“Ο εναλλακτικός τουρισμός στην Αττική. Προοπτικές και δυνατότητες.”- Ομιλία της Δ. Αφεντούλη στο 1ο Αγροφεστιβάλ Αχαρνών

Ομιλία της Δ. Αφεντούλη, με θέμα «Ο εναλλακτικός τουρισμός στην Αττική. Προοπτικές και δυνατότητες.»

 

Δέσποινα Αφεντούλη, Δρ Κοινωνιολογίας – Δημοσιογράφος, Περιφερειακή σύμβουλος Ανατολικής Αττικής
στο Διακρατικό Συνέδριο Τοπικής Αυτοδιοίκησης με θέμα: «Βιώσιμη Ανάπτυξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με Εξωστρέφεια» που πραγματοποιήθηκε
παράλληλα με το 1ο Αγροτικό Φεστιβάλ Αγροτικών Προϊόντων και Πολιτισμού – «AGROFESTIVAL – ΑΧΑΡΝΕΣ 2011», υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής
1 Ιουλίου 2011 στο Δημαρχιακό Μέγαρο Αχαρνών

Είναι ιδιαίτερη η τιμή και χαρά μου που βρίσκομαι στο Συνέδριο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στα πλαίσια του Πρώτου Αγροφεστιβάλ Αχαρνών. Η χάραξη ενιαίας στρατηγικής πολιτικής για τον τουρισμό από τους συναρμόδιους φορείς, σε συνδυασμό με την προώθηση και προβολή του αγροτικού ποιοτικού προϊόντος, ενισχύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας. Διότι ο τουρισμός και ειδικότερα ο εναλλακτικός τουρισμός, είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τα αγροτικά παραδοσιακά προϊόντα και συναποτελούν απαραίτητα «εργαλεία» για την έξοδο της χώρα μας από την οικονομική δυσπραγία.
Στοίχημά μας είναι η ανάδειξη ολόκληρης της Αττικής ως ελκυστικός τουριστικός προορισμός, προβάλλοντας σε διεθνές επίπεδο την ταυτότητα μας, ως λαός και ως τόπος: τις αξίες, την παράδοση και τη φιλοσοφία ζωής μας, τη μεσογειακή διατροφή, την ιστορία, τον πολιτισμό μας, τον φυσικό μας πλούτο. Και φυσικά, δημιουργώντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις και υποδομές αποσκοπάται η παροχή ποιοτικότερων τουριστικών υπηρεσιών και αγροτικών προϊόντων. Έτσι γινόμαστε ανταγωνιστικότεροι και τελικά επιτυγχάνεται η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, πέραν της θερινής.
Ο εναλλακτικός τουρισμός μπορεί να προσελκύσει το τουριστικό ενδιαφέρον δώδεκα μήνες το χρόνο, συνδέεται με τα φυσικά γνωρίσματα μιας περιοχής και είναι πολλά υποσχόμενο για όσους αναζητούν την περιπέτεια. Στις μορφές του εναλλακτικού τουρισμού συγκαταλέγονται ο Αγροτουρισμός, ο Οικοτουρισμός, ο Θρησκευτικός, ο Ιαματικός, ο Συνεδριακός, ο Πολιτιστικός και ο Θαλάσσιος τουρισμός, αλλά όχι οι παραδοσιακές μορφές του.

