Εγκαίνια Βιβλιοθήκης του Queens College

Εγκαίνια Βιβλιοθήκης του Queens College

FEATUREDΕγκαίνια Βιβλιοθήκης του Queens College

Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, στα εγκαίνια της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Queens College Νέας Υόρκης τα οποία συμβολικά έλαβαν χώρα στο Μανχάτταν, στο πλαίσιο της εκδήλωσης με τίτλο «Αρχειοθετώντας την ελληνοαμερικανική εμπειρία τον 21ο αιώνα. Το ελληνοαμερικανικό ερευνητικό σχέδιο στο Κολλέγιο Κουίνς» (“Archiving the Hellenic-American Experience in the 21st Century. The Hellenic American Project at Queens College”), που διοργάνωσε ο οργανισμός «Ανατολικο-Μεσογειακή Επιχειρηματική Πολιτισμική Συμμαχία” (EMBCA), σε συνεργασία με το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο (AHI)-Παράρτημα Νέας Υόρκης και την Ελληνοαμερικανική Εκπαιδευτική Προοδευτική Οργάνωση ΑΧΕΠΑ (AHEPA) – Παράρτημα Delphi 25.

Tsipras QC

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας.

Κατά τον χαιρετισμό του ο πρωθυπουργός, επεσήμανε – μεταξύ άλλων – ότι γίνονται προσπάθειες, ώστε να ξεπεραστεί η κρίση, με αξιοπρέπεια για τους Έλληνες, σε πολύ δύσκολες συνθήκες, ενώ τόνισε ότι «το μήνυμα είναι ότι είμαστε εδώ, προσπαθούμε, αγωνιζόμαστε για τις ιδέες μας, τις αξίες μας, για τις αρχές μας και με τη δική σας υποστήριξη, θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες.»

Αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση, ο πρωθυπουργός δήλωσε υπερήφανος που οι Έλληνες και ιδιαίτερα εκείνοι που ζουν στα νησιά και παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται τα τελευταία έξι χρόνια σε ύφεση και κατάσταση φτώχειας, «καταφέραμε να αναδείξουμε το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης […]», ενώ επεσήμανε ότι «την ίδια ώρα […] κάποιοι άλλοι στην Ευρώπη, ίσως πιο εύποροι, έχτιζαν φράχτες και τείχη για να προστατεύσουν το εαυτό τους από αυτούς τους πρόσφυγες […]».

«Αυτή είναι η κληρονομιά μας», τόνισε ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι η λέξη «φιλότιμο» δεν μεταφράζεται στα αγγλικά, ωστόσο αυτό ήταν το ισχυρό μήνυμα της Ελλάδας προς την παγκόσμια κοινότητα.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο καθηγητής Κοινωνιολογίας του Queens College της Νέας Υόρκης και επικεφαλής της έρευνας Προφορικής Ιστορίας (“The Oral History Project”), Νίκος Αλεξίου, ο οποίος παρουσίασε το θέμα “Προφορική Ιστορία και το ελληνοαμερικανικό ερευνητικό σχέδιο στο Κολλέγιο Κουίνς” (“Oral History and Hellenic American Project at Queens College”), το οποίο αποτελεί διευρυμένο ακαδημαϊκό πρόγραμμα του “Oral History Project”, ενώ ο ίδιος καλώς ορίζοντας τον πρωθυπουργό, ανακοίνωσε ότι αναμένεται η σύνδεσή της Βιβλιοθήκης του Queens College με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους.

Oμιλητές της εκδήλωσης ήταν επίσης, ο καθηγητής Ιστορίας στο Χέιβερφορντ Κόλετζ (Haverford College) της Πενσυλβάνια, Αλέξανδρος Κιτρόεφ, με θέμα ομιλίας «Ελληνοαμερικανικά Αρχεία και διατήρηση της κληρονομιάς στις Η.Π.Α.» (“Greek American Archive & Heritage Preservation Throughout the United States”), καθώς και ο επικεφαλής της βιβλιοθήκης και του αρχείου του Εllis Ιsland, Γιώργος Τσέλος, με θέμα «Προφορική ιστορική συλλογή του Έλλις Άιλαντ και άλλα Αρχεία» (“Ellis Island Oral History Collection and other Archives”).

Την εκδήλωση παρουσίασε και συντόνισε ο πρόεδρος-ιδρυτής της EMBCA, Λούης Κάτσος, ο οποίος είναι και πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου (AHI)- Παράρτημα Νέας Υόρκης και διευθυντής Ελληνισμού της ΑΧΕΠΑ – Περιφέρεια 6.

Οι καθηγητές κ.κ. Νίκος Αλεξίου και Αλέξανδρος Κιτρόεφ, προσέφεραν από ένα βιβλίο στον Έλληνα πρωθυπουργό, μια συλλογή ποιημάτων ο πρώτος, ενώ ο δεύτερος ένα βιβλίο για την ποδοσφαιρική ομάδα του Παναθηναϊκού.

QC PR

Φωτογραφία [από δεξιά]: Ο Ν. Αλεξίου, ο Γ. Τσέλος, ο Λ. Κάτσος, ο Α. Κιτρόεφ και ο Γ. Φωτιάδης.

Πηγή: http://www.newgreektv.com/2013-09-18-19-03-02/2013-09-18-19-05-38/item/20831-egkainia-vivliothikis-queens-college