Διάλεξη για τα Σεπτεμβριανά στο Φέρβιου Νέας Ιερσέης
Στο πλαίσιο της διάλεξης, με τίτλο: «6-7 Σεπτεμβρίου 1955: Σχέδιο αφανισμού της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας της Κωνσταντινούπολης από το κράτος της Τουρκίας», προβλήθηκε η ταινία «Φρικτή Νύχτα» του Γιώργου Μουτεβελλή.
Η Δρ Δέσποινα Αφεντούλη, δημοσιογράφος-κοινωνιολόγος, στην ομιλία της ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι η διάλεξή της βασίζεται στη διδακτορική διατριβή της, με τίτλο «Η θέση του βρετανικού Τύπου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, 1955-1965», η οποία εκδόθηκε το 2012 ως βιβλίο.
«Ερεύνησα τον βρετανικό Τύπο στο παράρτημα της Βρετανικής Βιβλιοθήκης στο Λονδίνο και εμπλούτισα -μεταξύ άλλων- την έρευνά μου με αρθρογραφικές και βιβλιογραφικές πηγές και συνεντεύξεις. Θέλω να πιστεύω ότι το υλικό χρησιμοποιήθηκε με την καλύτερη δυνατή αντικειμενικότητα, ώστε να είναι χρήσιμο σε κάθε ερευνητή και ενδιαφερόμενο. Οι πληγές είναι ανοικτές και, δυστυχώς, δεν περιορίζονται στα Σεπτεμβριανά και στις απελάσεις του 1964, αλλά και σε άλλες ενέργειες, όπως το κλείσιμο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
»Η αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας είναι σημαντική, όχι μόνο για τις σχέσεις της σύγχρονης Τουρκίας με τις μειονότητές της, αλλά και γιατί αποτελεί διακύβευμα εκδημοκρατισμού του κράτους της Τουρκίας και ως εκ τούτου, για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων».
Ο ιερατικός προϊστάμενος της Αναλήψεως, π. Χρήστος Παππάς, μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» χαρακτήρισε την ενημέρωση των ιστορικών γεγονότων ως υποχρέωση των Ελλήνων.
«Να θυμόμαστε, να τιμούμε, να μνημονεύουμε και να βλέπουμε τα λάθη τα οποία έχουν γίνει ώστε να μην επαναληφθούν. Ο λαός που δεν γνωρίζει την Ιστορία του είναι καταδικασμένος να πεθάνει», είπε.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Εκπαιδευτικών Νέας Υόρκης «Προμηθεύς», Μερόπη Κυριάκου, τόνισε ότι σε μία εποχή όπου η Ιστορία μπαίνει σε δεύτερη μοίρα λόγω πολιτικών και μη συμφερόντων, εκδηλώσεις όπως αυτή δίνουν την ευκαιρία στους ομογενείς να μαθαίνουν, να θυμούνται και να διατηρούν για πάντα στη μνήμη τους τα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα. «Πρόκειται για την πρώτη εκδήλωση του συλλόγου μας κάτω από τη νέα διοίκηση και αισιοδοξούμε σε παρόμοιες, εξίσου σημαντικές, διαλέξεις», επεσήμανε.
Ο πρόεδρος της Ελληνο-Αμερικανικής Ακαδημίας Φιλοσοφίας, Επιστήμης και Παιδείας, Δρ Δημοσθένης Τριανταφύλλου, συνεχάρη όλους τους συντελεστές για την τέλεια οργάνωση. «Είμαι περήφανος που η διάλεξη γίνεται σε αυτήν εδώ την κοινότητα στην οποία το Ελληνοχριστιανικό πνεύμα ανθεί και δημιουργεί συνεχώς», ανέφερε.
Η πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας της Αναλήψεως, Πωλίν Τασιγιάννη, συνεχάρη την Δρ Δέσποινα Αφεντούλη για την άρτια παρουσίαση και ευχαρίστησε τον κόσμο που τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση.
Ο πρόεδρος της AHEPA Στάτεν Αϊλαντ, Δρ Ιωάννης Αντωνόπουλος, ανέφερε ότι διαλέξεις σαν αυτή δίνουν την ευκαιρία, ειδικά στη νέα γενιά, να μάθει τα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν τότε στην Κωνσταντινούπολη, τα οποία, όπως είπε, δυστυχώς συνεχίζονται με άλλο τρόπο και σήμερα.