Ο αγροτουρισμός, ως ήπια μορφή βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, συνδυάζει τη γνωριμία των επισκεπτών με την τοπική παράδοση (καθημερινή ζωή, τοπικά προϊόντα, τοπική κουζίνα, τοπικά πολιτισμικά γνωρίσματα) και το περιβάλλον (γνωριμία με το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, υπαίθριες δραστηριότητες, ψυχαγωγία, απόλαυση περιήγησης, χαρά ανακάλυψης). Ενδυναμώνει την αειφόρο, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη μιας αγροτικής περιοχής και δεν προϋποθέτει – αρχικά τουλάχιστον- εξεζητημένη τουριστική υποδομή. Π.χ. ανάδειξη και προβολή τοπικών προϊόντων, όπως θυμαρίσιο μέλι Υμηττού, κρασί (οινοτουρισμός) στην Ανατολική Αττική και κυρίως στα Μεσόγεια.
Στην Ελλάδα η αγροτουριστική δραστηριότητα ξεκίνησε το 1984, με την ίδρυση των πρώτων γυναικείων αγροτουριστικών συνεταιρισμών. Τα αγροτουριστικά καταλύματα δεν είναι ευρέως διαδεδομένα στην Ελλάδα, ωστόσο παράδοση στον αγροτουρισμό έχουν η Γερμανία, η Αυστρία, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία.
Ο αγροτουρισμός συμβάλλει θετικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των αγροτικών περιοχών, ιδίως των νέων και των γυναικών, καθώς δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας στην ύπαιθρο και έτσι αποφεύγεται η αστυφιλία. Αναβαθμίζεται το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων με τη δημιουργία υποδομών ήπιας κλίμακας, ενσωματωμένες στο φυσικό περιβάλλον, προωθούνται τα γεωργικά παραδοσιακά προϊόντα, ενδυναμώνοντας την τοπική γεωργική οικονομία και κατ’ επέκταση την εθνική. Το σημαντικότερο όλων ίσως είναι ότι ο αγροτουρισμός συμβάλλει στη διατήρηση της τοπικής ταυτότητας και στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης, καθώς συνδυάζει την περιφερειακή ανάπτυξη, με την προστασία και ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η Περιφέρεια Αττικής είναι αρωγός σε πρωτοβουλίες όπως η σημερινή και στηρίζει έμπρακτα την προβολή των παραδοσιακών προϊόντων νέων αγροτών, προκειμένου να γίνουν διεθνώς δημοφιλή από τους Έλληνες και τους ξένους επισκέπτες. Όπως είχε δηλώσει ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιάννης Σγουρός, στο δεύτερο Agroquality Festival – Αγροτικά Προϊόντα που πρόσφατα πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη της Περιφέρειας Αττικής στο Γκάζι «Η Περιφέρεια Αττικής […] εντάσσει τέτοιες πρωτοβουλίες στην αγωνιώδη θέλησή της να δώσει ένα χέρι βοηθείας στον αγώνα αποτελμάτωσης και αναγέννησης της χώρας μας σε όλα τα επίπεδα».
Η τουριστική προβολή της Αττικής ενισχύεται με τη σύσταση της Επιτροπής Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης, Πολιτισμού, Τουρισμού και Αθλητισμού, στην οποία έχω την τιμή να είμαι μέλος, καθώς ο κ. Σγουρός εμπιστεύθηκε στον περιφερειακό σύμβουλο κ.Νίκο Αμανατίδη και σε μένα τον τομέα του τουρισμού.
Με την αξιοποίηση πόρων μέσα από τα τομεακά προγράμματα του τουρισμού αποσκοπούμε στην υλοποίηση ουσιαστικών δράσεων και έργων, καθώς και στην ενιαία προβολή της Αττικής με τη δημιουργία ψηφιακής πύλης τουριστικής ενημέρωσης της Περιφέρειας Αττικής, καθώς και με τη συμμετοχή μας σε τουριστικές εκθέσεις εκτός Ελλάδος, εφόσον ληφθεί σχετική απόφαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Η Περιφέρεια Αττικής με το πρόγραμμα «Καλάθι Αγροτικών προϊόντων τη Περιφέρειας Αττικής», που χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αποσκοπεί στην προώθηση παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων, όπως κρασί, φυστίκι, μέλι, σύκα Βραυρώνας, ελαιόλαδο και μέλι Τροιζηνίας, προϊόντα από αιγοπρόβειο γάλα κα κρέας, μέλι Κηθύρων, τα παραδοσιακά προϊόντα Φέτα ΠΟΠ, κηπευτικά προϊόντα….
Η επιστροφή στις ρίζες μας αποτελεί συνειδητή στρατηγική επιλογή και δεν μπορεί παρά να συνδέεται με τον πρωτογενή φυσικό πλούτο της αττικής γης. Ιδιαίτερα η Ανατολική Αττική που διαθέτει πλούσια φυσική και πολιτισμική κληρονομία, μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης των αγροτουριστών και ευρύτερα της ανάπτυξης του εναλλακτικού τουρισμού.
Σας ευχαριστώ.