Εορτασμός Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Τζάκσον Χάιτς (Φωτογραφίες)

Εθνικός Κήρυξ

Στο κέντρο διακρίνεται ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, με τον π. Γεδεών Βαρύτιμο και μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και της Φιλόπτωχου Αδελφότητας της κοινότητας Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Τζάκσον Χάιτς. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Δέσποινα Αφεντούλη.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σε πανηγυρικό κλίμα τιμήθηκε η εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, στην κοινότητα Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Τζάκσον Χάιτς, στις 21 Μαΐου 2021.

Λειτούργησαν ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας Αγίου Γεωργίου (Μανχάταν), π. Ανδρέας Βυθούλκας, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Περιφέρειας Κουίνς και Λονγκ Αϊλαντ και ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Κορώνα), π. Χρυσόστομος Πάνος, ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας Αγίου Δημητρίου (Αστόρια), π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, ο ιερατικός προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού Αγίας Τριάδος (Μανχάταν), π. Νικόλαος Καρλούτσος, ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας Αγίου Γερασίμου (Μανχάταν), π. Παναγιώτης Παπαζαφειρόπουλος, ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης (Τζάκσον Χάιτς), π. Γεδεών Βαρύτιμος, ο Αρχιδιάκονος Διονύσιος Παπίρης και ο Διάκονος Βαρθολομαίος Μερκάντο.

Στο αναλόγιο έψαλαν ο ιερομόναχος, π. Αυγουστίνος Ψωμάς από την κοινότητα Αγίας Τριάδος (Νιού Ροσέλ) και ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας Αγίου Σπυρίδωνος (Ουάσινγκτον Χάιτς), π. Γεώργιος Καζούλης.

Εθνικός Κήρυξ

Στο κέντρο ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, με τον π. Γεδεών Βαρύτιμο και τους γονείς του, Θανάση και Αννα Βαρυτίμου. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Δέσποινα Αφεντούλη.

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, αναφερόμενος στο βίο των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, είπε -μεταξύ άλλων- ότι ήταν αυτοκράτορες που «έγραψαν» ιστορία. Προέτρεψε «ποτέ» να μην υποτιμάται ο ρόλος της μητέρας στο παιδί. Αναφέρθηκε στο όραμα του Μεγάλου Κωνσταντίνου με τον σταυρό και τη φράση «Εν τούτω νίκα». Υπενθύμισε ότι αν και μη χριστιανός έως σχεδόν το τέλος της ζωής του, ο Αγιος Κωνσταντίνος, συνέβαλε στην παύση των διωγμών κατά των Χριστιανών (Διάταγμα Μεδιολάνων) και ένωσε την αυτοκρατορία και τον Χριστιανισμό (Α’ Οικουμενική Σύνοδο).

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, είπε ότι «ο Θεός είναι μεγάλος και είναι Αυτός που κάνει τα μικρά μεγάλα και τα μεγάλα μικρά», αναρωτώμενος: «Πώς πήρε μία ξεχασμένη, άσημη, αδιάφορη πόλη το Βυζάντιο και το έκανε Κωνσταντινούπολη, που είναι το κέντρο του κόσμου, […] το κέντρο της Ορθόδοξης Χριστιανοσύνης; Ο Ναός Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης ήταν μία ξεχασμένη εκκλησία και ήρθε ένας ταπεινός παπάς από την Κωνσταντινούπολη και μίλησε στις καρδιές σας. […] Καμμία Εκκλησία δεν είναι μικρή και καμμία Εκκλησία δεν είναι μεγάλη».

Εθνικός Κήρυξ

O Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, με τον π. Γεδεών Βαρύτιμο. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Δέσποινα Αφεντούλη.

Αναφερόμενος στην ανακαίνιση του Ιερού Ναού, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, είπε στους πιστούς να είναι υπερήφανοι ενορίτες μιας μικρής Εκκλησίας: «Καθαρίσατε την Εκκλησία […], είδα ανακαινισμένα τα πάντα, ωραία δισκοπότηρα, […] καλύμματα Αγίας Τραπέζης […]. Εχει φωτίσει η Εκκλησία, καθαρίζονται σιγά-σιγά οι εικόνες. […] Χρειάζεται κάποιος νοικοκύρης […] για να εμπνέει. Οι άνθρωποι δεν είναι ούτε φτωχοί, ούτε πλούσιοι. Η φτώχεια και ο πλούτος είναι στην ψυχή. […] Και αυτό το έδωσες εσύ, π. Γεδεών. Χρόνια πολλά! […] Χριστός Ανέστη!».

