«Οι μεγάλες αλλαγές γίνονται με τη συμμετοχή» – Συνέντευξη στην Άννα Χοχλάκη από την εφ. “Δυτική Όχθη”

«Οι μεγάλες αλλαγές γίνονται με τη συμμετοχή» δηλώνει στην εφ. “Δυτική Όχθη”, η Δέσποινα Αφεντούλη

Άρθρο στην Δυτική ΌχθηΣυντάχθηκε απο τον/την Άννα Χοχλάκη

Πέμπτη, 17 Φεβρουάριος 2011

Με σημαντικό εφόδιο τις σπουδές της σε ελληνικά και ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και την ενεργή συμμετοχή της σε Ενώσεις, Συλλόγους και Οργανισμούς, η ειδική συνεργάτης της υφυπουργού Παιδείας και περιφερειακή σύμβουλος Αττικής Δέσποινα Αφεντούλη, κολυμπά ήδη στα βαθιά νερά της Αυτοδιοίκησης. Μιλώντας στη ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ χαρακτηρίζει την εφαρμογή του «Καλλικράτη» ως μια πρωτόγνωρη εμπειρία και πρόκληση ταυτόχρονα, επιμένει ότι οι μεγάλες αλλαγές γίνονται με τη συμμετοχή και όχι με την αποχή και εκφράζει την αποφασιστικότητα των εκλεγμένων της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης να πετύχουν το στόχο τους, προς όφελος των πολιτών.

Συνέντευξη στην Άννα Χοχλάκη

Η περιφερειακή αυτοδιοίκηση καλείται όχι απλώς να γίνει πράξη αλλά να λειτουργήσει άμεσα προς όφελος των πολιτών, όπως προβλέπει ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ. Πόσο εύκολο είναι αυτό;

Αναμφίβολα, η μετάβαση από τον παλαιό στο νέο θεσμό δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά απαιτεί και προϋποθέτει την υλοποίηση μιας σειράς πραγμάτων. Στόχος μας είναι η νέα αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» να εφαρμοστεί το δυνατόν καλύτερα. Σε πρώτη φάση το στοίχημα είναι η εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών των πρώην Νομαρχιών Αττικής που πλέον συναποτελούν την Περιφέρεια Αττικής, καθώς και η εξυπηρέτηση του πολίτη. Η ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττικής (www.patt.gov.gr) εμπεριέχει χρήσιμες πληροφορίες όσον αφορά τα τηλέφωνα και τις διευθύνσεις των υπηρεσιών. Επιπλέον, αποσκοπάται ο περιορισμός των λειτουργικών δαπανών, με διαφάνεια και ορθή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών. Έπονται οι αναπτυξιακές και κοινωνικές δράσεις για τις οποίες έχουμε δεσμευτεί προεκλογικά.

Ποιο είναι το όφελος από την καινούρια κατάσταση που διαμορφώνεται σε αυτοδιοικητικό επίπεδο;

Μέσα από την εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης», κεντρικός στόχος είναι η αμεσότερη, αλλά και ποιοτικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Με τη διοικητική αποκέντρωση, οι Δήμοι και οι Περιφέρειες γίνονται οικονομικά αυτοτελείς και διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε θέματα τοπικού ενδιαφέροντος. Ο θεσμός της αιρετής Περιφέρειας και η διαφάνεια ενισχύουν τη δημοκρατική λειτουργία της αυτοδιοίκησης. Προωθείται η πράσινη ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα σε περιφερειακό επίπεδο και προσαρμόζεται η ελληνική νομοθεσία με το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Έχετε ζήσει στην Αγγλία. Ποιες είναι οι διαφορές στο κομμάτι της αυτοδιοίκησης με την Ελλάδα;

