Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο: Κλίμα αισιοδοξίας στην πρώτη συνάντηση μαθητών-δασκάλων
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σε κλίμα αισιοδοξίας, με χαμόγελα και την ενεργό συμμετοχή των μαθητών, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη πρώτη συνάντηση μαθητών και δασκάλων του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου (The Greek-American Institure/GAI) στις 6 Σεπτεμβρίου 2019 στο Μπρονξ (3573 Bruckner Blvd, The Bronx, NY 10461).
Τη συνάντηση συντόνισε ο νέος διευθυντής του Ινστιτούτου, Τζον Αττάνας (John Attanas), ο οποίος υπηρετούσε για χρόνια ως υποδιευθυντής, στο πλευρό της μέχρι πρότινος διευθύντριας, Αννας Προκόπ.
Πριν την έναρξη της συζήτησης, δυο μαθητές του σχολείου, αναλαμβάνοντας χρέη σημαιοφόρου, περπάτησαν, κρατώντας την ελληνική και την αμερικανική σημαία, αντίστοιχα.
Ακολούθησε η απαγγελία του όρκου στην αμερικανική σημαία και η προσευχή «Πάτερ Ημών».
Κατά τον χαιρετισμό του, ο κ. Αττάνας, μέσα από διαλογική συζήτηση με τους μαθητές, επεσήμανε τις αλλαγές που σημειώθηκαν στο σχολείο, ενώ εξέφρασε μέσω του «Ε.Κ.» τις ευχές του για «μια παραγωγική, χαρούμενη και ήρεμη σχολική χρονιά…».
Αναφερόμενος στην ανάληψη των νέων του καθηκόντων, δήλωσε: «Αισθάνομαι ενθουσιασμένος …, που είναι η πρώτη μου χρονιά ως ο νέος διευθυντής του Ινστιτούτου. Είμαι στο σχολείο 15 χρόνια, αλλά τώρα που ανέλαβα χρέη διευθυντή, έχω να κάνω πολλά περισσότερα … – ακόμα διδάσκω στην 8η και 7η τάξη – … είμαι τυχερός που έχω καλούς συνεργάτες, όπως η Σύνθια Δάφνη (Cynthia Dafnis)».
Η υποδιευθύντρια του Ινστιτούτου, Σύνθια Δάφνη, διευκρίνισε στον «Ε.Κ.», ότι σκοπός αυτής της συνάντησης ήταν η γνωριμία και ο χαιρετισμός παλαιών και νέων εκπαιδευτικών με τους μαθητές, η συζήτηση για τις μαθητικές στολές, η ανακοίνωση του τραγουδιού, που θα αποτελεί το θέμα της νέας σχολικής χρονιάς και η συζήτηση με θέμα την καλή συμπεριφορά και την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου ενδοσχολικής βίας (bullying). Στο πλαίσιο αυτό, είπε ότι προγραμματίστηκε για πρώτη φορά φέτος, η παρουσίαση σχετικού θεατρικού έργου (σκετς).
Ο κ. Αττάνας, αναφερόμενος στο φετινό σχολικό πρόγραμμα, είπε: «Δίνουμε πάντα προτεραιότητα στη δημιουργικότητα και στην κριτική σκέψη και τώρα που είμαι διευθυντής, θα δώσουμε ακόμη μεγαλύτερη έμφαση. Επίσης, θα κάνουμε λιγότερες τυποποιημένες εξετάσεις. … Θέλουμε οι μαθητές να κάνουν περισσότερο μάθημα…».
Εξέφρασε τον ενθουσιασμό του που οι τάξεις 1η και 4η έχουν καινούριες δασκάλες, ενώ είπε ότι φέτος, ο αριθμός των μαθητών ελαφρώς μειώθηκε σε σχέση με πέρυσι, επειδή αποφοίτησαν ή μετακόμισαν: «Ποτέ (οι μαθητές) δεν άλλαξαν σχολείο, επειδή δεν ήθελαν να είναι εδώ (στο GAI)».
Η κα Δάφνη είπε ότι υπάρχουν γονείς που επιλέγουν το GAI, επειδή παρέχει υψηλής ποιότητας παιδεία: «…Είμαστε ακόμα πολύ περήφανοι που … έχουμε μαθητές από την περιοχή Γουέσττσεστερ, ακόμα και από πιο μακριά, όπως το Στάμφορτ του Κονέκτικατ…».
Επεσήμανε δε, ότι έγιναν επιπλέον αλλαγές στο σχολείο: «…Βάψαμε το σχολείο από κίτρινο σε μπλε, οι δασκάλες μας έχουνε βάλει πολλά χρώματα μες την τάξη, για να κάνουν τα παιδιά να σκέφτονται πιο δημιουργικά με αυτά τα έντονα χρώματα, έχουμε καινούρια παιδική χαρά που τη δώρισε η οικογένεια Μακούκα, καινούριους δασκάλους, καινούριο ελληνικό πρόγραμμα ελληνικής γλώσσας».
Αναφερόμενη στα προγράμματα 3Κ και PKA (Pre-K for All), τα οποία χρηματοδοτούνται από την Πολιτεία, διευκρίνισε: «Τώρα έχουμε ένα εκπληκτικό πρόγραμμα, το 3Κ …. Σε αυτό το πρόγραμμα έχουμε 12 μαθητές, ηλικίας τριών ετών. Εχουμε νέα έπιπλα, νέα παιγνίδια, νέους δασκάλους… Εχουμε και το πρόγραμμα PKA, για μαθητές ηλικίας τεσσάρων ετών. Σε αυτό, έχουμε δύο τάξεις, με συνολικά 30 μαθητές».
Μιλώντας στον «Ε.Κ.», η δασκάλα Ελληνικών, Γιώτα Παπαγρηγορίου, η οποία από φέτος, είναι υπεύθυνη του Ελληνικού Προγράμματος, είπε ότι δεδομένου ότι μεγάλος αριθμός των μαθητών του σχολείου δεν είναι ελληνικής καταγωγής, γίνεται προσπάθεια ανασύνταξης και αναβάθμισης του προγράμματος της ελληνικής γλώσσας, ενώ ακολουθείται συνδυασμός αμερικανικών και ευρωπαϊκών προτύπων διδασκαλίας των σύγχρονων, ξένων γλωσσών: «Ο στόχος μας είναι στο τέλος του Γυμνασίου όλα τα παιδάκια … να είναι σε θέση να μιλάνε ελληνικά».