, μυθολογίας, όπως κατορθώματα αρχαίων ηρώων, και μετά, δίδαξε σταδιακά, το επιθυμητό».

«Προσδοκούμε, μέσα από εικόνες του βιβλίου και γεγονότα, να περάσουμε μηνύματα, όπως της οικογένειας, της αγάπης, της πίστης, της φιλίας – και αφού βάλουμε το παιδί να τα διηγηθεί, είναι εύκολο μετά, να περάσουμε στο γλωσσικό μέρος. Δηλαδή … να δώσουμε στα παιδιά το έναυσμα εκείνο των συμπερασμάτων που θα είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο. Να βοηθηθούν από τους γονείς τους, να τα προετοιμάσουν», επεσήμανε.

Ενδεικτικά ανέφερε, ότι στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνεται σύντομη παρουσίαση σε οθόνη (projector) ενός θέματος προς συζήτηση και στη συνέχεια, η θεματολογία θα περιλαμβάνει δύο ενότητες: «Αρχαία Ιστορία και Πολιτισμός» και «Αρχαία Ελληνική Μυθολογία».

Επεσήμανε ότι στο σεμινάριο εντάσσει την εξής καινοτομία: «Αντικαθιστώ τον εισηγητή και δίνω τη δυνατότητα στους παρευρισκομένους να μιλήσουν. Ο εισηγητής δίνει την κατεύθυνση… Θα τα καταγράψουμε όλα και θα βγάλουμε συμπεράσματα».

Τόνισε ότι η θεματολογία του σεμιναρίου αναμένεται να συμπεριλαμβάνει πρωτοποριακές πρακτικές μεθόδους συνεργασίας μεταξύ δασκάλων, γονέων και άλλων μελών της οικογένειας, καθώς και κάθε ενδιαφερομένου, με στόχο την καλύτερη δυνατή κατανόηση όσων μαθαίνουν οι μαθητές στο σχολείο, είτε πρόκειται για κοινοτικό, ιδιωτικό σχολείο ή αμερικανικό δημόσιο, όπου διδάσκεται η ελληνική γλώσσα (charter).

Υπογράμμισε ότι είναι πρωτίστως σημαντικό να ενεργοποιηθούν οι γονείς: «Να μπουν μες τις τάξεις να παρακολουθούν – όχι υπό τον τύπο ελέγχου, αλλά βοηθείας με τους δασκάλους που κάνουν το μάθημα. Να γίνονται δηλαδή συναντήσεις γονέων και δασκάλων, όχι δηλαδή μόνο όταν δίνονται οι έλεγχοι. Να κεντρίσουμε την προθυμία των γονιών, να έρχονται, να συμμετέχουν, να μιλούν και τα παιδιά να είναι συμμέτοχοι. Να ‘μπολιάσουμε’ τα παιδιά, με ωραίες ιστορίες, με τον πολιτισμό. Οταν μεγαλώσουν, θα πάρουν αυτό που θέλουν μόνα τους. Ας μην ξεχνάμε ότι η Ορθοδοξία είναι πολιτισμός».

Η θεματολογία θα προέλθει από τα τελευταία βιβλία τα οποία εκδόθηκαν από το Γραφείο Παιδείας της Αρχιεπισκοπής «Ελληνική Ιστορία και Πολιτισμός» και «Αρχαία Ελληνική Μυθολογία».

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το σεμινάριο, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Γραφείο Ελληνικής Παιδείας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής στα:

e-mail: mteleiopoulou@goarch.org ή τηλ.: (212) 774-0233.

Σημειώνεται ότι προσφέρεται δωρεάν στάθμευση στη διεύθυνση 3440 Bailey Avenue, Bronx, NY 10463.

ΠΗΓΗ: Εθνικός Κήρυκας