Η σύγκριση του αυτοδιοικητικού συστήματος ανάμεσα στις δύο χώρες μπορεί να γίνει μετά την πλήρη εφαρμογή του «Καλλικράτη» στην Ελλάδα. Στη Μεγάλη Βρετανία διενεργούνται δημοτικές εκλογές κάθε τέσσερα χρόνια. Κάθε δήμος χωρίζεται σε περιοχές και κάθε περιοχή εκπροσωπείται από τρεις δημοτικούς συμβούλους. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση χρηματοδοτείται από το κεντρικό κράτος, τους δημοτικούς φόρους, την αξιοποίηση ακινήτων, αλλά και από πρόστιμα, π.χ. παράνομης στάθμευσης, από την έκδοση οικοδομικών αδειών κτλ. Ο δημοτικός φόρος (Council Tax) αποτελεί βασική πηγή εσόδων των δήμων και το ύψος του ποικίλει ανάλογα με το δήμο, την περιοχή και την αντικειμενική αξία των ακινήτων της κάθε περιοχής. Οι δήμοι είναι υπεύθυνοι για την παιδεία (κτιριακό, συντήρηση, σίτιση μαθητών κ.ά.), τις κοινωνικές υπηρεσίες (δημοτικά ιατρεία, κοινωνικοί λειτουργοί, στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων, όπως οι ηλικιωμένοι, οι άστεγοι, οι ανήλικες), τη δημοτική αστυνομία, τις πολιτιστικές και περιβαλλοντικές δραστηριότητες, τους δρόμους και τα πεζοδρόμια, τα πάρκα, την πολιτική προστασία κτλ. Κάθε νέο μέτρο λαμβάνεται έπειτα από συνεχή διαβούλευση με τους πολίτες και αιτιολογείται με εμπεριστατωμένη μελέτη. Οι πολίτες εξυπηρετούνται άμεσα τηλεφωνικώς, δια ταχυδρομικής ή ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. Η συγκομιδή των απορριμμάτων γίνεται κατά κανόνα μία φορά την εβδομάδα. Ορισμένοι δήμοι για λόγους περικοπής δαπανών περισυλλέγουν τα απορρίμματα κάθε δυο εβδομάδες. Προηγουμένως όμως, έχουν προμηθεύσει τους δημότες με κάδους ξεχωριστούς για ανακυκλώσιμα, οργανικά ή άλλα απορρίμματα. Σε γενικές γραμμές, το βρετανικό σύστημα αυτοδιοίκησης λειτουργεί ευέλικτα και ουσιαστικά προς όφελος του πολίτη.

Οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης έχουν το θεσμό της αιρετής περιφέρειας, η οποία ασκεί τη δική της πολιτική, γιατί έχει όλα εκείνα τα θεσμικά και οικονομικά μέσα που απαιτούνται για να το κάνει. Η Ελλάδα μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό;

Σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, η επιτυχία του θεσμού της αιρετής περιφέρειας είναι επιβεβλημένη. Μέσα από το πρόγραμμα «Καλλικράτης» εξασφαλίζονται νομοθετικά οι πόροι για την Περιφέρεια. Το ΦΠΑ, το ΕΣΠΑ, αλλά και ο φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων αποτελούν πηγές εσόδων για την Περιφέρεια. Η πλήρης αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ μπορεί να συμβάλλει στην αναπτυξιακή δυναμική της χώρας. Με πολλή δουλειά, συνεργασία και ομοψυχία μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Εκλεγήκατε πρώτη σε ψήφους περιφερειακή σύμβουλος Ανατολικής Αττικής. Αυτό συνεπάγεται μεγαλύτερη ευθύνη;

Διακατέχομαι από αίσθημα ευθύνης από την πρώτη στιγμή που αποφάσισα να συμμετέχω ως υποψήφια στις εκλογές. Το μέγεθος της ευθύνης σχετίζεται πρωτίστως με την ευσυνειδησία και τον χαρακτήρα του κάθε ατόμου και όχι με τον αριθμό των ψήφων. Η ανάδειξη του συνδυασμού μας είναι αποτέλεσμα μιας συλλογικής προσπάθειας. Νιώθω ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη για το αποτέλεσμα και ευχαριστώ θερμά τους συμπολίτες μου για την εμπιστοσύνη τους στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές.

