Κύπρος: Αποκαλυπτήρια μνημείου Μαυρομμάτη και πεσόντων ΕΛΔΥΚ
- Written by Despina Afentouli
Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στα αποκαλυπτήρια του μνημείου Στέλιου Μαυρομμάτη και αξιωματικών της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) και συγκεκριμένα του λοχαγού Σωτήριου Σταυριανάκου, του λοχαγού Βασίλειου Σταμπούλη και του υπολοχαγού Σωτήριου Τσιώνου, στις 5 Οκτωβρίου 2016 στη Λευκωσία.
«Σε αυτό το μνημείο σμίγουν δύο ιστορίες αγώνα. Δύο ιστορίες ηρωισμού, αυτοθυσίας και απέραντης αγάπης για την πατρίδα, από τέσσερις άνδρες που απέδειξαν λόγω και έργω πώς είναι να φυλάς Θερμοπύλες», ανέφερε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι «Σε αυτό το μνημείο, ο Ελληνισμός συναντά την Κύπρο και αρμονικά βαδίζουν τον δρόμο που αιώνες τώρα καθοδηγεί, το όμαιμον, το ομόγλωσσο, το ομόθρησκο και το ομότροπο των Ελλήνων, όπως το συμβολίζει δεκαετίες τώρα η παρουσία της ΕΛΔΥΚ στη χώρα μας.»
Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «Η προτομή του απαγχονισθέντα τον Σεπτέμβρη του 1956 Στέλιου Μαυρομμάτη, θα έχει πια απέναντί της άξιους, ισότιμους τους μάρτυρες της εποποιίας της ΕΛΔΥΚ και των μαχών της του 1974», οι οποίοι, όπως υπογράμμισε ο ίδιος «…με τις μάχες και το αίμα τους ξέπλυναν την προδοσία των χουντικών ανωτέρων τους και κράτησαν έντιμη στα μάτια των Κυπρίων την εικόνα του ελληνικού λαού. Αυτή τη θυσία των Ελλαδιτών ηρώων δεν πρόκειται ποτέ να διαγράψουμε.»
«Οι τρεις αξιωματικοί της ΕΛΔΥΚ είναι μεταξύ εκείνων που έδωσαν τη ζωή τους, για να κρατήσουμε ένα μέρος της πατρίδας μας ελεύθερο, έτσι ώστε να έχουμε ως εφαλτήριο για τον αγώνα που μέχρι σήμερα δίδουμε, προκειμένου να απαλλαχτούμε από το άλγος της κατοχής», επεσήμανε ο κ. Αναστασιάδης.
«Σαράντα δύο χρόνια τώρα βιώνουμε καθημερινά τον εξανδραποδισμό, την εξαφάνιση του ελληνικού στοιχείου από τη βόρεια κατεχόμενη πατρίδα μας», επεσήμανε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Από τη θέση του, είπε ο κ. Αναστασιάδης, έχει την ιστορική ευθύνη να κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, προκειμένου να επιτευχθεί η απαλλαγή από τον κατοχικό στρατό και η επανένωση της Κύπρου, να διασφαλιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλους τους πολίτες, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, να υπάρχει το δικαίωμα ελεύθερης διακίνησης, εγκατάστασης και εξάσκησης επαγγέλματος σε ολόκληρη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, διότι όπως τόνισε, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το νόμιμο κράτος.
«Ο αγώνας είναι πώς ακριβώς να επιτύχουμε να ανατρέψουμε από τη μια τα κατοχικά δεδομένα, αλλά και να αποτρέψουμε την οριστικοποίηση της διχοτόμησης και της τουρκοποίησης ενός μεγάλου μέρους, με κίνδυνο του υπολοίπου της πατρίδας μας», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης, υπογραμμίζοντας ότι «Αυτό είναι που επιτάσσει σήμερα το καθήκον, η Ιστορία, αλλά η θυσία όσων επέτρεψαν ακριβώς από το βήμα που σήμερα κατέχουμε, της Κυπριακής Δημοκρατίας, να διεκδικούμε την ελευθερία μας.»
Επιπλέον, μίλησε για τη διεκδίκηση μιας πατρίδας, όπου οι κάτοικοί της θα αγωνίζονται για να γίνει «παράδειγμα ειρηνικής συμβίωσης και προκοπής» και σε αυτή την προσπάθεια, εξέφρασε την ελπίδα ανταπόκρισης και από την πλευρά της Τουρκίας.
Διαβεβαίωσε ότι στις διαπραγματεύσεις γνωρίζει πώς να διεκδικήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα του λαού, ότι δεν θα δεχθεί «τίποτα λιγότερο από ό,τι ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος», καθώς και ότι η λύση μπορεί να είναι ακόμη και ένας «οδυνηρός συμβιβασμός», ο οποίος θα προέλθει από τις δυνατότητες που ακολούθησαν οι μέχρι σήμερα ηγέτες, δηλαδή «μέσα από τον ειρηνικό διάλογο, βασισμένο σε αρχές και αξίες των Ηνωμένων Εθνών και σήμερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»
Τέλος, συνεχάρη τους συντελεστές του έργου, το Συμβούλιο του Σωματείου Μαυρομμάτης και τον Πρόεδρο, Κύπρο Παπαδόπουλο, ενώ προέβη σε ξεχωριστή μνεία στον καθηγητή και γλύπτη Χρίστο Συμεωνίδη, ο οποίος φιλοτέχνησε τις προτομές.
Πηγή: http://www.newgreektv.com/2013-09-18-19-03-02/2013-09-18-19-05-02/item/20953-kypros-apokalyptiria-mnimeiou-mavrommati-kai-pesonton-eldyk