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, είπε ότι θέλησε να τιμήσει την Ενορία, απονέμοντας το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη στον π. Γεδεών Βαρύτιμο: «Ο π. Γεδεών ήρθε μαζί μου από την Κωνσταντινούπολη, όταν εξελέγην Αρχιεπίσκοπος [Αμερικής], με το ίδιο ταπεινό φρόνημα και τη συμπεριφορά που είχε από την πρώτη μέρα που έγινε Διάκονος […]. Δεν φαντάστηκε μεγαλεία. […] Αλλά εσείς, […] αυτή η Κοινότητα […], φανήκατε πιο μεγάλοι από το μέγεθός σας και αγκαλιάσατε τον π. Γεδεών και εκείνος σας αγάπησε. […]. Κάνατε μαζί θαύματα […] Άξιος!»

Εθνικός Κήρυξ

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, απονέμοντας το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη στον π. Γεδεών Βαρύτιμο. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Δέσποινα Αφεντούλη.

Ο π. Γεδεών αποδέχθηκε συγκινημένος το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη, λέγοντας στον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο: «[…] Η αγάπη μου για εσάς είναι πολύ μεγάλη. […] Είχατε βάλει τρεις μεγάλους στόχους: την αποπεράτωση του Αγίου Νικολάου, τη Θεολογική Σχολή της Βοστώνης και τη σωστή λειτουργία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής. […] Μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια, […] τα καταφέρατε. […] Τον Νοέμβριο […] έχουμε τη μεγάλη ευλογία να έρθει ο πνευματικός πατέρας όλων μας, ο Πατριάρχης μας, ο κ.κ. Βαρθολομαίος. […] Αυτά τα πετύχατε Γέροντα, με την ταπείνωση που σας διακρίνει. Και αυτήν την ταπείνωση έχουμε και εμείς, ερχόμενοι από τη Χάλκη. Να είναι τα έτη σας πολλά και ευλογημένα».

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, απευθυνόμενος στον π. Γεδεών, είπε να τον χαίρονται οι γονείς του, που ήταν παρόντες, η Μητέρα Εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Ενορία.

Εθνικός Κήρυξ

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, μιλώντας για τον βίο των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Δέσποινα Αφεντούλη.

Ακολούθησε γεύμα στον χώρο εκδηλώσεων της Κοινότητας. Καλωσόρισμα, ευχαριστίες και ευχές εξέφρασαν ο πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, Φώτης Γερασόπουλος, η αντιπρόεδρος της Φιλόπτωχου Αδελφότητας, Ελένη Λώλη, και η ταμίας του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και υπεύθυνη της πανηγυρικής εκδήλωσης, Αμαλία Μπουρνιά.

Μέλη του Κατηχητικού σχολείου της κοινότητας προσέφεραν ένα καλάθι με χιώτικα προϊόντα στον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο. Ο Βασίλης Κουτσοθανάσης απήγγειλε ένα ποίημα στα ελληνικά.

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, ευχαρίστησε για την «αβραμιαία» φιλοξενία, προσφέροντας στον Φ. Γερασόπουλο αντίγραφο της εικόνας «Η Αγία Τριάδα» από την Ιερά Μονή Αγίας Τρίαδος Χάλκης (Θεολογική Σχολή Χάλκης) στην Κωνσταντινούπολη.

Εθνικός Κήρυξ

Στο κέντρο διακρίνεται ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος. Από αριστερά, ο π. Γεώργιος Καζούλης, ο π. Παναγιώτης Παπαζαφειρόπουλος, ο π. Νικόλαος Καρλούτσος, ο π. Ανδρέας Βυθούλκας και ο π. Γεδεών Βαρύτιμος. Από δεξιά, ο π. Αυγουστίνος Ψωμάς, ο π. Χρυσόστομος Πάνος και ο π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος.

Πηγή: Εθνικός Κήρυξ