Ποιες είναι οι αρμοδιότητες που θα αναλάβετε ως περιφερειακή σύμβουλος;

Είμαι αναπληρωματικό μέλος της Οικονοµικής Επιτροπής, καθώς και της Μητροπολιτικής Επιτροπής Τομέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικών Αναπλάσεων.

Κάθε αρχή και δύσκολη, λένε. Σας φοβίζει το ενδεχόμενο έλλειψης οργάνωσης;

Όντως, η εφαρμογή του «Καλλικράτη» είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία και χρειάζεται χρόνο, ωστόσο δεν παύει να είναι μια πρόκληση, απαραίτητη για τον εκσυγχρονισμό της χώρας μας. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο, είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε και θα πετύχουμε. Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός διαθέτει αυτοδιοικητική εμπειρία και έχει επιδείξει ικανότητα, συνέπεια, έργο και ορθή οικονομική διαχείριση, με πλεόνασμα 217 εκατ. ευρώ ως Νομάρχης Αθηνών. Η Περιφέρεια Αττικής ήδη από τις 3.1.11 βρίσκεται στην υπηρεσία του πολίτη και αγωνιζόμαστε ακατάπαυστα για το καλύτερο.

Έχετε πλούσια δράση στα κοινά, αν και νέα σε ηλικία. Τι σας ώθησε να αφιερώνετε ένα μεγάλο κομμάτι του χρόνου σας, σε δημόσιες δραστηριότητες;

Το νεαρό της ηλικίας μου – είμαι 29 ετών- δεν πιστεύω ότι θα έπρεπε να προκαλεί εντύπωση, δεδομένου ότι ιδιαίτερα στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές συμμετείχαν αρκετοί νέοι σε ηλικία υποψήφιοι. Απλά είναι θέμα προτεραιοτήτων. Η συμμετοχή στα κοινά ενδυναμώνει το θεσμό του εθελοντισμού και ενεργοποιεί τα μέλη της κοινωνίας, ώστε να μην παραμένουν απλοί θεατές, αλλά να γίνονται συνδιαμορφωτές των πραγμάτων. Οι μεγάλες αλλαγές γίνονται με τη συμμετοχή και όχι με την αποχή. Ο καθένας από εμάς, από όποια θέση και αν βρίσκεται, μπορεί να προσφέρει. Αρκεί να υπάρχει η βούληση.

Η συναναστροφή σας με νέους, είτε μέσα από το υπουργείο Παιδείας, όπου είστε ειδική συνεργάτης, είτε μέσα από την αυτοδιοίκηση, σας δίνει την εντύπωση ότι ασχολούνται με τα κοινά και την πολιτική ή οδηγούμαστε σε ένα α-πολιτικό μοντέλο κοινωνίας και σε μια γενική αδιαφορία;

Αποφεύγω τις γενικεύσεις. Η νέα γενιά αφουγκράζεται τη δυσμενή οικονομική περίοδο που βιώνουμε ως χώρα και τον αντίκτυπο που έχει σε προσωπικό επίπεδο. Ζούμε σε μια περίοδο αναθεώρησης πολλών πραγμάτων, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε δεδομένα. Οι νέοι πρέπει να ενθαρρύνονται, ώστε να συμμετέχουν στα κοινά και να τους δίνεται η ευκαιρία ουσιαστικής και όχι τυπικής συμμετοχής.

Ποιος είναι ο προσωπικός στόχος της Δέσποινας Αφεντούλη;

Ο στόχος δεν είναι προσωπικός αλλά συλλογικός. Επιζητώ να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις για την ανάδειξη της Αττικής και της αποτελεσματικής επίλυσης των προβλημάτων της περιοχής.

Link: http://www.doxthi.gr/topika/periferia-attikis/1176-l——r——-