Δρ. Δ. Αφεντούλη: Μοναδικός ο ρόλος των κοινοτικών ΜΜΕ

By Newsroom

Η Δρ. Δέσποινα Αφεντούλη.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Μοναδικός και αναντικατάστατος είναι ο ρόλος των κοινοτικών μέσων μαζικής ενημέρωσης» επεσήμανε η κοινωνιολόγος – δημοσιογράφος και παραγωγός της εκπομπής «Modern Odyssey», Δρ. Δέσποινα Αφεντούλη κατά την διάρκεια της ομιλίας της στην συνέντευξη τύπου που διοργανώθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2024 στο Καπιτώλιο στο ‘Αλμπανι της Νέας Υόρκης.

Η Δρ. Αφεντούλη συμμετείχε για δεύτερη χρονιά στην συνέντευξη με αφορμή την Ημέρα των Κοινοτικών Μέσων και εστίασε την προσοχή της στον ρόλο της ποιοτικής δημοσιογραφίας και κυρίως στην σπουδαιότητα της καταγραφής των αγνώστων ή ακόμη και των υποβαθμισμένων ιστοριών των ατόμων και των συλλογικοτήτων στην ενημέρωση του κοινού.

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της παρέμβασης της Δρ. Δέσποινας Αφεντούλη σε απλή μετάφραση:

Ευχαριστώ πολύ για την τιμή και την ευκαιρία για να συμμετέχω στην Ημέρας υπέρ των Κοινοτικών Μέσων για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Βρισκόμαστε εδώ, στο Καπιτώλιο για έναν σημαντικό σκοπό. Είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε τον Νόμο Επανεπένδυσης των Κοινοτικών Μέσων (Community Media Reinvestment Act) – ένα Νομοσχέδιο της Γερουσίας της Νέας Υόρκης (New York State Senate) και της Ολομέλειας της Βουλής της Νέας Υόρκης (New York State Assembly) για την υποστήριξη της συνέχισης λειτουργίας στο μέλλον των Δημοσίων, Εκπαιδευτικών και Κρατικών Κοινοτικών Μέσων σε ολόκληρη την Πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Το Νομοσχέδιο 2581 της Γερουσίας της Νέας Υόρκης και το Νομοσχέδιο A5900 της Ολομέλειας της Βουλής της Νέας Υόρκης συνιστούν την εφαρμογή ενός έμμεσου τέλους στις μεγάλες εταιρείες ζωντανής και δορυφορικής μετάδοσης, όπου μέρος των εσόδων θα διοχετεύεται σε Δημόσια, Εκπαιδευτικά και Κρατικά Κοινοτικά Μέσα.

Σε μια δημοκρατική κοινωνία, οι πολίτες προβαίνουν σε συνειδητές επιλογές βάσει της ενημέρωσης που λαμβάνουν από τα Μέσα Ενημέρωσης, εκφράζονται ελεύθερα σε θέματα πολιτικής φύσεως και διαβεβαιώνονται ότι οι αιρετοί εκπρόσωποι τηρούν τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις τους.

Αυτό ακριβώς κάνουν τα κοινοτικά Μέσα Ενημέρωσης και τα δίκτυα, όπως το BronxNet TV. Πρόκειται για τοπική Δημοσιογραφία των πολιτών. Οι πολίτες έχοντας ίση συμμετοχή στην τεχνολογία, σε στούντιο και σε τοπικά πολυ-επίπεδα κανάλια, συμβάλλουν στην καλλιέργεια μια ενημερωμένης και ενεργοποιημένης κοινωνίας.

Ενώ ως τέταρτος πυλώνας της δημοκρατίας, τα Μέσα Ενημέρωσης έχουν μεγάλη δύναμη και ευθύνη σε μια κοινωνία, τα Κοινοτικά Μέσα συμβάλλουν σημαντικά στην ενεργοποίηση των κοινοτήτων στην περιφέρεια.

Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντικό να δίνεται η ευκαιρία στα Μέσα Ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των Κοινοτικών Μέσων, να εξελιχθούν, με νομοθεσίες που υποστηρίζουν την ύπαρξής και ανάπτυξή τους.

Ευχαριστώ το BronxNet και ιδιαίτερα τον Εκτελεστικό Διευθυντή του BronxNet, Michael Max Knobbe, που μου προσέφερε την ευκαιρία να μοιραστώ την εκπομπή μου “Modern Odyssey” μέσω του BronxNet – όπου παρουσιάζω ανθρώπινες ιστορίες και θέματα που δεν έχουν προβληθεί ή έχουν ανεπαρκώς ή πλημμελώς αναφερθεί, ωστόσο έχουν αξία να προβληθούν.

Και να θυμάστε ότι δεν πρόκειται μόνο για την επιβίωση των Μέσων Ενημέρωσης, αλλά και για τη διάσωση της Ποιοτικής Δημοσιογραφίας, συμπεριλαμβανομένης της Κοινοτικής Ποιοτικής Δημοσιογραφίας, καθώς και για τους δημοσιογράφους που αγωνίζονται για το καλύτερο – το άριστο.

Υποστήριξτε την Ερευνητική Δημοσιογραφία και τα Ειδικά Ρεπορτάζ. Τα ελεύθερα Μέσα Ενημέρωσης καταδεικνύουν την ποιότητα της Δημοσιογραφίας. Οι δημοκρατίες ανθούν όταν υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες για τους πολίτες, καλύτερη έκβαση θεμάτων για τις κοινότητες και περισσότερες δίκαιες κοινωνίες. Ευχαριστώ!

Πηγή: Αναμνήσεις